"Άγνωστο Αγόρι, ηλικίας 7, Νο 40, 19/11/2015"
18:10 - 14 Φεβρουαρίου 2016
Μαζί με αυτή όμως, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, και άλλοι έχουν θαφτεί δίπλα της σε έναν ελαιώνα στο νησί της Λέσβου, έχοντας ο καθένας μία μαρμάρινη πλάκα σε έναν ανώνυμο τάφο. Πάνω στην ταφόπλακα καταγράφεται ένας προσωπικός αριθμός, η ημερομηνία που ξεβράστηκε η σορός, και η ηλικία του πτώματος κατά προσέγγιση.
Εξήντα τέσσερις τάφοι μέχρι στιγμής έχουν ανοιχτεί σε αυτό τον ελαιώνα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πνίγηκαν διασχίζοντας το Αιγαίο σε μία προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. Μόλις 27 από αυτούς έχουν όνομα. Οι υπόλοιποι απλά μία λέξη “Άγνωστος” ηλικίας 35, No 221, 19/11/2015", "Άγνωστο Αγόρι, ηλικίας 7, Νο 40, 19/11/2015", "Άγνωστο Αγόρι, ηλικίας 12, No 171, 19/11/2015."
Τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο και τη φτώχια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχοντας φτάσει στη Λέσβο, με την ελπίδα να συνεχίσουν απο εκεί για τη Βόρεια Ευρώπη.
Το 2015, ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, αφού περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι είναι βέβαιο ότι έχουν πνιγεί ή χαθεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος. Εκατοντάδες από αυτούς έχουν πνιγεί στην Ελλάδα, κάτι που οδήγησε το Δήμο της Λέσβου στη δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου για την ταφή των νεκρών προσφύγων, αφού τόσο το νεκροτομείο, όσο και το κοιμητήριο της Λέσβου πλέον δεν είχαν χώρο για άλλους νεκρούς.
Σε απομακρυσμένες παραλίες του νησιού εξακολουθούν να ξεβράζονται κομμάτια απο κατεστραμμένες βάρκες, σωσίβια, παπούτσια, ρούχα, ακόμη και βρεφικό γάλα και πάνες.
Αν και η Λέσβος απέχει από την Τουρκία μόλις 10 ναυτικά μίλια, ωστόσο εκατοντάδες έχουν πνίγεί προσπαθώντας να διασχίσουν αυτό το κομμάτι θάλασσας μέσα σε σάπιες βάρκες, και με τον καιρό τις περισσότερες φορές εχθρό τους.
“Έχω κάνει 57 κηδείες σε επτά ημέρες. Σε μια μέρα έκανα 11», λέει στον δημοσιογράφο του Reuters, ο Μουσταφά. “Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω” λέει χαρακτριστικά και προσθέτει: “Δεν μπορώ να σταματήσω τον πόλεμο, δεν μπορώ να τους φέρω νόμιμα στην Ευρώπη. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους θάψω."
Από το ναυάγιο του περασμένου Οκτωβρίου ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Νούσιας, έχει κρατήσει φωτογραφίες και DNA από τα 200 πτώματα που περισυνελέγησαν από τις λιμενικές αρχές της Λέσβου και της Σάμου, δημιουργώντας, όπως λέει, ένα αρχείο σε περίπτωση που κάποιος συγγενής τους αναζητήσει.
Πηγή: Reuters