Ένας εναλλακτικός χώρος δημιουργίας στην Πάφο
16:53 - 15 Φεβρουαρίου 2016
Λένε πως «δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο στην τέχνη, εκτός από το ταλέντο». Το σίγουρο είναι ότι ο Χαράλαμπος, ο Γιάννης, η Σύλβια και ο Νικόλας, όχι μόνο διαθέτουν ταλέντο, αλλά έχουν όλη την καλή διάθεση να μοιραστούν και με άλλους ανθρώπους τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.
Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της δημιουργίας του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος, που άνοιξαν πρόσφατα οι τέσσερίς τους στην οδό Κίμωνος 2 στην Πάφο. Τα τέσσερα ταλαντούχα παιδιά διδάσκουν μεταξύ άλλων χαρακτική, ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο, κινούμενο σχέδιο και τσιμεντογραφία. Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος στοχεύει να συγκεντρώσει στον χώρο του και να καταστήσει προσβάσιμες στο κοινό μια πληθώρα τεχνικών, μέσω εργαστηρίων και μαθημάτων. Όπως υποστηρίζουν, «θεωρώντας ότι η δημιουργία είναι αναφαίρετο υπαρξιακό δικαίωμα του ανθρώπου, έκτακτη ανάγκη, απαραίτητη προϋπόθεση για οντολογική ολοκλήρωση και ίσως η σημαντικότερη πνευματική άσκηση, ο σκοπός μας είναι να προκαλέσουμε τις συνθήκες στις οποίες όποιος θέλει, ενδιαφέρεται ή υποπτεύεται (ή όποιος δεν έχει κάτι άλλο να κάνει) να ασχοληθεί με μια ή περισσότερες μορφές δημιουργίας ή να τις περιεργαστεί απλά, να εμπνευστεί από αυτές, να μάθει για αυτές». Το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος προσφέρει πρόγραμμα residency – δηλαδή φιλοξενία καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα προσφέρει διαμονή και χώρους εργασίας, όπως και υλικοτεχνική υποδομή για τους φιλοξενούμενους δημιουργούς. Προορίζεται μάλιστα να καταστεί κέντρο δημιουργίας, πειραματισμού, αναζήτησης και ανακάλυψης, ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων, τόπος έμπνευσης και καλής παρέας. Η επαφή με τις ιδέες και τις εικόνες που προκύπτουν από την εντόπια δημιουργία, καθώς και με αυτήν του εκτός Κύπρου κόσμου της τέχνης, είναι επίσης ένας από τους σκοπούς του Κέντρου Τεχνών, αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά οι δημιουργοί του, «είναι πάνω απ’ όλα ένας χώρος συνάντησης».
Γνωρίστε τους.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1985 στην Πάφο. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και ασχολείται με τη χαρακτική, το stop motion animation, το σχέδιο και τη ζωγραφική. Αυτές είναι και οι τεχνικές τις οποίες διδάσκει στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος. Για τον Χαράλαμπο, «τέχνη είναι αυτό που δεν σημαίνει τίποτα και γι’ αυτό μπορεί να σημάνει τα πάντα».
ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Γιάννης Σακέλλης γεννήθηκε στην Πάφο το 1983 και αποφοίτησε το 2008 από τη Σχολή Καλών Τεχνών Pietro Vannucci στην Perugia της Ιταλίας, όπου σπούδασε ζωγραφική. Παρακολουθεί μάστερ στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στο ΤΕΠΑΚ, δουλεύοντας ταυτόχρονα στον Οργανισμό Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ΠΑΦΟΣ 2017 ως συντονιστής εκδηλώσεων. Διδάσκει παράλληλα ζωγραφική, σχέδιο και εγκαταστάσεις στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος. Επίσης, οργανώνει τη 2η έκδοση του φεστιβάλ Street Art Square στην Πάφο, για τον Σεπτέμβριο του 2016. «Τέχνη για μένα», λέει ο Γιάννης, «είναι το μέσο για την πλήρη αισθητικοποίηση της καθημερινότητάς μας στο σημείο όπου θα πιστέψουμε ότι ίσως να είναι καλύτερη».
ΣΥΛΒΙΑ
Η Σύλβια Νικολαΐδου γεννήθηκε το 1984 στη Λεμεσό. Αρχικά πήρε πτυχίο στον τομέα της εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και αμέσως μετά ακολούθησε το πραγματικό της όνειρο, παίρνοντας το δεύτερο πτυχίο της από το Chelsea College of Art and Design στο Λονδίνο, με μεταπτυχιακό από το Τμήμα Οπτικοακουστικής της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών (FAMU) στην Πράγα. Ο τομέας της στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος είναι το video art και η σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ ή ταινιών μικρού μήκους, μαζί με τον Νικόλα Ιορδάνου. Διδάσκει επίσης τσιμεντογραφία –μια κυπριακή τεχνική η οποία γεννήθηκε στην Κισσόνεργα το 1960– και είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος είναι το μόνο μέρος στην Κύπρο στο οποίο διδάσκεται αυτή η τεχνική. «Σε συνεργασία με την Κίμωνος, εγώ και ο Νικόλας ξεκινάμε το πρώτο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην Πάφο (PIFF), το οποίο ενθαρρύνει ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, που είναι πολύ σημαντικό για μας», δηλώνει η Σύλβια.
ΝΙΚΟΛΑΣ
Ο Νικόλας Ιορδάνου γεννήθηκε στον Μούτταλο το 1975. Σπούδασε Καλές Τέχνες και Φωτογραφία στο Columbia College Chicago. Από το 2001 μέχρι το 2006 εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ και ασχολήθηκε με την πολεμική και μεταπολεμική φωτογραφία. Τα τελευταία πέντε χρόνια συν-σκηνοθετεί με τη Σύλβια Νικολαΐδου, κυρίως ταινίες ντοκιμαντέρ. «Η τέχνη της εικόνας, κινούμενης ή μη, είναι ίσως το πιο δυνατό μέσο που υπάρχει σήμερα στη μετάδοση ιδεών, που όταν είναι δοσμένες με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν να αλλάξουν ακόμα και την αντίληψη των ίδιων των ανθρώπων. Η φωτογραφία και η σκηνοθεσία είναι οι κύριες γλώσσες που χρησιμοποιώ για να επικοινωνώ με το περιβάλλον μου», δηλώνει ο Νικόλας.