«Καλή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου – ΕΕ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις για μια νέα συμφωνία με τη Βρετανία επί των αιτημάτων του Λονδίνου για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, μετά από την επίτευξη «καλής προόδου» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Το σχέδιο συμφωνίας, κατά τον κ. Τουσκ, θα υποβληθεί την Τρίτη, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως απομένουν ακόμα «ανοιχτά θέματα».
 
Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι χρειάζεται ακόμα «πολύ σκληρή δουλειά» για να επιτευχθεί μία ικανοποιητική συμφωνία εντός του μήνα, ώστε το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από τη ΕΕ να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όπως υπαγορεύει το ιδανικό σενάριο για τη βρετανική κυβέρνηση.
 
Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter ήρθε μετά από ένα 24ωρο εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης.
 
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Κυριακής ένα ατελέσφορο δείπνο εργασίας μεταξύ του κ. Τουσκ και του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ. Οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει να παραταθούν για 24 ώρες οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Το βασικό πρόβλημα στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εξακολουθεί να είναι το θέμα της απαγόρευσης πρόσβασης κοινοτικών μεταναστών στα βρετανικά επιδόματα για εργαζόμενους,
 
Ο κ. Κάμερον ζητούσε τα επιδόματα αυτά να αρχίσουν να δίνονται μόνο μετά από τέσσερα χρόνια εισφορών στο σύστημα από τον κάθε Ευρωπαίοι κάτοικο της Βρετανίας. Η συμβιβαστική πρόταση των Βρυξελλών είναι η τετραετής απαγόρευση απόκτησης των επιδομάτων να επιβάλλεται υπό τη μορφή του λεγόμενου «έκτακτου φρένου», δηλαδή μόνο εάν η Βρετανία μπορεί να αποδείξει ότι το σύστημα κρατικής πρόνοιας έχει όντως επιβαρυνθεί υπερβολικά και εφόσον υπάρξει έγκριση του φρένου από την πλειοψηφία των κρατών-μελών.
 
Στο πλαίσιο αυτής της συμβιβαστικής πρότασης ο Βρετανός Πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει ότι το έκτακτο φρένο ως προς τα επιδόματα θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τη συμφωνία. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι επ’ αυτού η Κομισιόν έχει συμφωνήσει.
 
 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών - Εκτόξευσε 140 ρουκέτες
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ