Δεν δίνουν ανεργιακό σε 60χρονη λόγω «ακαταλληλότητας»

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ενός κράτους που αδιαφορεί για την δυνατότητα επιβίωσης των πολιτών του, πιάστηκε 60χρονη άνεργη, η οποία διαμένει στην Πάφο. Εδώ και δέκα μήνες βρισκόταν στο περίμενε για να λάβει το ανεργιακό επίδομα, οι αρμόδιοι της υπόσχονταν ότι  το θέμα της θα κλείσει από βδομάδα σε βδομάδα, για να μάθει εν τέλει, τηλεφωνικά πως η αίτηση της απορρίφθηκε, διότι δεν θεωρείται ικανή και διαθέσιμη για δουλειά! Η ίδια συντηρείται σήμερα καθαρά με τη βοήθεια των παιδιών της.
 
Η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν η 60χρονη, η οποία επικοινώνησε με το reporter.com.cy, έμεινε χωρίς δουλειά. Εργαζόταν ως σεφ στο εστιατόριο που διατηρούσε ο γιός της στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Ακολούθως, το εστιατόριο μεταφέρθηκε στη Λεμεσό, και η ίδια μετακόμισε στην Πάφο για να βοηθήσει τη μονογονιό κόρη της.
 
Καθώς δεν έχει εισοδήματα, αποτάθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πάφου για να βοηθηθεί στο να βρει εργασία αλλά και για να λάβει ανεργιακό επίδομα, όπως δικαιούται βάσει της νομοθεσίας. Δήλωσε πρόθυμη να εργαστεί, φτάνει να βρει μια δουλειά μετά τις 4 το απόγευμα, καθώς νωρίτερα δεν έχει μεταφορικό μέσο. Κι εκεί ήταν που ξεκίνησε μια απίστευτη ταλαιπωρία και κακή αντιμετώπιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κλήθηκε και έκανε σχετική δήλωση στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις στην Πάφο,  μετά, κατόπιν συνεχών κλήσεων στο αρμόδιο γραφείο, την επισκέφθηκε λειτουργός στο σπίτι για να διαπιστώσει ότι δεν εργάζεται  και η υπόθεση της πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, χωρίς να γνοιαστεί κανείς ότι η γυναίκα αυτή δεν είχε το παραμικρό εισόδημα.
 
Η αίτηση της άρχισε να εξετάζεται μόλις το Νοέμβριο. Έγινε έρευνα στην Πάφο για να διαπιστωθεί ότι όντως δικαιούται το επίδομα και ακολούθως η ιστορία πήρε εκ νέου παράταση λόγω των γιορτών.  Στις συχνές κλήσεις της προς τα αρμόδια γραφεία, οι λειτουργοί τη διαβεβαίωναν πως ήταν απλά θέμα χρόνου να λάβει το ανεργιακό επίδομα. Την τρέχουσα εβδομάδα, σε νέα της τηλεφωνική κλήση προς το αρμόδιο γραφείο, της γνωστοποιήθηκε προφορικά πως η αίτηση της απορρίφθηκε διότι δεν θεωρείται «ικανή και διαθέσιμη» για εργασία, προφανώς εξ αιτίας των «απαιτήσεων» της να εργαστεί απόγευμα, λόγω αδυναμίας να μεταβεί σε χώρο εργασίας τις πρωινές ώρες.
 
Όπως ανέφερε στο reporter.com.cy η ενδιαφερόμενη, ακόμα δεν έχει ενημερωθεί γραπτώς για την απόρριψη της αίτησης της, ενώ σε συνεχείς κλήσεις της προς το γραφείο ανεργίας στη Λευκωσία, δεν λαμβάνει καμία απάντηση.
 
Το reporter.com.cy επικοινώνησε με το επαρχιακό γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων στον Πάφο, όπου μας επανέλαβαν, ότι κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω κυρία δεν θεωρείται ικανή για εργασία και μας παρέπεμψαν στη Λευκωσία. Επιχειρήσαμε να μιλήσουμε με την υπεύθυνη για θέματα ανεργιακό επιδόματος, ωστόσο δεν απάντησε ποτέ στις συνεχείς κλήσεις μας.
 
Ένα κράτος έχει κανονισμούς και νόμους, στους οποίους στηρίζεται. Άλλο όμως οι κανονισμοί και άλλο η αδιαφορία και η κακή συμπεριφορά προς πολίτες, οι οποίοι διεκδικούν αυτό που δικαιούνται. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που βλέπουμε κακή αντιμετώπιση προς πολίτες που στάθηκαν άτυχοι και βρέθηκαν στην ανεργία. Το θέμα είναι να τυγχάνουν βοήθειας, στήριξης και σεβασμού και όχι απαξίωσης και αδιαφορίας. Αυτό τουλάχιστον, το κράτος τους το οφείλει. Γι αυτό εξάλλου λέγεται και κράτος δικαίου...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας