Μέτρα στήριξης αγελαδοτρόφων και παραγωγών χοίρειου κρέατος ζήτησε ο Κουγιάλης από '28'

  Έκτακτα και αποτελεσματικά μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της κρίσης στον τομέα των αγελαδοτρόφων και των παραγωγών χοίρειου κρέατος στη Κύπρο και την ΕΕ, ζήτησε από το Συμβούλιο των 28 ο Υπουργός Γεωργία Νίκος Κουγιάλης. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι το ρωσικό εμπάργκο και η κατάσταση στην αγορά της Κίνας έπληξε τελικά πολύ περισσότερο τους παραγωγούς από ό,τι είχε υπολογιστεί και η ΕΕ πρέπει να επέμβει συνολικά στο συγκεκριμένο τομέα.

"Πολύ σημαντικό το συμβούλιο σήμερα, καθώς η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι και τόσο καλή, αυτό το θέμα ήταν το επίκεντρο του Συμβουλίου”, είπε ο κ. Κουγιάλης. Είναι δεδομένο, τόνισε, ότι “ο τομέας της αγελαδοτροφεία και δη της παραγωγής γάλακτος, όπως και του χοίρειου κρέατος είναι σε τραγική κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλά κράτη μέλη , όπως και εμείς έχουμε ζητήσει να ληφθούν άμεσα μέτρα αποτελεσματικά  για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, φαίνεται ότι το ρωσικό εμπάργκο και η κατάσταση στην αγορά της Κίνας έχουν επηρεάσει πάρα πάρα πολύ τους παραγωγούς, πολύ περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί."

Ο κ. Κουγιάλης βρέθηκε στις Βρυξέλλες, άρτι αφιχθείς από το Παρίσι και τη Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος των κρατών μελών της ΕΕ που μετέχουν στην COP21 για το κλίμα.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι με πρωτοβουλία της Ολλανδικής προεδρίας και της Γαλλικής προεδρία της COP, "είχαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση στο Παρίσι, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Παρίσι".

Αυτό, συνέχισε, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης, “αναμένουμε πλέον την υπογραφή της συμφωνίας στις 22 Απριλίου και από εκεί και πέρα θα αναλάβουμε δράση με στόχο μέχρι την επόμενη   COP 22 τον επόμενο Νοέμβριο στο Μαρακές να είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε το πλάνο υλοποίησης της συμφωνία που θα αφορά κυρίως τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ". 

Τέλος, ο κ. Κουγιάλης ενημέρωσε πως σήμερα για πρώτη φορά συζητήθηκε η δημιουργία κοινοτικού φορέα για την προστασία της ευημερίας των ζώων, (μετά από πρόταση τεσσάρων χωρών, της Γερμανίας, Γαλλίας, Δανίας, Ολλανδίας και τη στήριξη Κύπρου και Ελλάδας ) τόνισε ότι η Κύπρος έχει ήδη τέτοιο φορέα και κατά την άποψη της Κύπρου ο κοινοτικός φορέας θα πρέπει να είναι συμβουλευτικός με τρόπο που να ενισχύει την ανεξαρτησία των εθνικών φορέων.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας