Διοίκηση και Οικονομικά προτιμούν οι Κύπριοι φοιτητές

Το σύνολο των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο ανέρχεται σε 35.183, εκ των οποίων 29.103 φοιτούν σε Πανεπιστήμια και 6.080 σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη Χαρτογράφηση Εκπαιδευτικού Πεδίου Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, για την Ακαδημαϊκή Χρονιά 2014-2015, η οποία καταδεικνύει συνάμα ότι πρώτος στην προτίμηση των προπτυχιακών φοιτητών των Πανεπιστημίων είναι ο κλάδος της Διοίκησης και Οικονομικών.
 
Τη Χαρτογράφηση πραγματοποίησε η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία έχει συλλέξει δεδομένα από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια και Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) από τα οποία έχουν προκύψει σημαντικά αποτελέσματα, σχετικά με το σύνολο των φοιτητών (Κύπριων, Ευρωπαίων και Αλλοδαπών) στα Πανεπιστήμια και τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΑΕ αναφέρει παράλληλα ότι στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών φοιτά το 67,5% του συνόλου των φοιτητών, ενώ στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (επίπεδο Μάστερ και Διδακτορικό) φοιτά το 32,5% του φοιτητικού πληθυσμού.
 
Επίσης, από το σύνολο των 35.183 φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο, 24.286 είναι Κύπριοι πολίτες (ποσοστό 69%), 8.569 είναι Ευρωπαίοι πολίτες (ποσοστό 24%), ενώ 2.328 φοιτητές προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 7%).
 
Από την ομαδοποίηση των κλάδων σπουδών που προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια και τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φαίνονται οι προτιμήσεις/τάσεις των φοιτητών τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Πρώτος στην προτίμηση των προπτυχιακών φοιτητών των Πανεπιστημίων είναι ο κλάδος της Διοίκησης και Οικονομικών, ενώ ακολουθούν η Νομική, η Λογιστική και η Νοσηλευτική.
 
Όσον αφορά τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αυτοί επιλέγουν σπουδές σε κλάδους Ειδικής και Ενιαίας Εκπαίδευσης, Διοίκησης και Οικονομικών, Επιστημών της Αγωγής και Διοίκησης Μονάδων Υγείας.
 
Όσον αφορά τις προτιμήσεις των προπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η πρώτη προτίμηση είναι η φοίτηση σε κλάδους Διοίκησης και Οικονομικών, και ακολουθούν οι Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Σπουδές, η Αισθητική και οι Γραμματειακές Σπουδές.
 
Ο κλάδος Διοίκηση και Οικονομικά αποτελεί επίσης την πρώτη προτίμηση των μεταπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Ακολουθούν οι κλάδοι Εκπαίδευση, Τέχνες και Ιατρικά και Παραϊατρικά Επαγγέλματα.
 
Επιπρόσθετα, τα εν λόγω στοιχεία έχουν τύχει ανάλυσης από τη ΔΑΑΕ, με σκοπό τη σύγκρισή τους με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη Χαρτογράφηση άλλων ακαδημαϊκών ετών. Μέσω της σύγκρισης των εν λόγω στοιχείων φαίνεται η αυξομείωση τόσο του αριθμού των φοιτητών γενικά, όσο και ανά Ίδρυμα (Πανεπιστήμιο / Σχολή), καθώς επίσης και ανά κλάδο και επίπεδο σπουδών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε σχέση με την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, υπήρξε αύξηση στο σύνολο των φοιτητών των Πανεπιστημίων κατά 9,1% (αύξηση 2.437 φοιτητές), ενώ στις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπήρξε μείωση της τάξης του 1,3% (μείωση 78 φοιτητές).
 
Αναφορικά με τις προτιμήσεις των φοιτητών, αυτές παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα τόσο για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων όσο και για τους φοιτητές των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 

Δειτε Επισης

Παραμένουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Πρωτοχρονιά
Βιώνουν ρατσισμό και κακοποιητικές συμπεριφορές ηλικιωμένοι στην Κύπρο-«Παιδιά κτύπησαν γονείς για €50»
Καρδιογράφημα το μέτωπο της Υγείας κατά το 2024-Η αλλαγή σκυτάλης, οι κρίσεις και τα έργα εκατομμυρίων
«Κουβαλάτε την ιστορία στους ώμους σας»-Ντύθηκε γιορτινά η κατεχόμενη Καρπάσια
Κάνει λόγο για πολλές στρεβλώσεις του νέου συστήματος διορισμών η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ
Ανοικτοί όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος-Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού
Δύσκολη η διακίνηση των ατόμων με αναπηρία στην Κύπρο-«Το μεγαλύτερο πρόβλημα ο ελλιπής σεβασμός»
Ζητά Λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας η ΕΚΥΣΥ
Παραμένουν πολύ χαμηλά τα επίπεδα νερού στα φράγματα-Στο 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η εισροή
Ίδρυση συνδέσμου εποίκων από το Γκαζίαντεπ στα κατεχόμενα