UNHCR: Χαιρετίζει τη μεταφορά αιτητών ασύλου στην Κύπρο

Η πρώτη ομάδα αιτητών ασύλου μεταφέρθηκε χθες στην Κύπρο από την Ελλάδα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης.
 
Οι έξι αιτητές ασύλου είναι από τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία και η μεταφορά τους στην Κύπρο έγινε στα πλαίσια του προγράμματος επανεγκατάστασης το οποίο συμφωνήθηκε από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένα Κράτη Μέλη, το Σεπτέμβριο του 2015. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Κύπρος έχει δεσμευθεί να αποδεχθεί την επανεγκατάσταση 440 αιτητών ασύλου από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Κύπρος έχει επίσης συμφωνήσει να προσφέρει θέσεις μετεγκατάστασης (resettlement) για 69 ευάλωτους πρόσφυγες οι οποίοι επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία σε χώρες εκτός της ΕΕ.

"Το σύστημα κατανομής ευθυνών της ΕΕ, το οποίο προβλέπει την επανεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες η Ευρώπη" αναφέρη η UNHCR Κύπρου. "Παρέχει μία ασφαλή νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη χωρίς να διακινδυνεύουν την ζωή τους και των οικογενειών τους σε περαιτέρω παράτυπες μετακινήσεις. Αποτελεί επίσης ένα έμπρακτο μέτρο αλληλεγγύης προς τα Κράτη Μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και τα οποία έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τ’αυξανόμενα ρεύματα προσφύγων και μεταναστών".

"Οι προσπάθειες θα πρέπει τώρα να ενταθούν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία επανεγκατάστασης των 160.000 ανθρώπων, όπως συμφωνήθηκε από την ΕΕ το Σεπτέμβριο του 2015," δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο Damtew Dessalegne.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με το UNHCR, το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί έχουν πρόσβαση σε επαρκή υποδοχή και στήριξη κατά τη διαδικασία της ένταξής τους, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου να αποφευχθούν οι περαιτέρω μετακινήσεις. Επίσης, η επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και από την δημιουργία επιπρόσθετων εναλλακτικών οδών για τους πρόσφυγες ώστε να φτάνουν στην Ευρώπη με ασφάλεια και με οργανωμένο τρόπο, όπως για παράδειγμα περισσότερες θέσεις μετεγκατάστασης και εισδοχής με βάση ανθρωπιστικά κριτήρια, οικογενειακή επανένωση, ιδιωτικές χορηγίες και άδειες απασχόλησης.

 Η Κύπρος έλαβε 2.105 αιτήσεις ασύλου το 2015
 
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη το 2015. Η πλειοψηφία ήταν πρόσφυγες που δραπέτευσαν από τη δίωξη και τη βία στη Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Δυστυχώς 3.771 άτομα έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται συνεπεία του επικίνδυνου ταξιδιού στη Μεσόγειο θάλασσα.
 
Το 2015, η Κύπρος έλαβε 2.105 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων οι 908 αφορούσαν Σύρους.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας