Το καραβάνι ξεκίνησε και τα σκυλιά γαβγίζουν

 Ο ακραίος επικοινωνιακός πόλεμος ενάντια σε κάθε βήμα προς τα μπρος που μπορεί να γίνει στο Κυπριακό συνεχίζεται. Τις τελευταίες μέρες είχαμε δύο σημαντικά γεγονότα, εκτός συνόρων, που πρόβαλαν το Κυπριακό διεθνώς. Είχαμε στο Νταβός μια σειρά συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στην Κωνσταντινούπολη τις πολύ σημαντικές επαφές του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού. Και οι δύο κέρδισαν πόντους στα μάτια της κοινωνίας ενώνοντας δυνάμεις στον σκληρό αγώνα για τερματισμό της κατοχής και διευθέτησης του Κυπριακού. Και οι κινήσεις αυτές έγιναν πέραν από οποιοδήποτε μικροπολιτικό πλαίσιο, παρόλο που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. 

Μόνιμη επωδός τόσα χρόνια ήταν πως το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα. Τώρα που αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ πήγε στην Κωνσταντινούπολη και είχε συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση ώστε να έχει από πρώτο χέρι τις θέσεις της και να περάσει απευθείας τα δικά μας μηνύματα για λύση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τρέμουν στη σκέψη και μόνο ότι είναι δυνατόν να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, άρχισαν τις έντονες επικρίσεις και κατηγορίες. Έτσι όμως χάνουν τη μεγάλη εικόνα που είναι η αποδοχή, για πρώτη φορά, της Τουρκίας να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας. Μέχρι τώρα η Άγκυρα ήταν αμετακίνητη στη θέση να παραμείνει εγγυήτρια σε μια συμφωνημένη λύση .
Σήμερα, εμφανίζεται έτοιμη να διαπραγματευτεί αλλαγή του παλιού συστήματος εγγυήσεων, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται νατοϊκές εγγυήσεις, άφησε όμως ανοικτό για τυχόν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αποτελεί σημαντική αλλαγή και θα έπρεπε να χαιρετιστεί από όλους και όχι να αντιμετωπιστεί πικρόχολα.

Υπάρχει βέβαια πάντα το ερώτημα κατά πόσο η Τουρκία θέλει πράγματι να λύσει το Κυπριακό τώρα, και αν έχουμε σήμερα τις σωστές διεθνείς συγκυρίες. Όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς λύση δεν θα υπάρξει αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, και η πρώτη που προσβλέπει σε αυτή την αξιοποίηση είναι η Άγκυρα. Πέραν τούτου η Τουρκία βρίσκει τον εαυτό της εγκλωβισμένο στο Κυπριακό και γνωρίζει πολύ καλά ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν υπάρξει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Και με δεδομένο τις κακές σχέσεις που έχει με όλες τις γύρω χώρες, η επιθυμία για ευρωπαϊκή πορεία έχει αναθερμανθεί. Και η πορεία αυτή συμφέρει και στην Ευρώπη γιατί περιορίζει την Τουρκία από του να γίνει μια ακόμη ισλαμική, φονταμενταλιστική χώρα όπως είναι το Ιράν.
 
«Μπροστά μας στο Κυπριακό υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, υπάρχουν όμως και ευκαιρίες», δήλωσε ο ίδιος ο Νταβούτογλου. Σίγουρα οι επιμέρους πτυχές του Κυπριακού δεν λύνονται με μια επίσκεψη στην Τουρκία. Άρχισε όμως ένας απευθείας διάλογος που μπορεί να συνεχιστεί από διάφορα βήματα. Το πιο σημαντικό, απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι ότι ΑΚΕΛ και τουρκική κυβέρνηση συμφώνησαν στη λειτουργία ενός καναλιού επικοινωνίας. Ως γνωστό, μια απευθείας επικοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, μια και η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι, η εξέλιξη αυτή από μόνη της, σηματοδοτεί έναν σημαντικό σταθμό στην όλη πορεία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. 
 
Το καραβάνι λοιπόν, όχι μόνο ξεκίνησε αλλά συνεχίζει με αποφασιστικότητα την πορεία του. Ας αναμένουμε την εξέλιξη ελπίζοντας πως επιτέλους θα φτάσουμε σε ένα αίσιο αποτέλεσμα που θα φέρει τη ειρήνη και θα δώσει προοπτική σε αυτό τον τόπο. 

Δημοσιογράφος - Υποψήφια βουλευτής ΑΚΕΛ
 
 
 

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα