Το παράδειγμα της Εσθονίας

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Taavi Rõivas (Τάαβι Ρούιβας), Πρωθυπουργού της Εσθονίας στην Κύπρο, οι λογαριασμοί στο Facebook και Twitter διαφόρων πολιτικών και άλλων κυβερνητικών στελεχών πήραν φωτιά. «Να παραδειγματιστούμε από την Εσθονία», «Να μάθουμε από τους ειδικούς στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνηση», και ούτω καθεξής. Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών.
 
Μερικά μέτρα εκσυγχρονισμού φυσικά, δεν μπορούν να εφαρμοστούν από τη μια μέρα στην άλλη και χρειάζεται σημαντικό κόστος για την εφαρμογή τους. Και όσοι δεν είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού θα βρίσκουν προφάσεις για την μη έγκαιρη εφαρμογή τους. Δεν χρειάζεται να δώσουμε παραδείγματα από μέτρα, αποφάσεις, έργα, κτλ., που τα μελετάμε για χρόνια.
 
Υπάρχουν όμως μέτρα, τα οποία δεν δικαιολογείται να μην τα εφαρμόσουμε αμέσως. Για παράδειγμα, να καταργηθεί και να απαγορευτεί η χρήση του τηλεομοιότυπου (fax) στη Δημόσια Υπηρεσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Πανεπιστήμια, κτλ., και η επικοινωνία να γίνεται πλέον μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Το «μα έχει άτομα που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν emails», δεν νομίζω πλέον να ευσταθεί. Αντιθέτως όμως, υπάρχουν πλέον οργανισμοί που δεν έχουν καν μηχανές fax. Ένα απλό μέτρο, χωρίς κόστος και με άμεση εφαρμογή.
 
Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, μέσω της οποίας παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρησης εγγράφων. Η εν λόγω υπηρεσία, δυστυχώς, «Υποστηρίζεται μόνο με προγράμματα περιήγησης Internet Explorer». Απαράδεκτο, αν αναλογιστούμε ότι στην Κύπρο του 2016, το Internet Explorer χρησιμοποιείται μόνο από το 11.75% του πληθυσμού σε αντίθεση με το Chrome, που χρησιμοποιείται από το 59.05% (πηγή: http://gs.statcounter.com/).
 
Υπάρχει όμως ένα ακόμη θέμα που μπορούμε να παραδειγματιστούμε από την Εσθονία. Ο Τάαβι Ρούιβας γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1979 και εκλέγηκε Πρωθυπουργός της Εσθονίας στις 26 Μαρτίου 2014, δηλαδή σε ηλικία 34 χρονών. Με βάση το Άρθρο 40(β) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Πας τις δικαιούται να θέση υποψηφιότητα προς εκλογήν αυτού ως Προέδρου ή ως Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, Εφ’ όσον κατά τον χρόνον της εκλογής συνεπλήρωσε το τριακοστόνπέµπτον έτος της ηλικίας αυτού». Άρα, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ακριβώς τα ίδια προσόντα με τον κ. Τάαβι Ρούιβας, δεν θα μπορούσαν καν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει δικαιολογία για τη μη τροποποίηση τους Συντάγματος, όχι αύριο, σήμερα;
 
Ας μην μείνουμε στα λόγια. Ας εκσυγχρονίσουμε την Κύπρο.
 
 
Επίκουρος καθηγητής στο
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα