Η επίτευξη λύσης δεν αποδεικνύεται ευκολότερη με τον Ακιντζί

Οι συμβιβασμοί και παραχωρήσεις που πρέπει η κάθε πλευρά να κάνει προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική λύση, δεν φαίνεται ακόμη πως πλησιάζουμε να γίνουν ή αν θα γίνουν αποδεκτές από τις αντίστοιχες κοινότητες της Κύπρου, είναι το συμπέρασμα της νέας περιοδικής έκθεσης (ανανεώθηκε τον Ιανουάριο) για την Κύπρο, με συντάκτη τον Βίνσεντ Μορέλι, για την Ερευνητική Υπηρεσία του Κογκρέσου.
 
Η έκθεση, που διατηρεί τα τελευταία έξι χρόνια τον ίδιο τίτλο, «Κύπρος, η διευθέτηση αποδεικνύεται άπιαστη», καταλήγει στην εκτίμηση ότι παρά το θετικότερο κλίμα στις συνομιλίας - μετά την ανάδειξη στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων του Μουσταφά Ακιντζί - η επίτευξη τελικής συμφωνίας δεν αποδεικνύεται ευκολότερη.
 
«Από τις αρχές του 2012 και μέχρι τις αρχές του 2015, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ελληνοκύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου πέρασαν από περιόδους ενεργών διαπραγματεύσεων, αδιέξοδο και αναστολή, χωρίς εμφανή συμφωνία επί οποιουδήποτε θέματος, οδηγώντας πολλούς να αμφισβητούν την ικανότητα των ηγετών να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία», γράφει.
 
Ωστόσο, σημειώνει, μέρος της απαισιοδοξίας μετριάστηκε μετά την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
 
 «Ο Ακιντζί επίσης διακήρυξε την πρόθεσή του να επιτευχθεί μια διευθέτηση γρήγορα, ώστε ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία να μπορέσει να πραγματοποιηθεί στο νησί μέχρι την άνοιξη του 2016, ίσως και πριν από τις ελληνοκυπριακές βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα προωθήσουν θετικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως ένδειξη μιας ανανεωμένης δέσμευσης για επιτυχή διευθέτηση. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά έχουν τεθεί από τότε σε ισχύ».
 
Η έκθεση αναφέρει ότι όλο το δεύτερο ήμισυ του περασμένου έτους, από τις συναντήσεις των δύο ηγετών και κάποιες παραγωγικές συνεδριάσεις, διαφάνηκε νέα ενέργεια στις διαπραγματεύσεις και μια ατμόσφαιρα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Σημειώνει μάλιστα ιδιαίτερα την κοινή τους τηλεοπτική εμφάνιση την παραμονή του νέου έτους και τις ευχές που απηύθυναν σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μαζί με την ελπίδα η νέα χρονιά να φέρει την ειρηνευτική διευθέτηση.

«Αυτό συνέβη πρώτη φορά για τους δύο ηγέτες και υπογράμμισε τις πληροφορίες για τη θετική ατμόσφαιρα που περιέβαλε μέχρι στιγμής τις συναντήσεις των δύο ηγετών και την προσωπική σχέση που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί», αναφέρει.
 
Ωστόσο, η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής του Κογκρέσου σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι οι πλέον πρόσφατες διαπραγματεύσεις φαίνεται να δείχνουν ότι έχει βρεθεί περισσότερο κοινό έδαφος σε πολλά από τα ζητήματα, δεν είναι αρκετό για την επίτευξη συνολικής λύσης.
 
«Από την άλλη πλευρά, γράφει, οι αντιδράσεις από διάφορους Ελληνοκύπριους πολιτικούς ηγέτες, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στα τέλη Δεκεμβρίου, στην οποία ο κ Ακιντζί εμφανίστηκε να σκιαγραφεί τις απόψεις του για την συμφωνία, δείχνουν ότι η αισιοδοξία στην οποία αναφέρονται πολλοί πρέπει να μετριαστεί  από κάποια πολιτική πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν ακόμη μπροστά δυσκολίες. Παρ' όλα αυτά και οι δύο πλευρές φαίνεται να δείχνουν ότι το 2016 θα μπορούσε να γίνει η χρονιά που μια πιθανή λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί, από τη στιγμή που υπάρχει η βούληση και στις δύο πλευρές για να γίνει».
       
Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του αναλυτή της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου για τις δυσκολίες του Τ/κ ηγέτη, ο οποίος όπως γράφει δεν αποτελούσε επιλογή της Αγκυρας. Σημειώνει ωστόσο πως με την προσοχή της τουρκικής κυβέρνησης στραμμένη στη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος, ο Ακιντζί αξιοποίησε γρήγορα την ευκαιρία να δοκιμάσει τι θα μπορούσαν να αποδεχτούν στο πλαίσιο της λύσης οι Ελληνοκύπριοι και η Αγκυρα. Σημειώνει ωστόσο την κριτική που άσκησε προσφάτως στον Ακιντζί ο Ντερβίς Ερογλου, για καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών, χωρίς την ίδια στιγμή να είναι σε θέση να υποδείξει συγκεκριμένες εξελίξεις για τη λύση.
 
«Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η θετική φύση της σχέσης που έχει μέχρι στιγμής δημιουργηθεί μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί και η πρόοδος που υποτίθεται ότι σημειώνεται και από τους δύο ηγέτες, έχουν προκαλέσει μια ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία. Παρ `όλα αυτά, τα ζητήματα που έχουν ξεκάθαρα οριστεί και εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο κοινότητες και που απέτρεψαν τη λύση για πάνω από 41 χρόνια – και δεν έχουν αλλάξει σημαντικά μετά από το Σχέδιο Ανάν το 2004 - και οι θέσεις και προτεινόμενες λύσεις που κάθε πλευρά έχει λάβει επ’ αυτών, έχουν παρουσιαστεί διεξοδικά, συζητήθηκαν και απορρίφθηκαν από κάθε πλευρά, ξανά και ξανά», καταλήγει η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κύπρο.
 
 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η Κυβέρνηση προάγει δράσεις που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό
Στόχος ΥΠΕΣ εντός Οκτωβρίου να υπάρξει κατάληξη για αλλαγές στη νομοθεσία της ΤΑ
Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για λύση και διμερείς σχέσεις στα διαπιστευτήρια πέντε Πρέσβεων
Πάνε για... ολοήμερο στο Συνοδικό-Παρέλαση μαρτύρων, σε ρόλο συνηγόρου ο Πορφύριος
Την πεπατημένη της δημόσιας υπηρεσίας προτείνει ο Ελεγκτής για πολλαπλές συντάξεις
Δείχνει παρατυπίες στα ευρήματα της η Ελεγκτική για eWallet-Πρόθεση για καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς
Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος-ΗΠΑ
Στόχος της Κυβέρνησης η αξιοποίηση όλων των επαρχιών για την Κυπριακή Προεδρία
Με εκκρεμότητες στη στελέχωση το πρώτο κουδούνι στα Δημοτικά-Βλέπει Μιχαηλίδου η ΠΟΕΔ
Στην Αθήνα ο Κόμπος για εκδήλωση για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής