Μυρίζει μπαρούτι η Αθήνα

Περισσότεροι από 10.000 αγρότες συμμετείχαν, κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, στην πρώτη από τις δύο ημέρες της παναπεργίας που κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προτεινόμενο από την ελληνική κυβέρνηση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ζήτημα.
 
 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη Βουλή την ώρα που στην Πλατεία Συντάγματος έφταναν και τα 18 τρακτέρ των αγροτών που συμβολικά συμμετέχουν στην απεργία, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «να τα βρούμε», όπως είπε, με τους αγρότες, και διαβεβαίωσε πως όταν ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κλιμάκιο τους, πιθανότατα την Δευτέρα, «θα λειανθούν πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει». Η συνάντηση ωστόσο δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
 
Οι αγρότες παραμένουν ανένδοτοι και θεωρούν πως είτε θα αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο και θα διαπραγματευτούν από μηδενική βάση, ή δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει συμφωνηθεί με συνδικαλιστικά κλιμάκια των αγροτών της Κεντρικής Ελλάδας, να γίνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
 
Στις σημερινές κινητοποιήσεις δεν συμμετέχουν μόνο αγρότες. Στους δρόμους βρέθηκαν από το πρωί εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους που επίσης δηλώνουν ότι τα περισσότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στο επίμαχο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κυρίως οι φορολογικές επιβαρύνσεις, θα επιφέρουν φτωχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών, μηχανικών, και άλλων) που έχουν ακόμα δουλειά, και θα οδηγήσουν σε μετανάστευση τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που αδυνατούν να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους.

Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι οργάνωσαν μουσική διαμαρτυρία στην Πλατεία Κλαυθμώνος, με την χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και τους συγκεντρωμένους γύρω να ερμηνεύουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (που τάχθηκε αλληλέγγυός τους), του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Μάνου Λοίζου.
 
Πιο κάτω, στη Πλατεία Κάνιγγος, πραγματοποίησε ξεχωριστή διαδήλωση το ΠΑΜΕ, που είναι το εργατικό συνδικάτο του ΚΚΕ. Ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας  ζήτησε την άμεση απόσυρση του «αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου – εκτρώματος», και επέμεινε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή των αγροτών και να καταργηθούν όλοι οι πρόσφατοι φορολογικοί νόμοι, τους οποίους χαρακτήρισε «λαιμητόμους».


Οι αγρότες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας θα στρατοπεδεύσουν στην Πλατεία Συντάγματος και στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου ήδη έχουν στήσει αντίσκηνα.
 
«Δεν γυρίζουμε πίσω με άδεια χέρια», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών», και στην ερώτηση «τι θέλετε να λάβετε;» απάντησε «τίποτα λιγότερο από την απόσυρση ολόκληρου του νομοσχεδίου».
 
Κυβερνητική πηγή είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αυτό που ζητάνε δεν μπορεί να γίνει». Και πρόσθεσε: «Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. Ίσως συμφωνήσουμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, αλλά αυτό θα αφορά όλους τους εργαζομένους και όχι ορισμένες μόνο τάξεις».
 
Τα περισσότερα συνθήματα και πανό στο σημερινό συλλαλητήριο είχαν «στόχους» τον Πρωθυπουγό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Οι αγρότες, σε ένα πανό και αναφερόμενοι στο επίμαχο νομοσχέδιο, έγραψαν «Εργόχειρο Κατρούγκαλου». Κι όσο για τον Πρωθυπουργό, το παράπονό τους είναι ότι αισθάνονται πως τους είπε ψέματα προεκλογικά. «Μας πούλησε ο Αλέξης», έγραφε ένα πανό αγροτοκτηνοτρόφων από τα Χανιά της Κρήτης.
 
«Ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν πάρει άμεσα πίσω αυτά τα μέτρα, τότε θα φύγει νύχτα κάτω από τη γενική χλεύη, την λαϊκή οργή και την κατακραυγή», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης από το συλλαλητήριο των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος.
 

 

«Εδώ που έχει φτάσει η χώρα ή θα τελειώνουμε με τα μνημόνια ή τα μνημόνια θα τελειώσουν τον ελληνικό λαό. Ο λαός έχει κάνει την επιλογή του: Τέλος στα μνημόνια, τέλος στη νεομνημονιακή κυβέρνηση, τέλος στο μνημονιακό μπλοκ», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης, που στην πρώτη 9μηνη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν Υπουργός Ενέργειας, Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος, και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
 
 
 
 

 

 
 
 

Δειτε Επισης

Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι
Χώρισαν και εκείνη απείλησε ότι θα στείλει «ροζ» βίντεο στην σύζυγό του
Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός στη Ρόδο-Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός