«Εύθραυστες» οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας

Στην πλέον κρίσιμη μέχρι στιγμής εβδομάδα εισέρχεται η προσπάθεια του Ντέιβιντ Κάμερον να εξασφαλίσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει στη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών, ώστε να υπερασπιστεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ ενόψει του σχετικού δημοψηφίσματος.
 
Η σύνοδος κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου θα αποκαλύψει αν το συμβιβαστικό σχέδιο συμφωνίας που έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ικανοποιεί τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως έχει -σύμφωνα με δήλωσή του- ικανοποιήσει και τον κ. Κάμερον.
 
Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, ο κ. Τουσκ προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ εύθραυστες».
 
Προσχέδιο του κειμένου συμφωνίας της συνόδου κορυφής που δημοσίευσαν οι Financial Times και το Politico, το οποίο έχει διανεμηθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναφέρει ότι το προτεινόμενο «έκτακτο φρένο» στην παροχή επιδομάτων σε κοινοτικούς μετανάστες θα πρέπει να εφαρμοστεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είχαν επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στην έλευση Ανατολικοευρωπαίων πολιτών στο έδαφός τους μετά την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ. Παράλληλα, η χρονική διάρκεια ισχύος του δικαιώματος επιβολή αυτού του φρένου είναι ακόμα θέμα ανοιχτό προς διαπραγμάτευση.
 
Οι ενστάσεις χωρών όπως η Πολωνία επί αυτού του θέματος φαίνεται να έχουν καμφθεί σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο ένα νέο σημείο τριβής προκαλεί προβληματισμό στη βρετανική κυβέρνηση. Αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιείται ως προς τους κανονισμούς λειτουργίας των τραπεζών Το αρχικό σχέδιο συμφωνίας άφηνε να εννοηθεί ότι η Βρετανία και άλλες χώρες-μέλη εκτός της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ θα μπορούσαν να υπάγονται σε διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας σε σχέση με τις χώρες-μέλη που συμμετέχουν στην τραπεζική ένωση.
 
Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε ότι θα ήταν αδύνατο να γίνουν δεκτές προτάσεις που φαίνεται να δημιουργούν διαφορές τον τρόπο λειτουργίας και αντιμετώπισης μεταξύ του Λονδίνου και άλλων χρηματοοικονομικών κέντρων της ΕΕ.
 
Το αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας ξεκαθαρίζει ότι οι χώρες-μέλη που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ, εκτός από εκείνες με επίσημη εξαίρεση, όπως η Βρετανία, θα έχουν την υποχρέωση να σημειώνουν πρόοδο ως προς τη διαμόρφωση των συνθηκών που απαιτούνται για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος.
 
Ο κ. Τουσκ δήλωσε εξάλλου στους Financial Times ότι η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση είναι το χειρότερο δυνατό πολιτικό πλαίσιο για τις διεργασίες γύρω από το δημοψήφισμα για το λεγόμενο Brexit. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι και άλλοι πολιτικοί ηγέτες ίσως βρουν ελκυστικό το μοντέλο του δημοψηφίσματος για να διεκδικήσουν «εγωιστικούς» στόχους.
 
Εν τω μεταξύ, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως οι περισσότεροι όροι της προτεινόμενης συμφωνίας με τη Βρετανία είναι αποδεκτοί, αλλά ότι χρειάζονται περισσότερε συζητήσεις, χωρίς να διευκρινίσει επί ποιων θεμάτων. Ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι προέβλεψε συμφωνία στην προσεχή σύνοδο κορυφής.
 
Την ίδια ώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έως και 100 Συντηρητικοί βουλευτές είναι πιθανό να ταχθούν υπέρ του Brexit στην προ δημοψηφίσματος περίοδο ή ποσοστό 57% των βουλευτών των Τόρις που δεν κατέχουν κάποιο κομματικό ή κυβερνητικό αξίωμα.  

Δειτε Επισης

Βρετανός μεγιστάνας σκότωσε τη διάσημη σύζυγό του, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τα παιδιά τους
Ευρεία αυτοδυναμία Εργατικών και βαριά ήττα Συντηρητικών, δείχνει δημοσκόπηση
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απειλεί τη Χεζμπολάχ με «ολοκληρωτικό πόλεμο»
Δημοσιογράφος συνελήφθη με την κατηγορία της «εξτρεμιστικής δραστηριότητας» επειδή εργαζόταν για τον Ναβάλνι
Η βρετανική αστυνομία βρήκε τρία παιδιά που αγνοούνταν έπειτα από ένα ταξίδι σε πάρκο ψυχαγωγίας
Η Μόσχα «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της
ΒΙΝΤΕΟ: Εξαγριωμένοι ντόπιοι στη Μαγιόρκα φωνάζουν «φύγετε» για να διώξουν τους τουρίστες
Νομοσχέδιο-ορόσημο που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο στην Ταϊλάνδη
Στροφή 180 μοιρών από Λεπέν για την αποχώρηση Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και σύσφιξη των σχέσεων με Ρωσία
Στις 27 Ιουνίου οι αποφάσεις για τα κορυφαία αξιώματα-Πως οδηγήθηκαν στο ναυάγιο