ΗΠΑ: Τραμπ και Σάντερς νικητές των προκριματικών στο Νιού Χάμσαϊρ

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τράμπ κατάφερε να πετύχει την πρώτη του νίκη στις προκριματικές εκλογές της πολιτείας Νιού Χάμσαϊρ, λαμβάνοντας 34,5% και επικρατώντας με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του. Δεύτερος ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσικ (Κέισικ) με 16,3%, Τεντ Κρουζ και Τζεμπ Μπους παλεύουν για την τρίτη θέση με 11,5% και 11,2% αντίστοιχα και πέμπτος ο Μάρκο Ρούμπιο με 10,5% (στο 71% των ψήφων)
 
Με καταμετρημένο το 72%, στους Δημοκρατικούς ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ήταν ο μεγάλος νικητής, με 59,6%, έναντι 38,7% της Χίλαρι Κλίντον, που το 2008 είχε κάνει την έκπληξη στην πολιτεία, κερδίζοντας τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Σάντερς κερδίζει 13 εκλέκτορες, έναντι  7 της Κλίντον.
 
Το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ικανοποιημένο, σημειώνοντας ότι ο γερουσιαστής Σάντερς είναι από τη γειτονική πολιτεία του Βερμόντ. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν την τεράστια διαφορά υπέρ του παλαίμαχου σοσιαλιστή πολιτικού στους νέους ηλικίας 19-35 ετών, όπως και στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους.
 
Με τον τίτλο «Τραμπ και Σάντερς έζεψαν την οργή της εργατικής τάξης για να πετύχουν τις μεγάλες νίκες τους», η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», παρουσιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στο Νιου Χάμσαϊρ.
Κεντρικές θέσεις της προεκλογικής εκστρατείας  του Μπέρνι Σάντερς, είναι η σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων, η καθολική παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η διάσπαση των πολύ μεγάλων τραπεζών.
 
 «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η κυβέρνηση της χώρας ανήκει σ’ όλο το λαό κι όχι μόνο στους λίγους και στα Σούπερ-πακ», είπε στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του ο νικητής της αναμέτρησης Μπέρνι Σάντερς, τονίζοντας ότι μόλις λίγους μήνες πριν ελάχιστοι υπολόγιζαν την υποψηφιότητά του.
 
Προέβλεψε ότι οι ενθουσιώδεις ψηφοφόροι που κατήλθαν μαζικά στις κάλπες και τον ανάδειξαν νικητή, θα κάνουν το ίδιο σε όλες τις προκριματικές αναμετρήσεις. «Όταν ο κόσμος ψηφίζει μαζικά, οι δημοκρατικοί κερδίζουν. Όταν είναι απελπισμένος, επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί», είπε.
 
Ο γερουσιαστής Σάντερες επιτέθηκε με σφοδρότητα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, για τις σχέσεις του με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και το μιντιακό κατεστημένο, αλλά και για τις αναχρονιστικές του θέσεις, αφού αρνείται επίμονα να αποδεχθεί ακόμη και τις επιστημονικές αποδείξεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
Ευχαριστώντας τους υποστηρικτές της και συγχαίροντας τον ανθυποψήφιό της, η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι τώρα πλέον μεταφέρουμε την εκστρατεία μας σε κάθε πολιτεία, διεκδικώντας κάθε μία ψήφο των πολιτών.  Εχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, η Χίλαρι Κλίντον εστίασε την προσοχή της στο σύστημα υγείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κόσμος θέλει και λύσεις στα προβλήματά του.
 
Προσπάθησε επίσης να απαντήσει στις επιθέσεις του Μπέρνι Σάντερς για τις μεγάλες χρηματικές εισφορές προς την εκστρατεία της από τη Γουόλ Στριτ. Κατηγόρησε το γερουσιαστή Σάντερς ότι έχει υποστηριχθεί έμμεσα από ακροδεξιό Σούπερ-πακ το οποίο της επιτίθεται, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανένα διεφθαρμένο άτομο δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να αποφύγει τη φυλακή.
«Θα κάνουμε ξανά μεγάλη την Αμερική», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει κεντρικά συνθήματα της εκστρατείας του ισχυρό στρατό και οικονομία, κατασκευή τείχους μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικού για να εμποδίζεται η παράνομη είσοδος μεταναστών και η ισοσκέλιση του εμπορικού ισοζυγίου.
 
«Θα αρχίσουμε ξανά κερδίζουμε ως Αμερική, γιατί δεν νικούμε πουθενά… Δεν μπορούμε να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος», είπε στην ομιλία του.
 
Ο Τζον Κάσικ που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, δέθηκε σκληρές επιθέσεις τις τελευταίες μέρες από τον Τζεμπ Μπους, καθώς με δεδομένη την μεγάλη διαφορά υπέρ του Τραμπ, η εκστρατεία εστιάστηκε στον δεύτερο. «Στόχος μας να λάμψει ξανά η Αμερική», είπε ο Τζον Κάσικ, σημειώνοντας ότι «ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια εναντίον του σε αρνητικές διαφημίσεις».
 
Ο κυβερνήτης του Οχάιο ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που πίστεψαν σ’ αυτόν, παρότι οι δημοσκοπήσεις του έδιναν μόλις 1% σε εθνικό επίπεδο. Πέραν του Τζεμπ Μπους, μεγάλος ηττημένος κι ο Μάρκο Ρούμπιο, που μετά την τρίτη θέση στην Αϊόβα επένδυε στη δεύτερη στο Νιού Χαμσάιρ. Καθώς και οι δύο υποστηρίζονται από το κατεστημένο του κόμματος, είναι προφανές πως είναι δύσκολο να παραμείνουν και οι δύο στην κούρσα.
 
Ο γερουσιαστής της Φλόριδας δήλωσε στην ομιλία του απογοητευμένος από το αποτέλεσμα – που οφείλεται μάλλον στην κακή του εμφάνιση στην τηλεοπτική μονομαχία του Σαββάτου - υποσχέθηκε όμως να μην επαναληφθεί.
Στις 20 Φεβρουαρίου έχουν προκριματικές οι Δημοκρατικοί στη Νεβάδα κι οι Ρεπουμπλιανοί στη Νότιο Καρολίνα, ενώ στις 23 Φεβρουαρίου οι Ρεπουμπλικανοί στη Νεβάδα. Οι προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νότια Καρολίνα θα λάβουν χώρα στις 27 Φεβρουαρίου.
 
Την 1η Μαρτίου, στην Σούπερ Τρίτη, θα λάβουν χώρα 11 προκριματικές εκλογές σε πολλές πολιτείες, μεταξύ άλλων στο Τέξας, τη Μασαχουσέτη, το Κολοράντο, τη Βιτζίνια, τη Τζόρτζια, την Οκλαχόμα, το Τενεσί και το Βερμόντ, που θα ξεκαθαρίσουν σημαντικά την εικόνα, ιδίως στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αφού εκεί θα ξεκαθαρίσει ποιοι θα έχουν τους εκλέκτορες και τα χρήματα για να συνεχίσουν,
 
Μετά τις εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ, ο Μπέρνι Σάντερς έχει αναδείξει 34 εκλέκτορες κι η Χίλαρι Κλίντον 30 Ωστόσο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει λάβει υποσχέσεις υποστήριξης από 362 υπερεκλέκτορες (βουλευτές, γερουσιαστές και κυβερνήτες) έναντι μόλις 8 του αντιπάλου της.
 
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας