Κομισιόν προς Τουρκία: Αμεσα επιχειρήσεις κατά των διακινητών

“Η Τουρκία οφείλει κατά προτεραιότητα να πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην παρεμπόδιση των παράτυπων αναχωρήσεων από το έδαφός της μεταναστών και προσφύγων προς την ΕΕ”, αναφέρει η έκθεση προόδου της Τουρκίας σε σχέση με την εφαρμογή του action plan με την ΕΕ.
 
Η έκθεση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και σχολιάστηκε ευμενώς από διπλωματικές του Συμβουλίου, οι οποίοι αναγνωρίζουν σε αυτή πολλά στοιχεία που επεσήμαναν εδώ και μήνες, λέει υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή των Βρυξελλών στο ΚΥΠΕ.

Η έκθεση της Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα να επιταχύνει τις “χερσαίες επιχειρήσεις της στα παράλια”, καθώς “ακόμα και μέσα στο χειμώνα οι ημερήσιες αφίξεις στην Ελλάδα ήταν 2186 τον Ιανουάριο και 3575 το Δεκέμβριο, μειωμένες ωστόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο (6929).

Η έκθεση ωστόσο είναι “ισορροπημένη” λένε διπλωμάτες, καθώς αναγνωρίζει στην Άγκυρα και “στέρεα μέτρα που έχει ήδη λάβει όπως η επαναφορά της βίζα για τους υπηκόους τρίτων χωρών και τους ίδιους τους Σύριους, μειώνοντας τις αφίξεις στην Τουρκία από το Λίβανο και την Ιορδανία”.

Η Κομισιόν χαιρετίζει τη νομοθεσία για την απόδοση εργασιακών δικαιωμάτων στους Σύρους και προσωρινή πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.

Η Κομισιόν πιέζει την Τουρκία να δεχθεί να υπογράψει γρηγορότερα συμφωνία επανεισδοχής για υπηκόους τρίτων κρατών με την ΕΕ και να ενισχύσει την ακτοφυλακή της, “η οποία πρέπει να δράσει άμεσα κατά των λαθροδιακινητών”.

Τέλος, υπόσχεται και πάλι ότι η βοήθεια των 3 δις, που δεν έχει ακόμα εκταμιευθεί, θα φτάσει στα χέρια των πλέον ευάλωτων ομάδων και το ζήτημα θα συζητηθεί στις 17 Φεβρουαρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.

Με γραπτή του ανακοίνωση μετά το κολέγιο των επιτρόπων που υιοθέτησε την έκθεση ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς χαιρέτισε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι η προσφυγική κρίση θα τελειώσει» πριν «αντιμετωπιστούν οριστικά οι βασικές αιτίες της - κυρίως ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι θηριωδίες στη Συρία». «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με τους Τούρκους εταίρους μας για την πλήρη εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, ώστε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των λαθρεμπόρων και της πρόληψης των παράνομων αναχωρήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, αναφέρθηκε στο ταμείο των 3 δις. για την Τουρκία το οποίο έχει πλέον οριστικοποιηθεί. «Εργαζόμαστε σε πλήρη ταχύτητα με τις τουρκικές αρχές για την εκτίμηση των αναγκών, ώστε τα κεφάλαια να μπορούν να εκταμιευθούν το συντομότερο δυνατό», είπε.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας