Στο «Υφαντουργείο» της Φανερωμένης

Από το παράθυρο της Λέσχης Φίλων Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας που έχει έδρα «Το Υφαντουργείο», η θέα της αυλής του σχολείου της Φανερωμένης σε ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της παλιάς Λευκωσίας. «Μια μέρα, μια μικρή παρέα φίλων αποφασίσαμε πως δεν είναι αρκετό να ζούμε κοιτάζοντας έξω από αυτό το παράθυρο. Γι’ αυτό ανοίξαμε την πόρτα σε κάτι διαφορετικό και αληθινό», εξηγεί στον «Ρεπόρτερ» η πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας, Εύη Παύλου. «Τα τελευταία χρόνια η παλιά πόλη έχει πάρει μια νέα πνοή. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει ξανά τις ρίζες του και έχει επιστρέψει στα παλιά λημέρια των προηγούμενων γενιών. Αποφασίσαμε, λοιπόν, ότι στη Λέσχη Βιβλίου, θέλουμε να αρχίσουμε οι ίδιοι την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην κοινωνία. Έτσι από την 1η Φεβρουαρίου παρέχουμε στους παλιούς και καινούργιους μας φίλους, την πρωτοποριακή ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο από μια διαφορετική σκοπιά», προσθέτει. 

 

Εναλλακτική πρόταση

Βασική ιδέα πίσω από τη Λέσχη είναι η δημιουργία ενός χώρου όπου οι άνθρωποι που θα τον επισκέπτονται θα περνούν όμορφα και ωφέλημα τον χρόνο τους, μακριά από την πίεση και αποξένωση της καθημερινότητας. Το όραμά μας είναι όλα τα μέλη μας, περνώντας την πόρτα της Λέσχης, να νιώθουν πως είναι στο σαλόνι του σπιτιού τους, χωρίς κοινωνικές μάσκες, χωρίς φραγμούς, με ηρεμία και χωρίς άγχος, τονίζει η Εύη.
Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί στη Λέσχη σχεδόν 2.000 μέλη. «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Λέσχη Βιβλίου, κάθε ηλικίας, κάθε έθνους, οι ντόπιοι και οι ξένοι, ανεξαρτήτως γλώσσας, χρώματος, θρησκείας, μόρφωσης, επαγγέλματος, οικονομικής κατάστασης. Ίσως αυτό είναι που υφαίνεται στη Λέσχη Βιβλίου, η ανθρώπινη συνύπαρξη», επισημαίνει η Εύη. Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και η ημερήσια συνδρομή είναι 5 ευρώ, ενώ η μηνιαία είναι 50 ευρώ.


Διακίνηση ιδεών

Επίσης, η Λέσχη θα φιλοξενεί συχνά ζωντανές συζητήσεις με διάφορα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ιατρικά και άλλα επιστημονικά θέματα, με διακεκριμένους ειδικούς καλεσμένους από την Κύπρο και το εξωτερικό. «Θα αγγίξουμε ευαίσθητα και περίπλοκα θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ρατσισμό, τη λύση του Κυπριακού, την ενέργεια, την εναλλακτική ιατρική. Διοργανώνονται, ακόμα, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ νεαροί συγγραφείς και καλλιτέχνες, θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιούν τον χώρο δωρεάν τα Σαββατοκύριακα για την προώθηση της δουλειάς τους», συμπληρώνει η Εύη Παύλου. Η πρώτη φιλανθρωπική εκδήλωση στη Λέσχη Βιβλίου σε συνεργασία με τη Λέσχη Lioness Λευκωσίας - Κερύνειας έχει προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου, με ομιλητή τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη, με σκοπό την αγορά αυτοκινήτου για τη Μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αναρτηθούν σύντομα στη σελίδα της Λέσχης Βιβλίου στο Facebook [www.facebook.com/yfantourgeio].

 


Ταξίδι στην ιστορία του

Πριν από μερικές δεκαετίες, στον χώρο που σήμερα βρίσκεται η «Λέσχη Φίλων Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας», κάποιος κύριος Κλαρκ πωλούσε κλωστές που οι κυρίες όλης της Λευκωσίας αγόραζαν για να υφαίνουν. Η περιοχή αυτή, ήταν κάποτε γεμάτη από συκομουριές. Και προτού κτιστεί η εκκλησία της Φανερωμένης, υπήρχε το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, όπου οι μοναχές ύφαιναν μετάξι. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε το όνομα «Υφαντουργείο». Ένας άνετος και συνάμα ζεστός χώρος, με μια μεγάλη βιβλιοθήκη που αριθμεί πέραν των 4.000 βιβλίων και εμπλουτίζεται συνεχώς. Απώτερος σκοπός της Λέσχης, δεν είναι άλλος από τη μελέτη αλλά και την προώθηση της αληθινής και αγνής κοινωνικότητας. Η Λέσχη Φίλων Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας βρίσκεται στην οδό Λεύκωνος 67 - 71, απέναντι από την αυλή του σχολείου της Φανερωμένης, στην παλιά Λευκωσία, στην έξοδο του υπόγειου χώρου στάθμευσης. Είναι ανοιχτή επτά μέρες τη βδομάδα, από τις 4:00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα