"Άγνωστο Αγόρι, ηλικίας 7, Νο 40, 19/11/2015"

Πνίγηκε προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη, αλλά το ακέφαλο σώμα της δεν μπόρεσε να ταυτοποιηθεί, κι έτσι μία ταφόπλακα τοποθετήθηκε στο χώμα χωρίς να φέρει κάποιο όνομα. Με αυτά τα λόγια ξεκινά το ρεπορτάζ του από την Λέσβο, ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

Μαζί με αυτή όμως, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, και άλλοι έχουν θαφτεί δίπλα της σε έναν ελαιώνα στο νησί της Λέσβου, έχοντας ο καθένας μία μαρμάρινη πλάκα σε έναν ανώνυμο τάφο. Πάνω στην ταφόπλακα καταγράφεται ένας προσωπικός αριθμός, η ημερομηνία που ξεβράστηκε η σορός, και η ηλικία του πτώματος κατά προσέγγιση.

Εξήντα τέσσερις τάφοι μέχρι στιγμής έχουν ανοιχτεί σε αυτό τον ελαιώνα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πνίγηκαν διασχίζοντας το Αιγαίο σε μία προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη. Μόλις 27 από αυτούς έχουν όνομα. Οι υπόλοιποι απλά μία λέξη “Άγνωστος” ηλικίας 35, No 221, 19/11/2015", "Άγνωστο Αγόρι, ηλικίας 7, Νο 40, 19/11/2015", "Άγνωστο Αγόρι, ηλικίας 12, No 171, 19/11/2015."
 


Τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο και τη φτώχια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχοντας φτάσει στη Λέσβο, με την ελπίδα να συνεχίσουν απο εκεί για τη Βόρεια Ευρώπη.


Το 2015, ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, αφού περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι είναι βέβαιο ότι έχουν πνιγεί ή χαθεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος. Εκατοντάδες από αυτούς έχουν πνιγεί στην Ελλάδα, κάτι που οδήγησε το Δήμο της Λέσβου στη δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου για την ταφή των νεκρών προσφύγων, αφού τόσο το νεκροτομείο, όσο και το κοιμητήριο της Λέσβου πλέον δεν είχαν χώρο για άλλους νεκρούς.


Σε απομακρυσμένες παραλίες του νησιού εξακολουθούν να ξεβράζονται κομμάτια απο κατεστραμμένες βάρκες, σωσίβια, παπούτσια, ρούχα, ακόμη και βρεφικό γάλα και πάνες.

Αν και η Λέσβος απέχει από την Τουρκία μόλις 10 ναυτικά μίλια, ωστόσο εκατοντάδες έχουν πνίγεί προσπαθώντας να διασχίσουν αυτό το κομμάτι θάλασσας μέσα σε σάπιες βάρκες, και με τον καιρό τις περισσότερες φορές εχθρό τους.
 
Ο Μουσταφά ένας 30χρονος Αιγύπτιος που ζεί τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα, έχει ανεπίσημα αναλάβει τον άχαρο ρόλο της προετοιμασίας των νεκρών για ταφή. Τους καθαρίζει, τους ντύνει και τους τοποθετεί με το κεφάλι να βλέπει στην Μέκκα, σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση.
 

“Έχω κάνει 57 κηδείες σε επτά ημέρες. Σε μια μέρα έκανα 11», λέει στον δημοσιογράφο του Reuters, ο Μουσταφά. “Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω” λέει χαρακτριστικά και προσθέτει: “Δεν μπορώ να σταματήσω τον πόλεμο, δεν μπορώ να τους φέρω νόμιμα στην Ευρώπη. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους θάψω."

Από το ναυάγιο του περασμένου Οκτωβρίου ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Νούσιας, έχει κρατήσει φωτογραφίες και DNA από τα 200 πτώματα που περισυνελέγησαν από τις λιμενικές αρχές της Λέσβου και της Σάμου, δημιουργώντας, όπως λέει, ένα αρχείο σε περίπτωση που κάποιος συγγενής τους αναζητήσει.
 
Πηγή: Reuters
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πλήγηκαν πέντε βασικά κέντρα του οργανισμού της 62χρονης που έλαβε λάθος αίμα-Δεν έχει επαφή με το περιβάλλον
Ένοχος για το διπλό φονικό στα Ανώγεια ο Μανώλης Καλομοίρης-Ο πατέρας του το ένα θύμα
Στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για πολιτικό διάλογο και θετική ατζέντα
Αυτός είναι ο χάρτης που έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον Βαρθολομαίο και εξόργισε τους Τούρκους
Έσπασαν τα ισόβια για το φόνου του ξυλουργού στην Ελλάδα-Κάθειρξη 18 ετών στην 38χρονη
Διασωληνωμένη η 62χρονη μετά τη λάθος μετάγγιση στην Ελλάδα-Πώς έγινε το τραγικό σφάλμα
Σοβαρή αμέλεια νοσηλευτή στην Ελλάδα-Έβαλε λάθος ομάδα αίματος σε ασθενή, υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά
Εντοπίστηκε το όπλο με το οποίο πυροβόλησαν πράκτορες της ΕΥΠ
Αιγύπτιος σκότωσε 25χρονο στον Άγιο Παντελεήμονα επειδή του χρωστούσε 75 ευρώ
Πώς άνοιξε η πόρτα της φυλακής για τρία στελέχη της Πυροσβεστικής και τον τότε Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας