Η Κυριακή δεν βολεύει τους παράνομους Βαλεντίνους

«Ποτέ λίγη αγάπη παραπάνω δεν έβλαψε κανέναν». Αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα της σημερινής γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου ή αλλιώς της «γιορτής των ερωτευμένων». Μιας αμφιλεγόμενης γιορτής που χρόνια τώρα, διχάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, που είτε ανυπομονούν να ανταλλάξουν δώρα με το έτερον τους ήμισυ είτε απαξιώνουν τη γιορτή υποστηρίζοντας πως οι μόνοι εορτάζοντες δεν είναι άλλοι από τους ανθοπώλες, αφού τα λουλούδια τέτοια μέρα έχουν την τιμητική τους. Ο «Ρεπόρτερ» συνάντησε τρεις από τους «πρωταγωνιστές» της 14ης Φεβρουαρίου, οι οποίοι αποκαλύπτουν το… παρασκήνιο της δημοφιλούς αυτής γιορτής.

Φθηνότερα οι παντρεμένοι

Αν και πολλές γιορτές επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κρίση, η συγκεκριμένη, όπως μαρτυρούν ανθοπώλες, εξακολουθεί να τιμάται και να γιορτάζεται από τον κόσμο. «Είτε έχουν λεφτά, είτε όχι, θα βρουν τον τρόπο να πάρουν ακόμη και κάτι μικρό», λέει στον «Ρεπόρτερ» ο Χριστάκης Παπαμιχαήλ, επί 40 χρόνια ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου Salon Des Fleurs, προσθέτοντας ωστόσο ότι ένας οικογενειάρχης δεν θα πάρει στη γυναίκα του ανθοδέσμη των 100 ευρώ. Θα αρκεστεί σε μια των 20 - 25 ευρώ. «Είναι μειωμένος ο αριθμός εκείνων που θέλουν να εντυπωσιάσουν με μια ανθοδέσμη των 100 ή 200 ευρώ», εξηγεί ο κύριος Παπαμιχαήλ.

Μέσος όρος τα 25 ευρώ

«Σίγουρα μειώθηκε το μπάτζετ του κόσμου λόγω κρίσης, όχι όμως σε σημείο που να πούμε πως δεν αξίζει να δουλέψουμε αυτή τη μέρα. Παλαιότερα, διέθεταν γύρω στα 40 ευρώ. Σήμερα μειώθηκε στα 25 ευρώ περίπου», αναφέρει η Μαρία Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου Casa Di Fiori. Στο παρελθόν είχαμε κάνει και ανθοδέσμη με 200 τριαντάφυλλα αξίας 500 ευρώ. Τότε, βέβαια, οι επιλογές του κόσμου ήταν λιγότερες. Σήμερα κάποιοι παίρνουν ως συμπληρωματικό δώρο τα λουλούδια, καταλήγει η Μαρία. «Ο κόσμος αγοράζει λουλούδια, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό», δηλώνει ο Παντελής Κωνσταντίνου, επί 25 χρόνια ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου Robelina Gardens. «Με θυμάμαι στο παρελθόν να ετοιμάζω μπουκέτα με εκατό τριαντάφυλλα, λουλούδια σε σχήμα καρδιάς πάνω σε όαση και πολλές άλλες εντυπωσιακές δημιουργίες. Υπάρχουν πολλές επιλογές, ανάλογα με τα γούστα αλλά και την τσέπη του πελάτη. Μπορεί όμως κάποιος, αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να δείξει την αγάπη του ακόμη και με έναν μόνο λουλούδι», καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνου.

Ακριβό μου ρόδο

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα αποτελούν συνήθως την πρώτη επιλογή εκείνων που θα επιλέξουν να δείξουν την αγάπη τους προσφέροντας λουλούδια. Γι’ αυτό και τη συγκεκριμένη μέρα η τιμή τους σχεδόν διπλασιάζεται. «Η τιμή των τριαντάφυλλων τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, από 1.75 με 2 ευρώ που πωλούνται συνήθως, ανεβαίνει στα 2,50 - 3 ευρώ» εξηγεί η Μαρία Κωνσταντίνου. «Αν αφήσεις πίσω την επιλογή του τριαντάφυλλου, πάλι μπορείς να προσφέρεις μια όμορφη και αξιοπρεπή ανθοδέσμη στην τιμή των 10 - 15 ευρώ. Υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές, τις οποίες δίνουμε στους πελάτες μας εφόσον μας ζητηθεί», σημειώνει η Μαρία Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι κατά πλειοψηφία οι άντρες είναι εκείνοι που αγοράζουν λουλούδια.

Ανθοδέσμη - παγίδα

Έρευνες που έγιναν στο παρελθόν, κατέδειξαν ότι δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που καταλήγουν να τσακώνονται ή ακόμη και να χωρίζουν ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, αφού δεν κατάφεραν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών ο ένας του άλλου. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Χριστάκης Παπαμιχαήλ: «Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως κάθε Αγίου Βαλεντίνου πολλά ζευγάρια δεν ενώνονται, χωρίζουν. Ένας από τους λόγους είναι ότι πολλά από τα λουλούδια που αποστέλλονται είναι ανώνυμα και αυτό σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί παγίδα, που ακολουθείται προκειμένου να ελέγξουν κάποιοι την αντίδραση του/της συντρόφου τους. Με αυτό τον τρόπο, καταλήγουν πολλές φορές και στο συμπέρασμα αν τους απατά ή όχι, πράττοντας αναλόγως».

Για να ζηλέψει…

«Θυμάμαι ένα περιστατικό, όπου μια γυναίκα, της οποίας ο σύζυγος αδιαφορούσε, και εν τέλει έστειλε η ίδια λουλούδια στον εαυτό της, προκειμένου να τον κάνει να ζηλέψει. Υπάρχουν και τέτοια», συμπληρώνει ο κύριος Παμαμιχαήλ. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι «παράνομοι» αποστολείς λουλουδιών, όπως τονίζει. «Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, συνήθως από το μεσημέρι και μετά, οι περισσότεροι αναρωτιούνται ποιος είναι ο αποστολέας των λουλουδιών που έλαβαν, ζητώντας μάλιστα περιγραφές από εμάς. Εμείς φυσικά, δεν αποκαλύπτουμε ποτέ το παραμικρό, προστατεύοντας τον πελάτη μας. Αν και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείς τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αποστολή μιας ανθοδέσμης, εντούτοις, οφείλεις να είσαι διακριτικός και να κάνεις τη δουλειά σου». Κάποιες φορές, μάλιστα, αναλαμβάνουμε να γράψουμε και την κάρτα που συνοδεύει τα λουλούδια, αν ο πελάτης δεν θέλει να αποκαλυφθεί ο γραφικός του χαρακτήρας», παραδέχεται ο κύριος Παπαμιχαήλ.

Μεγάλη ατυχία η Κυριακή

Μπορεί πολλές από τις εθνικές μας επετείους να τις προσπερνάμε ξεχνώντας, κάποιοι, ακόμα και το τι ακριβώς γιορτάζουμε. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τη 14η Φεβρουαρίου, που άνθρωποι κάθε ηλικίας, εορτάζοντες και μη, γνωρίζουν τη σημασία της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Άλλωστε, και να το ξέχασαν κάποιοι, μόνο μια βόλτα να κάνουν σε κάποιο κεντρικό δρόμο, οι τεράστιες κόκκινες καρδιές στις βιτρίνες των ανθοπωλείων, φροντίζουν να υπενθυμίσουν πως αν έχεις ταίρι, ειδικά σήμερα δεν μπορείς να πας σπίτι με άδεια χέρια. Κατήφεια, ωστόσο, προκαλεί στους περισσότερους ανθοπώλες το γεγονός ότι φέτος η 14η Φεβρουαρίου είναι Κυριακή. «Μας προβληματίζει ότι θα χάσουμε τους ‘‘παράνομους’’», παραδέχεται ο Παντελής Κωνσταντίνου. «Ενδεχομένως τα παράνομα ζευγάρια, να δυσκολευτούν να στείλουν τα λουλούδια τους, αφού οι περισσότεροι δεν εργάζονται Κυριακές, προσθέτει ο Χριστάκης Παπαμιχαήλ, διευκρινίζοντας: «Υπό άλλες συνθήκες, λαμβάνουμε τηλέφωνα όπου μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να ζητά να στείλουμε 10 τριαντάφυλλα στη γυναίκα του και 100 στη φιλενάδα του. Συνεπώς, είμαστε και εμείς σε κάποια αμφιβολία για το κατά πόσο θα δουλέψουμε Κυριακή ημέρα, χάνοντας τους ‘‘παράνομους’’ που στέλνουν λουλούδια δεκαπλάσιας αξίας».

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος