Βαθαίνει το ρήγμα ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι εξελίξεις στη Συρία κυριάρχησαν στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο να τονίζει ότι οι ΗΠΑ επιμένουν πως δεν μπορεί η κρίση να επιλυθεί με στρατιωτικά μέτρα και να παραπέμπει στην σημερινή συνάντηση του Μονάχου, στην οποία θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας κ.α. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι υπάρχει σχέδιο Β, χωρίς ωστόσο να το αποκαλύψει.
 
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ δέχθηκε πολυάριθμες ερωτήσεις για το θέμα που προέκυψε με αφορμή την άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση YPG των Κούρδων της Συρίας.
 
«Είμαστε ξεκάθαροι θεωρώντας το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά κάνουμε καθαρό διαχωρισμό μεταξύ του PKK και του YPG. Πιστεύουμε ότι το YPG εστιάζεται μέχρι τώρα στην καταπολέμηση του Daesh (Ισλαμικού Κράτους) στη Συρία και τους υποστηρίζουμε σ’ αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Τόνερ.
 
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την Τουρκία «παλικαρίσιο μέλος του συνασπισμού εναντίον το ΙΚ» και εξέφρασε την εκτίμηση για το ρόλο της, επιτρέποντας τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ και τις προσπάθειας ασφάλισης της μήκους 98 χιλιομέτρων μεθορίου με τη Συρία, αλλά εισηγήθηκε την επιστροφή τουρκικής κυβέρνησης και ΡΚΚ στην ειρηνευτική διαδικασία..
 
«(Οι Τούρκοι) εστιάζονται στο ΡΚΚ και τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές πράξεις του. Επιθυμία μας είναι να δούμε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώνουν, τόσο τη ρητορική όσο κι αυτές τις πράξεις και να επιστρέψουν σε ειρηνευτική διαδικασία».
 
Ο κ. Τόνερ απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκαλούν «για θάλασσα αίματος» υποστηρίζοντας τους Κούρδους της Συρίας.
 
«Ως εταίροι και σύμμαχοι έχουμε σε βάθος σοβαρές συνομιλίες και συζητήσεις με τις τουρκικές αρχές και τους Τούρκους ηγέτες γύρω από όλα αυτά τα θέματα. Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες τους, την απειλή που αισθάνονται από το ΡΚΚ και ειλικρινά και από το YPG. Διαφωνούμε στο YPG. Πιστεύουμε ότι εστιάζονται στην καταπολέμηση του ΙΚ στη Συρία και τους υποστηρίζουμε σ’ αυτό. Αλλά επίσης κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για τη δραστηριότητα του ΡΚΚ θα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους στην καταπολέμηση του ΡΚΚ», ανέφερε.
 
Ο κ. Τόνερ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο γραφείο του Τούρκου προέδρου για ερμηνεία των δηλώσεών του και διέκοψε τη συζήτηση για πιθανή σύνδεση του ΡΚΚ με το YPG λέγοντας: «Εμείς δεν κάνουμε αυτή τη σύνδεση, τελεία και παύλα».
 
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση Μέρκελ και Ερντογάν προς το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό επιτήρησης στο Αιγαίο και στα σύνορα Τουρκίας – Συρία, ο κ. Τόνερ είπε ότι γνωρίζει την πρόταση, όμως δεν επιθυμεί να προκαταβάλει κάποιες συζητήσει που θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (σήμερα).
 
Ήταν ωστόσο κατηγορηματικός πως δεν υπάρχει πρόθεση από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης να στείλει στρατεύματα στο Αιγαίο για να βοηθήσουν με την προσφυγική κρίση. «Όχι. Δεν υπάρχει κάτι να ανακοινώσω κι οπωσδήποτε κάτι που γνωρίζω», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Μαζική διακοπή ρεύματος σε βαλκανικές χώρες εν μέσω καύσωνα
Politico: Τι να περιμένουμε από μια πιθανή Κυβέρνηση Λεπέν στη Γαλλία
Αλλάζουν οι ισορροπίες στο EK-Οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν είναι πλέον 4η δύναμη, 3ο το ECR της Μελόνι
Η Iσπανία καταργεί το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια
Σ. Κυριακίδου: Iστορική ευκαιρία εξάλειψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας η συμφωνία για εμβολιασμούς
Κρεμλίνο σε ΗΠΑ: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά να συζητήσουμε για την εμπλοκή σας γύρω από την Ουκρανία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει άλλη μια Γάζα»
Η Αρμενία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης
Ρεκόρ ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη
Αίτηση διαζυγίου και ασφαλιστικά μέτρα για την επιμέλεια της κόρης τους καταθέτει η σύζυγος του Λύτρα