Οι δρόμοι που καταπίνουν αυτοκίνητα στα Κοκκινοχώρια

 Για ακόμα ένα καλοκαίρι φαίνεται ότι οι τουρίστες που θα επισκέπτονται τα Κοκκινοχώρια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως και οι ντόπιοι άλλωστε αφού στις περισσότερες κοινότητες οι δρόμοι πάσχουν. Σχισμές, λακκούβες, σκασίματα  και όχι μόνο, εκτός του ότι δεν προσθέτουν τίποτα αισθητικά καλό στον τόπο είναι και επικίνδυνες παγίδες.
 


Μόλις το περασμένο Σάββατο η πρωινή ομίχλη ήταν αρκετή για να μην προλάβουν τρεις οδηγοί να δουν στην Λεωφόρο Αμμοχώστου στο Αυγόρου ότι είχε υποχωρήσει το οδόστρωμα. Αρχικά πέρασε ένα λεωφορείο που τις καθημερινές μεταφέρει συνήθως 50 παιδιά και στη συνέχεια τρία οχήματα. Στα δυο έσκασαν τα λάστιχα ενώ το τρίτο έμεινε παγιδευμένο στο νέα «άνοιγμα» του δρόμου. Οι φωτογραφίες από το συμβάν έφτασαν στα ΜΜΕ… αυτή τη φορά.

 

 

 
Το φαινόμενο όμως δεν είναι ξένο για την περιοχή. Οι καθιζήσεις δρόμων και πεζοδρομίων από τις κακοτεχνίες λόγω της κατασκευής του Αποχετευτικού Συστήματος Κοκκινοχωριών που άρχισε το 2010, έχουν γίνει βραχνάς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Σε αυτό περιλαμβάνονται: Φρέναρος, το Λιοπέτρι, Βρυσούλλες, Αχερίτου, Αυγόρου, Άχνα, Ορμήδεια, Ξυλοφάφου και Ξυλοτύμπου. Από αυτές τα περισσότερα προβλήματα λόγω των κακοτεχνιών αντιμετωπίζουν το Αυγόρου, η Δερύνεια και η Ξυλοφάγου.  «Ντέπομαι για αυτή την εικόνα»,  λέει στο reporter.com.cy ο Δήμαρχος Δερύνειας και πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχρίων (ΣΑΚ), Άντρος Καραγιάννης. «Αυτοί οι δρόμοι δεν τιμούν την επαρχία και δεν πρόκειται να παραλάβουμε το έργο αν δεν λυθεί το πρόβλημα». Τα ατυχήματα είναι πολλά, μας αναφέρει «έστω και αν δεν φτάνουν πάντα στα ΜΜΕ οι εικόνες. Κανείς δεν έρχεται εδώ να δει τι γίνεται». «Φωνάζουμε» προσθέτει, αλλά δεν υπάρχει αναταπόκριση.  Δεν νοιάζει τον κάτοικο αν οι αγωγοί μπήκαν καλά ή όχι, τον νοιάζει η καθημερινή του ζωή και η ασφάλειά του.
 

Το σενάριο συνεχίζεται για χρόνια και οι δρόμοι μοιάζουν ολοένα με τζιν κακοραμμένο. Ο κοινοτάρχης του Αυγόρου,  Παναγής Μιχαηλάς, περιμένει να έρθει ο Γενικός Ελεγκτής, να γίνουν εκτιμήσεις, να παρθούν αποφάσεις, να ακούσει ξανά τι έχει να πει  το τμήμα Υδάτων που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της υλοποίησης και την επίβλεψη της κατασκευής . «Προσωρινές διορθώσεις δεν θα δεχθούμαι», φωνάζει ο κοινοτάρχης. «Θα κινηθούμε νομικά αν δεν βρούμε το δίκιο μας. Θα πάμε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο αν χρειαστεί.  Ακούω μερικές φορές να λένε ότι φωνάζουμε από ιδιοτροπία, ή γιατί θέλουμε κι άλλα λεφτά. Η αλήθεια είναι ότι ασχολούμαστε κάθε μέρα με αυτούς τους δρόμους, και μιλάμε για όλους τους δρόμους της Αυγόρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ασχοληθούμε με άλλα έργα που είναι εξ ίσου σημαντικά για την κοινότητα».
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ.
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας