Τόσο ίδιες, τόσο διαφορετικές!

Η μία αριθμεί μόλις 22 χρόνια ζωής, ένα τρόπαιο (κύπελλο) και παλεύει να καθιερωθεί στις μεγάλες δυνάμεις του εγχώριου ποδοσφαίρου. Η άλλη είναι υπεραιωνόβια (105 ετών), έμπλεη τίτλων (13 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα, 6 σούπερ καπ) και συγκαταλέγεται στους πλέον παραδοσιακούς συλλόγους στην Κύπρο. Η μεν είναι γέννημα-θρέμμα της Λάρνακας, η δεύτερη προσωρινή φιλοξενούμενή της.
 
Αμφότερες ωστόσο ορέγονται το πρωτάθλημα, διαπνέονται από την ίδια φιλοδοξία και προοπτική, έχουν επιχειρηματίες-Μαικήνες στο τιμόνι τους, ποντάρουν συνειδητά στο μοντέλο του τεχνικού διευθυντή κι έχουν εμπιστευτεί αλλοδαπούς προπονητές δίχως ιδιαίτερες περγαμηνές.
Διαχωριστικές γραμμές και κοινές συνισταμένες ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ανόρθωση ευρίσκονται σε ισοζύγιο -και αυτό τις κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερες. Επ’ αφορμή του σημερινού, εξαιρετικά ενδιαφέροντος ντέρμπι τους στο ΓΣΖ ο «Ρεπόρτερ» προχωρεί σε μια συγκριτική ακτινογραφία δύο συλλόγων, τους οποίους το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει αδήριτη ανάγκη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Άντρος Καραπατάκης

Η επιρροή και το έργο του στην ΑΕΚ ευρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη δημόσια προβολή του ένεκα της θέσης του σε αυτήν. Στην τριετία της δραστηριοποίησής του στο Δ.Σ. του συλλόγου έχει καταφέρει να τον βάλει στον δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης και της αγωνιστικής γιγάντωσης. Το υπό ανέγερση ιδιόκτητο γήπεδο των «κιτρινοπρασίνων» αποτελεί απτή απόδειξη της συνέπειας και της αποτελεσματικότητάς του στην υλοποίηση μεγαλεπήβολων στόχων και οραμάτων. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των εγχώριων ομολόγων του ο πρόεδρος των Λαρνακέων δεν είναι ο ρυθμιστής, αλλά ο εγγυητής της ομαλής λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, τα κλειδιά του οποίου έχει παραδώσει -με σαφή επίγνωση της ελλιπούς εξειδικευμένης γνώσης του αντικειμένου- σε άτομα που εμπιστεύεται και στηρίζει εμπράκτως. Είναι ό,τι πιο καινοτόμο, ελπιδοφόρο και κοντινό σε «ήρεμη δύναμη» έχει αναδείξει το εγχώριο ποδόσφαιρο σε επίπεδο παραγόντων.

Χρίστος Πουλλαΐδης

Βγήκε στο προσκήνιο, παρουσίασε το όραμά του και «έβαλε πλάτη» για την Ανόρθωση σε εξαιρετικά χαλεπούς καιρούς. Παρέλαβε μια οικονομικά καταχρεωμένη κι αγωνιστικά ανυπόληπτη «Κυρία» και δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι σήμερα ο σύλλογος της Αμμοχώστου ευρίσκεται απολύτως εντός στόχων τόσο βάσει του τριετούς πλάνου αγωνιστικής επαναφοράς του όσο και βάσει του πενταετούς σχεδίου για την απαλλαγή από τα χρέη. Αν κάτι χρεώνεται, είναι η στελέχωση και ο τρόπος λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ένεκα της απουσίας του στο εξωτερικό το μεγαλύτερο διάστημα, όφειλε να είχε προχωρήσει σε πολύ πιο προσεκτικές επιλογές ατόμων για νευραλγικά πόστα, να είχε προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια και ακρίβεια ρόλους και αρμοδιότητες, καθώς και να είχε αντιδράσει πιο αποφασιστικά, οσάκις εμφανίζονταν αρρυθμίες ή/και παρεκτροπές. Δεν το έχει πράξει, με αποτέλεσμα σε κάθε (μικρή ή μεγάλη, φυσιολογική ή τεχνητή) κρίση να χρειάζεται η φυσική παρουσία του -ως επί το πλείστον σε πυροσβεστικό ρόλο- για την επίλυσή της.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Τσάβι Ρόκα

Ο Καταλανός, ο οποίος έπαιξε μπάλα για 16 χρόνια (αγωνιζόμενος ως δεξιός μπακ), είναι ουσιαστικά ο διάδοχος του Γιόρδι Κρόιφ. Αποτέλεσε εισήγηση του Ολλανδού και έχει ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες, ελευθερίες και ευθύνες με αυτόν. Εξαιρετικά αθόρυβος (σπάνια τοποθετείται δημοσίως, ακόμη πιο σπάνια διαρρέουν οι μεταγραφικοί στόχοι του), αλλά εντυπωσιακά αποτελεσματικός στη δουλειά του, πιστώνεται τόσο την εξέλιξη του (πρωτάρη σε ρόλο επικεφαλής προπονητή) Τόμας Κρίστιανσεν όσο και το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις επιλογές του για την ενίσχυση της ομάδας.

Τεντ φαν Λέουβεν, Σταν Φαλξ

Ο Ολλανδός, ο οποίος από δημοσιογράφος έγινε τεχνικός διευθυντής, χρεώθηκε την εμμονή του σε συγκεκριμένες επιλογές (Τονούτσι), τα εξαιρετικά αργοπορημένα αντανακλαστικά (στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2015) και τον σχεδόν παντελή αποκλεισμό του προπονητή που ο ίδιος είχε επιλέξει (Πάους) από το μεταγραφικό σχεδιασμό. Ο συμπατριώτης διάδοχός του αποδείχθηκε μεν πιο συνεργάσιμος (team-player, όπως είχε χαρακτηριστεί ο ίδιος), αλλά «πλήρωσε το μάρμαρο» για το αλαλούμ κατά την πρόσφατη μεταγραφική περίοδο, που άφησε εκτεθειμένη και όχι ιδανικά ενισχυμένη την Ανόρθωση.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Τόμας Κρίστιανσεν

Αποδέχτηκε την πρό(σ)κληση του πάλαι ποτέ συμπαίκτη του στη β’ ομάδα της Μπαρσελόνα, Τσάβι Ρόκα, και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Μολονότι πρωτάρης στον ρόλο, εμφανίζεται εξαιρετικά κατασταλαγμένος στις επιλογές του. Από την πρώτη μέρα εφαρμόζει το ίδιο σύστημα (4-1-4-1), από πολύ νωρίς καταστάλαξε στον κορμό της ομάδας του, η οποία εξαρχής επιχειρεί να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου της. Η πρόοδός της είναι αντανάκλαση της αντίστοιχης ωρίμανσης του προπονητή της, ο οποίος πιστώνεται την εξαιρετικά ψύχραιμη και νηφάλια αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων: από τις ιστορικές επιτυχίες ως τις απανωτές αναποδιές.

Άντρε Πάους

Έγινε ο πρώτος προπονητής στη μετά-Κετσπάγια εποχή που έβγαλε μια σεζόν στον πάγκο της Ανόρθωσης, επειδή (του αναγνωρίστηκε πως) βελτίωσε ουσιαστικά την ομάδα, μολονότι δεν συμμετείχε στη στελέχωσή της. Με σαφώς περισσότερες αρμοδιότητες και ποιοτικότερο υλικό από το περασμένο καλοκαίρι ο Ολλανδός έχει την «Κυρία» στο κόλπο του τίτλου, έστω κι αν η εξέλιξή της έπαψε να είναι σταθερή. Ο 50χρονος βασίζεται στο 4-2-3-1, αλλά όχι αποκλειστικά, ενώ δεν διστάζει να δοκιμάζει παίκτες και σε θέσεις άλλες από τη φυσική τους. Σε αντίθεση με τον ομόλογό του στην ΑΕΚ, δεν έχει αισθανθεί μέχρι στιγμής την εκ των έσω πλήρη αποδοχή και στήριξη.