Έιντε: Δεν νομίζω ότι οι Κύπριοι θα πληρώσουν (για τη λύση)

Εξελίξεις, τουλάχιστον στην πτυχή της ασφάλειας, προδιαγράφει εντός του έτους, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι.
 
Έκανε παράλληλα λόγο για προσπάθεια «να τετραγωνίσουν τον κύκλο των αντίθετων θέσεων για τις εγγυήσεις». 

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στη Στέλλα Μιχαήλ, ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα εμφανίστηκε να αναγνωρίζει ρόλο της Τουρκίας, για το κόστος της λύσης, στο πλαίσιο χρηματοδότησης από διεθνείς παίκτες.

«Γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες να εξευρεθούν τρόποι - ας πούμε - για να τετραγωνίσουμε τον κύκλο των δυο αρχικών αντίθετων στόχων. Και οι δυο κοινότητες επιθυμούν να είναι ασφαλείς. Και προσπαθούμε να βρούμε φόρμουλες στις οποίες μια κοινότητα να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, χωρίς η δική της ασφάλεια να αποτελεί πηγή ανασφάλειας της άλλης πλευράς. Και αυτό σημαίνει αλλαγή. Τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Αυτό σημαίνει σημαντική αλλαγή σε σχέση με ό,τι έχουμε σήμερα. Αλλά, ακριβώς τί θα είναι αυτή η αλλαγή, είναι κάτι που θα γνωρίζουμε θα έλεγα αργότερα φέτος», είπε.

Ερωτηθείς εάν η λύση μπορεί να υπάρξει χωρίς τουρκικές εγγυήσεις, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως τίποτε δεν είναι ανέφικτο, αλλά τόνισε ιδιαιτέρως πως αν δεν επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας, του πλέον σημαντικού ίσως κεφαλαίου του Κυπριακού, δεν θα είναι αρκετό να επιλυθεί το περιουσιακό ή το θέμα της οικονομίας, όπως είπε. Ο κύριος Άιντα σημείωσε όμως, πως δεν θεωρεί την ασφάλεια ως το πιο δύσκολο θέμα πλέον.

Για την οικονομική πτυχή της λύσης, τονίζει ότι «δεν νομίζω οι Κύπριοι θα πληρώσουν. Η Τουρκία φυσικά είναι ένας από τους σχετικούς παίκτες σε αυτό και είπα πως είναι υποστηρικτική και αναμένω από αυτούς να είναι υποστηρικτικοί σε διάφορα μέτωπα. Για παράδειγμα το θέμα τί θα γίνει με το χρέος το οποίο δημιουργήθηκε από το βόρειο τμήμα προς την Τουρκία. Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν και τα συζητώ κατ' ακρίβειαν στην εν εξελίξει διαδικασία».

Ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα δήλωσε στο ΡΙΚ πως σε ό,τι αφορά το θέμα της μετεξέλιξης απαντά η κοινή διακήρυξη στην οποίαν κατέληξαν οι δυο πλευρές ακριβώς πριν από δυο χρόνια. 
Πηγή ΡΙΚ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα