Σε απίστευτες ταχύτητες διαδικτύου η Κύπρος

Σε τροχιά ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων έχει μπει η Κύπρος. Με στόχο μέχρι το 2020 όλοι να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ταχύτητας τουλάχιστον 30Μbits, με τους μισούς εξ αυτών να πρέπει να έχουν πρόσβαση με ταχύτητα 100Μbits, το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων οραματίζεται την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων και της δημιουργία μιας «έξυπνης» Κύπρου.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Γιώργος Μιχαηλίδης αναλύει την κυπριακή αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, χαρακτηρίζοντας την ως ικανοποιητική, ενώ εξηγεί γιατί το internet δεν είναι όσο ακριβό νομίζουμε, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

<strong>Έχετε ανακοινώσει τα αποτελέσματα της μελέτης για τη δημιουργία δικτύου NGA (Νext Generation Accesss)  γεγονός το οποίο πιθανόν να προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις και να αναπτύξει έναν ολόκληρο τομέα νέων υπηρεσιών τεχνολογίας. Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το ύψος των επενδύσεων και σε τι είδους υπηρεσίες;</strong><br />
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να αναφέρω ότι η μελέτη έχει διενεργηθεί από τον οίκο σύμβουλων Analysys Mason, για λογαριασμό του Γραφείου μου (ΓΕΡΗΕΤ) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η επένδυση που αφορά τα σταθερά δίκτυα νέας γενεάς αναμένεται ότι θα ανέλθει γύρω στα 150 με 250 εκατομμύρια ευρώ. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από την τοπολογία του δικτύου καθώς και την πληθυσμιακή του κάλυψη. Με το δίκτυο αυτό θα προσφέρονται υπηρεσίες ταχείας (μεταξύ 30 και 100 mbps) και υπερταχείας (άνω των 100 mbps) ευρυζωνικής πρόσβασης, με τις οποίες θα ικανοποιούνται οι ανάγκες των καταναλωτών (οικιακών και επιχειρηματικών) που επιθυμούν υψηλές ταχύτητες. Aυτή τη στιγμή δεν έχουμε το λεγόμενο fiber to the home, τις οπτικές ίνες που τερματίζουν στο σπίτι του καθενός μας. Σημειώνω πως για το 2014, το ύψος των επενδύσεων στις οποίες προέβησαν οι αδειοδοτημένοι παροχείς ηλεκτρονικών υπηρεσιών ανήλθε στα 60 εκ. ευρώ. Στο παρόν στάδιο δεν έχει γίνει οποιοσδήποτε υπολογισμός για πιθανές άλλες επενδύσεις που θα είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός δικτύου νέας γενεάς.