Αντάρτικο στο ΑΚΕΛ

«Το σύνθημα ‘‘ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’’, που είναι και σήμερα τόσο μα τόσο επίκαιρο, μετατράπηκε σε χλεύη και κλωτσοσκούφι στα χέρια και στα χείλη ανάξιων ηγετών. Ηγέτες ταξικά τροποποιημένους, που κλώτσησαν τα ταπεινά σκαλιά που τους ανέβασαν στο πιο ψηλό βάθρο… Ποια σχέση έχει η μαρξιστική Αριστερά, η μαχητική και η δοσμένη στην ανιδιοτέλεια που έδιδε το άπαν των δυνάμεών της για τον αρκάτη, τον διανοούμενο και τους νέους, με τη φαλκιδευμένη Αριστερά που παρουσιάζεται σήμερα;». Τα πιο πάνω είναι μόνο ένα μικρό απόσπασμα πρόσφατου άρθρου, ανάμεσα σε άλλα, της μέχρι πρότινος αρχισυντάκτριας του εκφραστικού οργάνου του ΑΚΕΛ, εφημερίδας «Χαραυγή», Ανδρούλας Γκιούρωφ. «Ταξικά …τροποποιημένη Αριστερά», είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου, και προέρχεται από ένα στέλεχος του ΑΚΕΛ, μέλος –μέχρι τον περασμένο Ιούνιο– του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος! Προέρχεται από αυτήν, που κάποιοι της προσέδιδαν τον τίτλο της «σιδηράς κυρίας» του ΑΚΕΛ, αλλά που σήμερα, μέσα από την ιστοσελίδα την οποία δημιούργησε, φεύγοντας ως πλεονάζον προσωπικό από τη «Χαραυγή», πυροβολεί κατά ριπάς την ηγεσία του κόμματος. Και δεν είναι η μόνη. Το σκληρό ΑΚΕΛ βρυχάται!

ΣΕ… ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ
Τι πραγματικά συμβαίνει στο ΑΚΕΛ; Πώς γίνεται το κατά γενική ομολογία πιο πειθαρχημένο κόμμα στην Κύπρο να βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοιου είδους φαινόμενα; Κατά μέτωπον επιθέσεις από την Ανδρούλα Γκιούρωφ, συχνές μπηχτές από τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη, μετακινήσεις παραδοσιακών στελεχών (βλέπε Ανδρέα Φάντη, Κυριάκο Τυρίμο κ.ά.) σε άλλα κόμματα. Βρίσκεται η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ υπό πολιτική αμφισβήτηση ή μήπως όλα αυτά είναι απλώς μια μορφή εκδήλωσης και έκφρασης προσωπικών πικριών; Το σίγουρο είναι πως εκπέμπεται για το ΑΚΕΛ μια εικόνα που μπορεί να μην έχει κάνει την «Εζεκία Παπαϊωάννου» να χάσει –τουλάχιστον όχι ακόμη– τον ύπνο της, αλλά σαφώς τη διατηρεί σε πλήρη… επαγρύπνηση. Άλλωστε, στη φημολογία που αναπτύσσεται, εμπίπτει και το σενάριο να βρίσκεται στα σκαριά η διαμόρφωση μιας πλατφόρμας στελεχών της σκληρής γραμμής στο Κυπριακό, που όταν έρθει η ώρα, θα βγει μπροστά πρωτοστατώντας υπέρ του «όχι», ανεξαρτήτως του περιεχομένου της λύσης. Και αυτό είναι κάτι που η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν θέλει καν να το σκέφτεται. Αλλά το σκέφτεται. Και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο.

Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
«Αυτά τα ακούμε και εμείς, τα παρακολουθούμε και θα ήταν ψέμα να έλεγα πως δεν μας προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι επιλέγουν να στραφούν κατά του κόμματος», λέει στον «Ρεπόρτερ» ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ. Ενώ, αναπτύσσοντας όλο το παρασκήνιο, κυρίως σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Γκιούρωφ, δεν διστάζει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: «Η Ανδρούλα πάντα είχε αυτό που λέμε σκληρές απόψεις και τις εξέφραζε στα συλλογικά όργανα, ποτέ δεν της είπε κανείς να μην το κάνει. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο σήμερα το πράττει, η ένταση και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί για την ηγεσία, αβίαστα οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν αποτελεί μόνο ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, αλλά ίσως πολύ περισσότερο εξωτερίκευσης θυμού και πικρίας». Να μην ξεχνάμε, συνεχίζει, «πως μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ήταν μέλος του Π.Γ. Γίναμε ξαφνικά μέσα σε λίγους μήνες ανάξιοι και ταξικά τροποποιημένοι ηγέτες;», διερωτάται. Για να υποδείξει πως λίγο-πολύ τα ίδια ισχύουν και για τον Νίκο Κατσουρίδη, αναγνωρίζοντάς του, όμως, πως είναι τουλάχιστον μέχρι στιγμής πολύ πιο διακριτικός στην κριτική του. «Έχουν γνώση οι φύλακες, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της πολεμικής αυτής και σίγουρα δεν θα μείνουμε αν χρειαστεί με σταυρωμένα τα χέρια», υπογραμμίζει το ίδιο ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ.

___________________________

Η «νέα ηγεσία» του ΑΚΕΛ

Στο άρθρο της με τίτλο «Η ‘‘νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ’’ και ο Τσαβούσογλου!», ημερομηνίας 29/1/2016, η Ανδρούλα Γκιούρωφ έγραψε μεταξύ άλλων: «Την ίδια ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός άπλωνε φιλικά το χέρι στον ηγέτη της κυπριακής Αριστεράς, ο τουρκικός στρατός βομβάρδιζε και σκότωνε εν ψυχρώ εκατοντάδες Κούρδους αμάχους. Και η Αριστερά, η οποία λέει ότι η ιδεολογία και οι αρχές της εδράζονται στη μαρξιστική λενινιστική ιδεολογία, τι πήγε να κάνει στη φωλιά των ΝΑΤΟϊκών γερακιών; Να την βγάλει από τη δύσκολη θέση της απομόνωσης από όλους σχεδόν τους γειτόνους της και να ενισχύσει τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια προκειμένου να εξελιχθεί σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη; Ή για να στρώσει το χαλί ώστε να διευκολυνθεί η Τουρκία της εισβολής και κατοχής του 37% των κυπριακών εδαφών, να γίνει ενεργός παίκτης στην περιοχή, διεκδικώντας το απάνω χέρι σε αγωγούς ενέργειας που θα περνούν από τα εδάφη της προς την Ευρώπη; Δεν έχω αντιληφθεί γιατί χαμογελούσε τόσο ‘‘αθώα’’ ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ όταν κλήθηκε να απαντήσει σε αναφορές του περιβόητου Τσαβούσογλου ότι για την Τουρκία δεν υπάρχει πρόσκληση προς τον Ε/κ ηγέτη αλλά μόνο σε μη αξιωματούχους […] Τώρα ούτε με το φανάρι δεν βρίσκεις κάποιο στέλεχος που έδωσε μάχη κατά του σχεδίου Ανάν. Που να είναι έτοιμο για τη μεγάλη έξοδο σε περίπτωση που το κόμμα της Αριστεράς αποδεχόταν ένα σχέδιο που ετοιμάστηκε από τους μακελλάρηδες της Κύπρου το 1974. Τους εξαπέστειλαν όλους με διάφορες προφάσεις, σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις. Αντίθετα, εκείνοι που επιβραβεύτηκαν και συντηρούνται στην ανώτατη και ανώτερη ηγεσία είναι σχεδόν όλοι όσοι υποστήριζαν το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν […] Είναι καταθλιπτικό πως ένας ηγέτης της Αριστεράς μπήκε στο ναρκοπέδιο της Τουρκίας και επιχαίρει κιόλας πως πέτυχε η επίσκεψή του».

«Εεε συντεχνιακοί ακούτε;»
Σχόλιο της e-shocknews.com, της ιστοσελίδας στην οποία αρθρογραφεί η κ. Γκιούρωφ, με τίτλο «Τελικά η κα Μαύρου θα είναι η τελευταία που θα κλείσει την πόρτα της ‘‘Χ’’;» ημερομηνίας 31/12/2015, διερωτάται «τι θα γίνει με την ιστορική εφημερίδα, η οποία τελευταία φαίνεται να έχει χάσει τον πολιτικό μπούσουλα και εμφανίζεται χωρίς θέσεις και ιδεολογικό-ταξικό προσανατολισμό. Έκαναν εξοικονομήσεις πέραν των 800.000 ευρώ με τις απολύσεις και το κατακρεούργημα των μισθών δημοσιογράφων και τεχνικών και ακόμα συνεχίζουν τις ‘‘περικοπές’’ – όπως άλλωστε αρέσκεται και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ να αποκαλεί τη συνεχή πίεση μισθών και ωφελημάτων προς τα κάτω […] Το προσωπικό που εργάζεται τώρα στην εφημερίδα είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας και κτυπούν 16ωρα. Εεε συντεχνιακοί ακούτε ή ενδιαφέρεστε μόνο για τους δημόσιους και ημιδημόσιους;»

Δειτε Επισης

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Στο ΣΓΥ ο ΥΠΕΞ, ενημερώνει για συμμόρφωση επί συστάσεων για κράτος δικαίου
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Προτεραιότητα Α. Ιωσήφ η προώθηση ανέγερσης Τεχνικής-Γεωργικής Σχολής
Συζήτησε με τον Πρέσβη της Κίνας τις διαφορές που προέκυψαν με την CPP ο Πρόεδρος
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Αποπερατώθηκαν οι έρευνες των δυτών για το ανθρώπινο πέλμα-Συνεχίζονται στη ξηρά
Προεκλογική ανταλλαγή πυρών-Οι «συνήγοροι των τραπεζών» και η «ΑΚΕΛική λαίλαπα»
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα