Όλοι οι άνθρωποι των τεσσάρων αρχηγών

Πίσω από κάθε πολιτικό ηγέτη κρύβεται πάντα μια ισχυρή ομάδα ανθρώπων. Είναι τα πρόσωπα που στηρίζουν, συμβουλεύουν ή και επηρεάζουν πολλές φορές τους πολιτικούς αρχηγούς, οι άνθρωποι που επιδρούν καθοριστικά στις αποφάσεις τους. Τα πρόσωπα αυτά κινούνται πίσω από την αυλαία, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τόσο των πολιτικών που ακολουθούνται όσο και στις προσωπικές αποφάσεις του ηγέτη που υπηρετούν. Οι απόψεις, η προσωπικότητα, οι καταβολές αλλά και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν καλλιεργήσει με τον πρόεδρο του κόμματός τους, αποτελούν τα καλύτερα εφόδια γι’ αυτούς, ώστε να μπορούν να μιλούν την ίδια γλώσσα με τον αρχηγό. Πρόσωπα που ασχολούνται με τις συναντήσεις, τις ομιλίες, τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τη δημόσια εικόνα του εκάστοτε προέδρου, συνθέτουν το παζλ των στενών συνεργατών των πολιτικών αρχηγών.
 
Ο «Ρεπόρτερ» σας παρουσιάζει τους ανθρώπους των προέδρων (το ΑΚΕΛ έχει γενικό γραμματέα) των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων της Βουλής: ΔΗΣΥ/Αβέρωφ Νεοφύτου, ΑΚΕΛ/Άντρος Κυπριανού, ΔΗΚΟ/Νικόλας Παπαδόπουλος, ΕΔΕΚ/Μαρίνος Σιζόπουλος. Άλλοι στο προσκήνιο και άλλοι στο παρασκήνιο, οι άνθρωποι αυτοί συμμετέχουν καθημερινά στις πρωινές συσκέψεις και πίνουν τον καφέ τους με τον αρχηγό, καθορίζοντας πολιτικές και ατζέντες.
 
 
 Ο στενός πυρήνας του Αβέρωφ
 

 

Στην Πινδάρου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου πίνει καθημερινά τον πρωινό του καφέ με τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος (συνήθως τους έμμισθους – οι υπόλοιποι εργάζονται εκείνη την ώρα). Στη σύσκεψη αυτή τίθενται θέματα που αφορούν στο κόμμα, καθώς και θέματα τρέχουσας επικαιρότητας. Αποφασίζεται η γραμμή που θα ακολουθηθεί, ο τρόπος χειρισμού τού κάθε θέματος, όπως επίσης και ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα θα προβάλει τις θέσεις του στα μέσα επικοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι στη σύσκεψη αυτή συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός στελεχών (ανώτατη ηγεσία, διευθυντές τμημάτων, εκπρόσωπος και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου), ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει επιλέξει συγκεκριμένα πρόσωπα για τον στενό πυρήνα ανθρώπων που τον περιβάλλουν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πρόδρομος Προδρόμου, είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου του ΔΗΣΥ, έχοντας συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα οικονομίας, επικοινωνίας και όχι μόνο. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε αποχωρήσει από το κόμμα λόγω της διαφωνίας του με τη θέση της ηγεσίας κατά το δημοψήφισμα, ο κ. Προδρόμου επέστρεψε στον ΔΗΣΥ το 2008, λαμβάνοντας ισχυρή θέση στην ηγεσία και στο εκτελεστικό γραφείο του κόμματος. Στους ανθρώπους του στενού πυρήνα του Αβέρωφ Νεοφύτου, βρίσκεται και ο Μιχάλης Σοφοκλέους, μέλος του εκτελεστικού γραφείου και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. Σοφοκλέους έχει επίσης συμβουλευτικό ρόλο σε πολιτικά θέματα, ζητήματα επικαιρότητας, χειρισμού και επικοινωνίας. Πιο συντονιστικός είναι ο ρόλος του διευθυντή του γραφείου του Αβέρωφ Νεοφύτου και επίσης μέλους του εκτελεστικού γραφείου, Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος εκτός από τα θέματα διευθετήσεων και καθορισμού του προγράμματος και των υποχρεώσεων του προέδρου, έχει επίσης συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα οικονομίας. Στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΔΗΣΥ είναι και ο γενικός διευθυντής και διευθυντής οργανωτικού του κόμματος, Δημήτρης Στυλιανού. Οι ομιλίες του κ. Νεοφύτου γράφονται από μια ομάδα στελεχών, αναλόγως και της θεματολογίας. Για θέματα πολιτικής είναι υπεύθυνος ο Μιχάλης Σοφοκλέους, Κυπριακού ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Χαράλαμπος Σταυρίδης, για τεχνικά θέματα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Συναγερμού, Σταυριάνα Κοφτερός, ενώ τη γενικότερη εποπτεία έχει ο διευθυντής του γραφείου του κ. Νεοφύτου, Γιώργος Γεωργίου. Σημειώνεται ότι στην ομάδα των στενών συνεργατών του Αβέρωφ Νεοφύτου, εντάχθηκε από την αρχή του χρόνου και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσαγκάρης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
 
Συλλογικά οι αποφάσεις στο ΑΚΕΛ
 

Πιο αυστηρή συλλογική μορφή έχει η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Την ευθύνη της πολιτικής καθοδήγησης του ΑΚΕΛ έχει το πολιτικό γραφείο του κόμματος, το οποίο συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, ενώ υπεύθυνο όργανο για τον χειρισμό καθημερινών θεμάτων επικαιρότητας και εφαρμογής ειλημμένων αποφάσεων είναι η κεντρική γραμματεία του κόμματος, η οποία συνεδριάζει καθημερινά. Επομένως, τα μέλη της κεντρικής γραμματείας είναι οι άνθρωποι που έχουν καθημερινή επαφή με τον γ.γ. του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, με τον οποίο συναποφασίζουν για τα τρέχοντα θέματα. Η κεντρική γραμματεία αποτελείται από εφτά πρόσωπα. Πέραν του γ.γ., την επτάδα συμπληρώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος: Ο πρώην κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης, ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, το μέλος του πολιτικού γραφείου, Νίκος Ιωάννου, ο διεθνολόγος και σύμβουλος του γ.γ. για το Κυπριακό Τουμάζος Τσιελεπής, καθώς επίσης και το στέλεχος του κόμματος, Χρίστος Αλέκου. Στον στενό πυρήνα συνεργατών του Άντρου Κυπριανού βρίσκεται και η διευθύντρια του γραφείου του, Μαρίνα Σάββα. Αξίζει να αναφερθεί ότι καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων από το πολιτικό γραφείο, την κεντρική γραμματεία και την κεντρική επιτροπή του κόμματος, παίζουν οι απόψεις/θέσεις/εισηγήσεις των διαφόρων βοηθητικών γραφείων. Στο ΑΚΕΛ λειτουργούν συνολικά 34 βοηθητικά γραφεία, ή αλλιώς «μικρές δεξαμενές σκέψεις», όπως τις αποκαλούν στο κόμμα. Κάθε ένα από αυτά ασχολείται με ένα διαφορετικό τομέα, ενώ επικεφαλής τους είναι μέλη του κόμματος που γνωρίζουν καλά το αντικείμενό του. Ενδεικτικά, επικεφαλής του γραφείου Κυπριακού είναι ο Τουμάζος Τσιελεπής, του γραφείου οικονομικών μελετών ο Σταύρος Ευαγόρου, του γραφείου κοινωνικών μελετών η Σωτηρούλα Χαραλάμπους και του γραφείου επαναπροσέγγισης ο Χρύσανθος Ζαννέττος. Τις ομιλίες τού γ.γ. του ΑΚΕΛ αναλαμβάνουν οι υπεύθυνοι των διαφόρων γραφείων, στη βάση της θεματολογίας, ή και η ίδια η διευθύντρια του γραφείου του.
 
 
Ο Νικόλας και οι φίλοι του
 

Αν και τον τελικό λόγο στο ΔΗΚΟ για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις έχουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος (γραμματεία, εκτελεστικό γραφείο και κεντρική επιτροπή) η καθημερινή ατζέντα του κόμματος και του προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου, καθορίζεται κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ με υψηλόβαθμα στελέχη. Πρόκειται για ανθρώπους που βασικά είναι φίλοι τού Νικόλα Παπαδόπουλου εδώ και χρόνια, και οι οποίοι τον είχαν στηρίξει την περίοδο της έντονης εσωκομματικής διαμάχης με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν. Οι θέσεις και απόψεις τους φαίνεται πως επιδρούν καταλυτικά στις αποφάσεις που λαμβάνει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο καθένας από αυτούς λέει την άποψή του, στο πλαίσιο διεξοδικής συζήτησης. Στενότερος συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ο Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος έχει συμβουλευτικό ρόλο κυρίως σε θέματα Κυπριακού, στρατηγικής και επικοινωνίας. Στον στενό πυρήνα βρίσκεται και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Άθως Αντωνιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων συμβουλεύει τον πρόεδρο σε θέματα οργανωτικά, διαμόρφωσης πολιτικής και επικοινωνίας. Δίπλα στον Νικόλα Παπαδόπουλο βρίσκονται, επίσης, ο διευθυντής του γραφείου του, Γιώργος Σολωμού, η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κόμματος, Γιώργος Γεωργίου. Και τα τρία αυτά στελέχη έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα επικοινωνίας. Τις ομιλίες του πρόεδρου του ΔΗΚΟ αναλαμβάνει ομάδα συνεργατών του, αναλόγως της θεματολογίας.
 
 
Στη σκιά του Λυσσαρίδη
 

 
Ένας μικρός αριθμός στενών συνεργατών και κομματικών στελεχών αποτελούν το στενό κύκλο γύρω από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο. Πρόκειται για τα αδέλφια Κωστή και Γιάννο Ευσταθίου (ο πρώτος για νομικά, θέματα κυπριακού και χάραξης πολιτικής και ο δεύτερος για οργανωτικά θέματα), τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη (για θέματα οργανωτικής δομής και χάραξης πολιτικής), καθώς και τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, με τον οποίο έχει τηλεφωνική επαφή τουλάχιστον 3 - 4 φορές την εβδομάδα. Σημειώνεται πως για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και εσωτερικά ζητήματα, λαμβάνονται αποφάσεις στο πλαίσιο της καθημερινής συνεδρίας της γραμματείας της ΕΔΕΚ, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Κωστής Ευσταθίου, η α’ αντιπρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου, ο β’ αντιπρόεδρος Μαρίνος Θεοδώρου, ο κεντρικός οργανωτικός γραμματέας Γιάννος Ευσταθίου, ο γραμματέας της ΚΕ Χρυσός Τουλούπης και ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα. Επιπλέον στο κόμμα υπάρχει ομάδα συμβούλων επί βασικών τομέων, όπως είναι ο Θεόδουλος Χαραλαμπίδης για ζητήματα οικονομίας και υγείας, ο δρ Πόλυς Μιχαηλίδης για θέματα ενέργειας, ο γ.γ. της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους για εργασιακά και κοινωνικά θέματα, ενώ στα ζητήματα επικοινωνίας συμβουλευτικό ρόλο έχει ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Δώρος Νικολάου. Σε ό,τι αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, σύμβουλοι της ΕΔΕΚ είναι τόσο ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Μάριος Αντρέου όσο και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.
 
maria.stylianou@imhbusiness.com



 
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα