Αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις δηλώνει ο Τσίπρας

"Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο, αλλά μετά από αυτόν βλέπουμε φως στον ορίζοντα".
 
Με αυτά τα λόγια άρχισε την μακρά ομιλία του σήμερα στην Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Προσμένει, είπε, στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, "χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από τη μεριά των δανειστών".
 
Διατύπωσε την άποψη ότι τα έσοδα του 2015 αποδεικνύουν ότι "κάτι αλλάζει στη χώρα", και αυτό το βασίζει στο ότι: Υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δις ευρώ σε ταμειακή βάση και απορροφήθηκε για πρώτη φορά σχεδόν το σύνολο του 77% των χρημάτων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
 
Αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας ότι το μεγάλο θέμα που έχει μπροστά της η κυβέρνησή του και που θα κρίνει, λέει, την έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, είναι το Ασφαλιστικό.
 
Θύμισε ότι στην υποχρέωση της Ελλάδας για εξοικονόμηση 1,2 δις ευρώ του ΑΕΠ της για τα έτη 2015-2016, "έχει καλυφθεί το απαιτούμενο έδαφος". Αυτό που απομένει, πρόσθεσε, θα καλυφθεί από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, που το θεωρεί μικρό και έχει ήδη συμφωνηθεί, είπε.
 
Η βασική αντίληψη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι κατά τη γνώμη του εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή η μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, αφορά κυρίως την ελληνική κυβέρνηση και όχι τους δανειστές.
 
"Δεν είναι μια συμφωνία που μας επιβάλει η Σύμβαση με τους εταίρους", είπε, "αλλά μια υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων του σήμερα απέναντι στις επόμενες γενεές".
 
Κατέστησε σαφές όμως στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ότι αυτή η μεταρρύθμιση "δεν είναι προαιρετική", ούτε αποτελεί απλώς συμβατική υποχρέωση της χώρας. "Είναι απολύτως αναγκαία για να έχει μέλλον το ασφαλιστικό μας σύστημα". Επομένως, πρόσθεσε, πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα και να συνδράμουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
 
Ο Πρωθυπουργός έδειξε διάθεση, στα αιτήματα ορισμένων περιπτώσεων εργαζομένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα, να ακούσει τις προτάσεις τους και ίσως να συμφωνήσει σε κάποιες βελτιωτικές αλλαγές. Επίσης, το ίδιο - είπε - έχει σκοπό να κάνει και για την επίλυση του επίμαχου αγροτικού προβλήματος. Αρκεί, όπως υπογράμμισε, να θελήσουν να προσέλθουν σε διάλογο, χωρίς τον οποίο "λύσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν".
 
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους Υπουργούς του, συνέδεσε το αγροτικό ζήτημα με την υποκριτική, όπως είπε, υποστήριξη που παρέχουν σε αυτούς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά, όπως τα χαρακτήρισε, μέσα ενημέρωσης.
 
Είπε ότι ενώ παλιά επέκριναν τους αγρότες όποτε αυτοί κατέβαιναν στους δρόμους, τώρα τους αποθεώνουν. Και το κάνουν αυτό τα ΜΜΕ, τόνισε, από την αγωνία τους μην εκκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις Τύπου όταν η υπόλοιπη οικονομία είχε στεγνώσει, και με την αγωνία τους "να μην προχωρήσει ο εξαντλητικός έλεγχος στις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, που έκαναν περιουσίες όλα αυτά τα χρόνια στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου".
 
Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής πάλι στις κάλπες, "είναι νωπή και δυνατή η εντολή μας" είπε, και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και δεν θα κόψει για 12η φορά τις συντάξεις.
 
Τέλος, ανακοίνωσε ότι αύριο, Πέμπτη, θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί από την κυβέρνησή του διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις.
 
Είμαστε υποχρεωμένοι, συμπλήρωσε, λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης να συναινέσει στην κατά το Σύνταγμα πλήρωση των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το διαγωνισμό για τις άδειες να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει (αντί του ΕΣΡ), η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας κατόπιν εντολής της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι
Χώρισαν και εκείνη απείλησε ότι θα στείλει «ροζ» βίντεο στην σύζυγό του
Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός στη Ρόδο-Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός
Νεαρή τουρίστρια κατήγγειλε Τούρκο για βιασμό μέσα σε ξενοδοχείο της Αθήνας
Νεαρός στη Θεσσαλονίκη χτύπησε τη μητέρα του και απείλησε να την σφάξει
«Ούρλιαζαν βόμβα, βγείτε έξω»-Εξερράγησαν power bank και ηλεκτρονικό τσιγάρο σε πτήση από Ηράκλειο προς Λονδίνο
Διακινητές πέταξαν 31 μετανάστες στη θάλασσα της Σάμου
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο-Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εργαζόμενοι