Podemos στον Reporter: Η Ισπανία δεν είναι η μικρή Ελλάδα

Διαπραγματευτικό χαρτί προς την αλλαγή κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, μπορεί να αποτελέσει το οικονομικό μέγεθος της Ισπανίας, δήλωσε σε αποκλειστική της συνέντευξη στον «Ρεπόρτερ», η Επικεφαλής του Ισπανικού κόμματος Podemos στο Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτής Tania Gonzalez.
 
Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Ισπανίας, καθώς η οικονομία της χώρας της είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ η ελληνική οικονομία είναι μικρή. Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Tania Gonzalez είπε ότι Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, το οποίο είναι ένα μικρό κόμμα της Ευρώπης, πολεμούσε μόνος του εναντίον των υποστηρικτών των πολιτικών της λιτότητας, οι οποίοι καθορίζουν και την πολιτική της Ένωσης. Κληθείσα να σχολιάσει την πολιτική που ακολούθησε ο Έλληνας πρώην ΥΠΟΙΚ, η Tania Gonzalez είπε ότι η αποτυχία του Γιάνη Βαρουφάκη οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι πολεμούσε μόνος του.
 
Αυτούσια η συνέντευξη
 
Η αποτυχία του Έλληνα Πρωθυπουργού να εφαρμόσει τα υποσχεθέντα στην Ελλάδα, έπληξε το Podemos; Έχει προκαλέσει κάποια ζημιά στο κόμμα σας και στα υπόλοιπα αριστερά Κινήματα της ΕΕ, τα οποία διαφωνούν με τις εφαρμοσθείσες πολιτικές;

Όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μικρό κόμμα στην ΕΕ, το οποίο πολεμούσε μόνο του εναντίον διάφορων δυνάμεων στην ΕΕ, που προκρίνουν τις πολιτικές της λιτότητας. Πρόκειται για τις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες διαχειρίζονται την οικονομία και ανήκουν στον χώρο της δεξιάς. Πολλά αριστερά Κινήματα μεγαλώνουν στην ΕΕ και πλέον βλέπουμε την πιθανότητα να αλλάξουμε το σύστημα ή το ευρωπαϊκό project.

Γιατί πιστεύετε ότι μπορείτε να κανετε όσα δεν κατάφερε ο Τσίπρας ή ο Βαρουφάκης;

Πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ισπανία είναι πολύ διαφορετική από την κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι στην Ισπανία υπάρχει μεγάλη ανισότητα ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την ανισότητα. Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά και αύξησε τα ποσοστά της φτώχειας. Παρόλ’ αυτά, η περίπτωση της Ισπανίας παραμένει πολύ διαφορετική από εκείνη της Ελλάδας, καθώς είμαστε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης και έχουμε πολλά εργαλεία και δύναμη για να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ και να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό. Ο Τσίπρας ήταν μόνος του. Αν το Podemos εκλεγεί στην ηγεσία της χώρας, πιθανόν να δούμε πολλές αλλαγές σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Θα συνεργαστείτε τελικά με τους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Το προτείναμε στους Σοσιαλιστές. Να μοιραστούμε τα υπουργεία και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας να είναι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αυτή είναι η πρόταση του Podemos. Στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και να εφαρμόσουμε κοινωνική πολιτική. Εξαρτάται από τους σοσιαλιστές πλέον αν θα αποδεχτούν την πρόταση για συγκυβέρνηση.

Η Κύπρος, πάντως, παρά τις τεράστιες προκλησεις και επιπτώσεις της κρίσης, εξέρχεται του Μνημονίου και εκείνοι, τους οποίους δείχνετε ως υπεύθυνους για τις σκληρές οικονομικές πολιτικές, εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας.

Δεν ξέρω πόσο άλλαξαν την Κύπρο οι πολιτικές της λιτότητας, αλλά γενικά, στον ευρωπαικό νότο έχουν προκαλέσει τεράστιες ανισότητες και φτώχεια.

Ο Βαρουφάκης ήταν ο σωστός άνθρωπος για τη θέση του ΥΠΟΙΚ στην Ελλάδα;

Θεωρώ ότι η αποτυχία του Βαρουφάκη οφείλεται ακριβώς σε όλα όσα προαναφέραμε, σε σχέση με το ποιοι κινούν τα νήματα στην οικονομία και την πολιτική. Πολεμούσε μόνος του και η Ελλάδα είναι μικρή από οικονομικής άποψης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε απέναντι του στις διαπραγματεύσεις τεράστιες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις. Αλλά, αν είναι ο σωστός άνθρωπος για τη σωστή θέση, αυτό δεν το ξέρω. Ο Τσίπρας πρέπει να το πει αυτό.
  
 
 

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών - Εκτόξευσε 140 ρουκέτες
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ