Χρίστος και Γιώργος: Στα όρια να αφήσουν τις σπουδές του λόγω κρίσης

Ο Γιώργος είναι ένας 20χρονος φοιτητής από χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Σπουδάζει ψυχολογία σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Λευκωσία και βρίσκεται στο πρώτο έτος των σπουδών του.
 
Οι γονείς του είναι άνεργοι και η οικογένεια του στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.  Χωρίς δουλειά και με τα έξοδα να τρέχουν, βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική στενότητα. Πιεσμένος από το άγχος και του στρες που του δημιουργεί το γεγονός ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα δίδακτρα του, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τις σπουδές του. «Ήδη χρωστώ 3 χιλιάδες ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και περιμένω πως και πως τα χρήματα από την κρατική φοιτητική μέριμνα για να ανασάνω λίγο», μας ανέφερε, τονίζοντας πως αν και αποτάθηκε σε πολλούς για βοήθεια, εντούτοις μόνο λίγοι τον βοήθησαν, ακόμα και από το υστέρημα τους για να μην αναγκαστεί να αφήσει το πανεπιστήμιο». Στο μυαλό του τριγυρίζει η σκέψη πως αν αφήσει τις σπουδές του, θα επιστρέψει στο χωριό του και θα βρει μια οποιαδήποτε δουλειά, για να ανασάνει τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.
 
Οι ίδιες σκέψεις περνούσαν τα προηγούμενα χρόνια και από το μυαλό του 24χρονου Χρίστου Χαραλάμπους, ο οποίος  σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων σε ιδιωτικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της πρωτεύουσας.  Παιδί πολυμελούς οικογένειας, με γονείς και αδέλφια στην ανεργία, με ακόμα μια αδελφή να σπουδάζει και με τα δίδακτρα και τα έξοδα του ως φοιτητής να τρέχουν, μπήκε στη σκέψη να αφήσει το Πανεπιστήμιο. «Ήμουν ένα βήμα πριν τα εγκαταλείψω όλα όμως βρήκα δουλειά και αυτό με βοήθησε πολύ. Εργάζομαι σε μια καφετέρια και με τα χρήματα αυτά μπόρεσα να πληρώσω τις σπουδές μου», μας ανέφερε. Σπουδές οι οποίες στο σύνολο τους αγγίζουν τις 40 χιλιάδες ευρώ, αν υπολογίσει κανείς τα δίδακτρα και τα βιβλία.
 
Την ίδια πραγματικότητα βιώνουν σήμερα εκατοντάδες άλλα παιδιά φτωχών οικογενειών. Στην Κύπρο του 2016, φοιτητές φτάνουν στο σημείο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, μη έχοντας κανένα εφόδιο για το αύριο. Αναγκάζονται να μπουν στην αγορά εργασίας, κάνοντας δουλειές του ποδαριού παίρνοντας μισθούς πείνας, οι οποίοι δεν ξεπερνούν πολλές φορές τα 600 ευρώ. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για κάποιους.  Έχω δει συμφοιτητές μου, οι οποίοι χρωστούσαν υπέρογκα ποσά για τα δίδακτρα τους, να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και να καταλήγουν ή στην ανεργία ή στο να εργάζονται για 500 ευρώ», ανέφερε στο reporter.com.cy  ο 24χρονος Χρίστος, καλώντας το κράτος να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα αποτελεσματικά και να βοηθήσει αυτά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα. «Με περικοπές κονδυλίων, υποβαθμίζεται η παιδεία και θυματοποιούνται οι νέοι», κατέληξε ο Χρίστος.
 
Υπουργείο Παιδείας: Οι φοιτητές τυγχάνουν στήριξης!
 
Την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Παιδείας εκτιμούν ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την κρατική φοιτητική μέριμνα.   Μιλώντας στο reporter.com.cy λειτουργός του υπουργείου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε πως η νέα νομοθεσία για τη κρατική φοιτητική μέριμνα θα βοηθήσει όλες αυτές τις περιπτώσεις παιδιών. Μας παρέθεσε μάλιστα ένα παράδειγμα. Για ένα φοιτητή με γονείς ανέργους, οι οποίοι λαμβάνουν ΕΕΕ, το φοιτητικό πακέτο στήριξης για χαμηλές εισοδηματικές τάξεις θα κατανεμηθεί ως εξής:  €2541 φοιτητική χορηγία,  €1800 για στέγαση, €1092 ευρώ για σίτιση και €300 ευρώ για βιβλία. Σύνολο €5.463 ευρώ.  Ωστόσο είναι απορίας άξιο του πού θα βρεθεί το υπόλοιπο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσο όρο η φοίτηση κάθε χρόνο ξεπερνά τις 8 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα έξοδα είναι ακόμα πιο αυξημένα για φοιτητές, οι οποίοι πληρώνουν και ενοίκια.
 
Τόνισε επίσης πως μετά από διαβεβαιώσεις των Πρυτάνεων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στο υπουργό Παιδείας, ουδείς άπορος φοιτητής θα διωχθεί από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αναφέρθηκε ακόμα στη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από φοιτητές για υποτροφίες.  
 
Παρ’ όλα αυτά, η ακρίβια των διδάκτρων και των υπολοίπων αναγκαίων εξόδων ενός φοιτητή, είναι μια πραγματικότητα, που δεν φαίνεται να αλλάζει στην Κύπρο της κρίσης. 
  
maria.stylianou@imhbusiness.com
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα