Πολιορκία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης από χιλιάδες αγρότες

Επεισόδια και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ έξω από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής όπου και είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως για το ασφαλιστικό.
 
 
 

Γυαλιά καρφιά το κτίριο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης από τα επεισόδια και τη ρίψη πετρών. Σπασμένα όλα τα τζάμια, ενώ μέσα υπήρχαν εργαζόμενοι. Περίπου 1.000 Κρητικοί αγρότες στη Μάρνη συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

 
Οι αγρότες έκαναν χρήση πυροσβεστήρα και τα ΜΑΤ πέταξαν χημικά.  "Το υπουργείο είναι το σπίτι μας" φώναζαν οι Κρητικοί αγρότες ζητώντας να μπουν μέσα. Με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους οι αγρότες εκτόξευσαν αντικείμενα, καπνογόνα και πέτρες προς την αστυνομία, σύμφωνα με την οποία από τις συγκρούσεις υπήρξαν και 10 τραυματίες αστυνομικοί αλλά και 4 αγρότες.
 
 

Σε 4 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Οι αγρότες προχώρησαν και στη δημιουργία οδοφραγμάτων με κάδους απορριμμάτων στην οδό Λιοσίων, ενώ έστησαν και σκηνές στο Σύνταγμα για να μείνουν το Σαββατοκύριακο.

 
Η κατάσταση λίγο μετά το μεσημέρι ηρέμησε με τους αγρότες να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Αργότερα πάντως αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.
 
Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι "Πότε θα κάνει ξαστεριά". 
 
Πάντως όπως μεταδίδουν ελληνικά ΜΜΕ, αύριο αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου για διάλογο, μετά τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από μπλόκα και παραγωγούς και δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις.
 
 
 
Νωρίτερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε πως “τα επεισόδια είχαν στόχο να αμαυρώσουν τον αγώνα των αγροτών. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός υπαλλήλων. Να καταδικάσουν και να απομονώσουν τις ακραίες αυτές συμπεριφορές. Είναι κρίμα για την ιστορία των αγώνων, για εμάς ο δρόμος είναι ένας, αυτός του διαλόγου και τον έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός μας”.
 


Από νωρίς το πρωί περίπου δύο χιλιάδες αγρότες είχαν φθάσει από την Κρήτη με τρία πλοία, στο λιμάνι του Πειραιά. Κάποιοι από αυτούς κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας.

 

 

Στις 8.40 περίπου οι αγρότες διαπραγματεύθηκαν με την αστυνομία για να μπουν στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε έντονο κλίμα, θέλησαν να παραδώσουν ψήφισμα αλλά η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο.
 
 
Στο μεταξύ, κλειστές παρέμειναν οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών, ενώ κλειστή ήταν και η Αχαρνών μπροστά από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετ΄εμποδίων διεξαγόταν από το πρωί η κίνηση, καθώς οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας παρέμειναν κλειστοί.
 
Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 10.00 και στην πλατεία Καραΐσκάκη, όταν οι αγρότες κυνήγησαν τα ΜΑΤ. Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία σταμάτησε ένα αγροτικό που μετέφερε προϊόντα για προληπτικό έλεγχο. Οι αγρότες εξαγριώθηκαν και κυνήγησαν τα ΜΑΤ που έφυγαν τρέχοντας από το σημείο.
 

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) από νωρίς έστησε τρεις ζώνες ελέγχου σε πύλες εισόδου στην Αθήνα, ώστε να εμποδίσει αγρότες από το να εισέλθουν στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους. Τα σημεία αυτά, ήταν στα διόδια Ελευσίνας στον δρόμο Αθηνων-Κορίνθου, στα διόδια Αφιδνών στην είσοδο της Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και στην Αττική Οδό στο Κορωπί.

 
 
Να μη διανοηθεί «η εθελόδουλη νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα» να επιχειρήσει με ΜΑΤ και αστυνομικές κλούβες να ανακόψει την είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, τόνισε σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι «μία τέτοια επίδειξη ακραίας αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού όχι μόνο θα ήταν ανεπίτρεπτη, αλλά και θα κινδύνευε να προκαλέσει ανεξέλεγκτες συγκρούσεις και μακελειό, καθιστώντας την κυβέρνηση υπεύθυνη και υπόλογη για άκρως επικίνδυνες, ανώμαλες εξελίξεις».
 

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν για την Αθήνα και οι αγρότες από τον Ισθμό και τελικά αποφάσισαν να προπορεύονται τα αγροτικά αυτοκίνητα και να ακολουθούν τα λεωφορεία, που είναι δεκάδες, ενώ άφησαν στο μπλόκο όλα τα τρακτέρ, αφού από τη διαπραγμάτευση τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.

Επιπλέον, ο Παναγιώτης Φιακάς, από το μπλόκο του Ισθμού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα επεισόδια στην Αθήνα δεν αφήνουν περιθώριο διαπραγματεύσεων για τα τρακτέρ «και γι' αυτό ξεκινάμε για την Αθήνα» ενώ τόνισε ότι το μπλόκο στον Ισθμό θα παραμείνει ενισχυμένο.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου δεν μεταφέρουν προϊόντα με τα αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα και όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο ο Χρήστος Τσάμης από τα μπλόκα της Αρκαδίας, όσο και ο Χρήστος Αναγνωστάκος από το μπλόκα της Λακωνίας, ανεβαίνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Το κομβόι των αγροτών, με αυτοκίνητα και λεωφορία, ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο και αυτήν την ώρα φτάνει στα Μέγαρα.

Τα λεωφορεία της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας θα αφήσουν τους αγρότες στην πλατεία Καραϊσκάκη, στους γύρω δρόμους θα παρκάρουν τα αγροτικά αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα μεταβούν στο Σύνταγμα.

Σε μία άλλη εξέλιξη μετά τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων στα μπλόκα, αλλά και μαραθώνιας συζήτησης των μελών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ο επικεφαλής της Επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το πλάνο άλλαξε και θα στείλουμε τελικά τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, τις προτάσεις μας στον πρωθυπουργό, όπως και σε όλους τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της χώρας. Μπορεί να διαφωνούμε με την ημερομηνία διεξαγωγής του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να προβούμε σε κάποια κίνηση που θα θεωρηθεί ότι υποσκάπτει τον αγώνα των συναδέλφων μας. Άλλωστε, υπάρχει και δικός μας κόσμος που θα δώσει δυναμικό "παρών" στην κινητοποίηση». Σε πολλά σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, σήμερα και αύριο δεν προβλέπεται να γίνουν κινητοποιήσεις, προς διευκόλυνση όσων κατευθύνονται στην Αθήνα. Μόνο σε κομβικά σημεία, όπως τα τελωνεία, θα συνεχίστουν οι αποκλεισμοί.

Το διήμερο συλλαλητήριο (Παρασκευή και Σάββατο) αγροτών από όλη την Ελλάδα είναι μια κίνηση ενάντια στις προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στο αγροτικό.
 
 
Η κυβέρνηση, έχοντας προειδοποιήσει τους αγρότες να μην κατέλθουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους «διότι υπάρχουν νόμοι σε αυτήν τη χώρα», δηλώνει ότι παραμένει στο τραπέζι η ανοικτή πρόσκληση του Πρωθυπουργού να δεχτεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε συζήτηση μαζί τους από μηδενική βάση, όπως ζητούν εκείνοι.
 
Βασικό αίτημα των αγροτών είναι να αποσυρθεί εντελώς το προταθέν νομοσχέδιο, να καταργηθεί η φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, να μην επιβληθεί ειδικός φόρος στο κρασί και στο τσίπουρο, το πετρέλαιο κίνησης να τους παρέχεται δωρεάν, να μην ισχύσει, όπως ζητούν και οι δανειστές, επανακαθορισμός του ποιος μπορεί να χαρακτηριστεί «αγρότης/αγρότισσα», και τέλος αποτροπή κατάσχεσης πρώτης-δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».
 
Στο διήμερο αγροτικό συλλαλητήριο εναντίον του Ασφαλιστικού θα συμμετάσχουν και όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι. Ήδη έχει δηλώσει τη συμμετοχή της η ΑΔΕΔΥ (το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων) ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
 
Με πληροφορίες από News247, Thetoc, @SavasKarma, dromografos
 
Bίντεο από τα επεισόδια με τους αγρότες στο κέντρο της Αθήνας
 
 

Δειτε Επισης

Η κρίση στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Γεραπετρίτη-Σούκρι στην Αθήνα
Στη φυλακή ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Ομολόγησε για την πράξη του
Επιστολή Μητσοτάκη σε φον ντερ Λάιεν για πολυεθνικές και ακρίβεια
Στον ανακριτή ο 50χρονος για τη δολοφονία στο Μενίδι
Νέα στοιχεία για την γυναικοκτονία στο Μενίδι-Την σκότωσε για μια φωτογραφία ομολόγησε κυνικά ο δράστης
Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Θρίλερ με τη δολοφονία της 63χρονης στην Χαλκίδα-«Ήξερε τον δολοφόνο της, μπορεί να ήταν στην κηδεία»
Δεν πρόλαβε και γέννησε στο προαύλιο του νοσοκομείου της Κορίνθου
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει