Τον Ιανουάριο αποφασίζει το Ανώτατο στο Λονδίνου για την πορεία του Brexit

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου η εξέταση της έφεσης της βρετανικής κυβέρνησης, κατά της δικαστικής απόφασης που ορίζει πως το Άρθρο 50 για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση.
 
Κατά την τέταρτη και τελευταία ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικηγόρος της κυβέρνησης Τζέιμς Ίντι συνόψισε τη νομική επιχειρηματολογία του λέγοντας πως η επίκληση του Άρθρου 50 υπάγεται στη λεγόμενη «βασιλική προνομία» της κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν απαιτείται πρότερη έγκριση από το κοινοβούλιο.
 
Όπως σημείωσε, ο βρετανικός νόμος του 1972 που κατοχυρώνει τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι ένας «αγωγός» ο οποίος επιτρέπει την έμπρακτη ισχύ των ευρωπαϊκών συνθηκών στη Βρετανία. Επομένως το Brexit δεν είναι πρωτίστως θέμα ακύρωσης εγχώριας νομοθεσίας που όντως θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση, αλλά ακύρωσης της ισχύος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σύμφωνα με την εντολή του βρετανικού λαού. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση μπορεί να ενεργήσει χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο στην προκειμένη περίπτωση.
 
Η άλλη πλευρά, ωστόσο, τόνισε ότι μόνο το κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το άγραφο σύνταγμα της Βρετανίας, να αναιρεί κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών, που στην περίπτωση αυτή κατοχυρώνονται με το νόμο περί ένταξης στην τότε ΕΟΚ.
 
Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας είπε απευθυνόμενος στους 11 δικαστές, ότι ενώ η Ουαλία δεν επιθυμεί να διαταράξει την πορεία προς το Brexit, παρόλα αυτά «ακόμα και ένα εξάχρονο παιδί» θα έβλεπε τα κενά στη νομική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Η απόφαση του Ανωτάτου θα εκδοθεί τον Ιανουάριο.

Δειτε Επισης

Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο