Συρία: Κατάπαυση του πυρός με εξαιρέσεις

Οι επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα συνεχιστούν και δεν θα επηρεαστούν από τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
 
"Οι επιχειρήσεις μας εκεί θα συνεχιστούν (...) δεν υπάρχουν" δραστηριότητες του συνασπισμού "οι οποίες θα μεταβληθούν λόγω αυτής συμφωνίας", δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.
 
Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ΙΚ και του λεγόμενου Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) που δεν θα επηρεαστούν από την εκεχειρία, επέμεινε ο εκπρόσωπος. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η στρατιωτική συνεργασία των Αμερικανών και των Ρώσων στη Συρία, όπως ζητεί η Μόσχα. "Δεν θα συνεργαστούμε στρατιωτικά με τη Ρωσία", "δεν υπάρχει καμιά αλλαγή" ως προς αυτό, είπε ο Πλοίαρχος Ντέιβις.
 
Ο ίδιος επέμεινε ότι το "μόνο" που θα συνεχιστεί είναι ο συντονισμός για την αποφυγή συγκρούσεων ανάμεσα σε αεροσκάφη του συνασπισμού και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι έχουν θέσει σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες έναν μηχανισμό αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών για τις πτήσεις τους, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα στον εναέριο χώρο της Συρίας.
 
"Δεν υπάρχει" κανένα σχέδιο επέκτασης των ανταλλαγών πληροφοριών ή διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, επέμεινε ο Τζεφ Ντέιβις. Δεν προβλέπεται επίσης να υπάρξει συντονισμός σε ό,τι αφορά τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. "Δεν υπήρξε συζήτηση περί εμπλοκής" Αμερικανών στρατιωτικών "στο ανθρωπιστικό σκέλος" της συμφωνίας, επέμεινε.
 
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε, εξάλλου, πως θεωρεί σημαντική την επίτευξη συμφωνίας για μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολύ περισσότερα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
 
 "Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η δουλειά απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της", δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου `Eρικ Σουλτς.
 
"Τις ερχόμενες μέρες θα αναζητήσουμε για δράσεις, όχι λόγια, για να δείξουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι προετοιμασμένες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους", ανέφερε.
 
Παράλληλα τόνισε πως η Ρωσία επιδείνωσε σε κάποιες περιπτώσεις την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, στοχεύοντας περιοχές όπου υπήρχε μικρή παρουσία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
 
"`Hρθε η ώρα για αυτούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη πρόφαση ότι κυνηγούν το ΙΚ που χρησιμοποιούν για να εμπλακούν περαιτέρω στο σεχταριστικό εμφύλιο πόλεμο", ανέφερε.
 
Οι δυνάμεις των ανταρτών στη Συρία παρέλαβαν νέους πυραύλους εδάφους

Στο μεταξύ, οι ξένοι εχθροί του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ `Ασαντ έστειλαν στους αντάρτες νέα εφόδια πυραύλων εδάφους-εδάφους για να αντιμετωπίσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροσκαφών, κοντά στο Χαλέπι, ενισχύοντας την υποστήριξη ως απάντηση στην επίθεση, ανέφεραν χθες δύο διοικητές δυνάμεων ανταρτών.
 
Οι διοικητές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πύραυλοι με βεληνεκές 20χλμ εστάλησαν σε "άριστες ποσότητες", ως απάντηση στην επίθεση που έχει κόψει τις γραμμές εφοδιασμού των ανταρτών από τα τουρκικά σύνορα προς τα μέρη της πόλης του Χαλεπίου, που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
 
"Αποτελεί άριστη επιπλέον δύναμη πυρός για μας", δήλωσε ένας εκ των διοικητών, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. Ο δεύτερος διοικητής ανέφερε πως οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για να πλήξουν θέσεις των δυνάμεων του στρατού πέρα από την γραμμή του μετώπου. Ενώ οι πύραυλοι Grad υπολείπονται των αναγκών των ανταρτών για αντιαεροπορικά συστήματα, ένας εκ των διοικητών δήλωσε πως έχουν "σημαντική επίδραση στις θέσεις της οπισθοφυλακής του στρατού".
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα