Στην Κύπρο, στις 1000 γεννήσεις 10 νεογνά διαγνώσκονται με συγγενή καρδιοπάθεια

Αυξάνει χρόνο με το χρόνο το ποσοστό των διαγνωσμένων ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες, αυξάνοντας έτσι την εμφάνιση της πάθησης κατά σχεδόν άλλο 1% στο γενικό πληθυσμό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο του στηρίζει την προσπάθεια για ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες σήμερα και αργότερα ως ενήλικες.

Σε χαιρετισμό του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι “με τον όρο Συγγενείς Καρδιοπάθειες αναφερόμαστε στις  εκ γενετής παθήσεις  (ανατομική ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς και των πλησίον αγγείων, κατά  τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) με ποσοστό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  περίπου 1-2 παιδιά  στις 100 γεννήσεις”.

Υπάρχουν, είπε, “35 διαφορετικές παθήσεις Συγγενών Καρδιοπαθειών και παγκόσμια ανέρχονται στο 0,8%-2,5 % του πληθυσμού. Η σχετικά μεγάλη διακύμανση οφείλεται στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και των screening που διενεργούνται στους εν δυνάμει ευάλωτους πληθυσμούς των εφήβων και των νέων και στην έγκαιρη διάγνωση και βελτίωση της τεχνικής των επεμβατικών μεθόδων που έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων”.

Όπως είπε ο κ. Παμπορίδης, “στην Κύπρο, εκτιμάται ότι στις 1000 γεννήσεις 10 νεογνά διαγνώσκονται με μια σοβαρής ή πιο απλής μορφής συγγενή καρδιοπάθεια”, σημειώνοντας ότι “το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών είναι απλής μορφής και παρακολουθούνται από τους καρδιολόγους σε συστηματική βάση και όταν κριθεί αναγκαίο αντιμετωπίζεται συντηρητικά”.

“Ένα 10%”, σημείωσε, “των περιστατικών χρήζουν επεμβατικής θεραπείας, κάποιες φορές μάλιστα με πολλές επαναλήψεις σε βάθος χρόνου. Παλαιότερα τα πλείστα περιστατικά αποστέλλονταν στο εξωτερικό με κόστος που ανερχόταν περίπου στις 40-50 χιλιάδες στερλίνες ανά ασθενή. Σήμερα, με αγορά υπηρεσιών από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων χειρουργών, το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών διεκπεραιώνονται στην Κύπρο, με κόστος εξαιρετικά χαμηλότερο. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν διεξαχθεί καθετηριασμοί σε περίπου 130 περιστατικά, όλα με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα”.

Είπε ακόμα ότι “τα επείγοντα περιστατικά, κυρίως νεογνών, παρακολουθούνται κατά την κύηση στο Μακάρειο Νοσοκομείο, γεννιούνται και σταθεροποιούνται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακαρείου και έπειτα διαμετακομίζονται με αερο-ασθενοφόρο σε Ιατρικό Κέντρο του Ισραήλ”, για να προσθέσει ότι “η άμεση και σωστή παρέμβαση επιτρέπει σε ποσοστό πέραν του 80% των παιδιών αυτών να έχουν μια ομαλή ενηλικίωση, ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύνολο”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “με την εξέλιξη της επιστήμης έχει εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση σε πρώιμο στάδιο, ακόμη και κατά την ενδομήτριο ζωή, επιτρέποντας σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις θεραπευτική παρέμβαση κατά την περίοδο της κυοφορίας με θετικά αποτελέσματα, σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και ανακούφιση των οικογενειών τους από πολλές ταλαιπωρίες”.

“Το Υπουργείο έχει αποστείλει σε διετή μετεκπαίδευση Ιατρικό Λειτουργό του ΓΝ Λευκωσίας για να αποκτήσει την εξειδικευμένη εκπαίδευση που απαιτεί η διάγνωση των Συγγενών Καρδιοπαθειών στους ενήλικες, που τις πλείστες φορές έχουν άγνοια της νόσου τους και δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τα τυχόν συμπτώματα”, συμπλήρωσε.  

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας