Δεν θεωρεί απαραίτητη περαιτέρω διεύρυνση της «πενταμερούς» ο Ακιντζί

Ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που αντίκρισε όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα συνοδεύεται στη Γενεύη από τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα εάν το επιθυμούν.
 
Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κατά την άφιξή του μέσω Κωνσταντινούπολης από την βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι συνάντησε θετική ανταπόκριση σε όσα ανέφερε στους συνομιλητές του, που απηχεί τη βούληση, τη θέληση για λύση και την αποφασιστική στάση του τ/κ «λαού» σε όλη αυτή την διαδικασία.
 
«Σύμφωνα με την συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου», ανέφερε, «οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών έχουν αρχίσει ήδη και συναντώνται, ενώ όταν έρθει η ώρα εντός των επόμενων μερικών ημερών, μπορεί να συναντηθούν και οι ηγέτες». Χαρακτήρισε το πιο σημαντικό στοιχεία της συμφωνίας αυτής, τον καθορισμό ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη.
 
Σε όλες τις επαφές που είχε, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, του εξέφρασαν όλοι την επιθυμία τους να συμβάλλουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα και ο ίδιος υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του για μια προοπτική λύσης. Μίλησε ξανά για την μεγάλη εικόνα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το όφελος που θα έχει η λύση του Κυπριακού για όλες τις πλευρές, πράγμα το οποίο «βλέπουν στις Βρυξέλλες. Και από αυτή την άποψη στηρίζουν τη διαδικασία επίλυσης». Επανέλαβε επίσης ότι μια πιθανή λύση θα ωφελήσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και Τουρκίας-Ευρώπης.
 
Από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντα των επαφών, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, ήταν και η προετοιμασία της τ/κ πλευράς για την Ε.Ε. «επειδή πριν 12 χρόνια στην Ε.Ε. μπήκε η μισή Κύπρος. Μπορεί από την άποψη του διεθνούς δικαίου η Κύπρος να μπήκε στην Ε.Ε. ως ολόκληρο νησί, αλλά στην πραγματικότητα, πρακτικά, δεν ήταν έτσι και αυτό όλοι το ξέρουν. Γι’ αυτό και το βόρειο τμήμα του νησιού, οι Τ/κ, θα πρέπει να προετοιμάσουν τους θεσμούς τους για την Ε.Ε.»
 
Γίνεται κάποια εργασία πάνω σε αυτό, υπάρχει και μια ειδική επιτροπή, είπε, αλλά πρέπει αυτές οι προετοιμασίες να επιταχυνθούν. Πρόσθεσε δε ότι κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Γιούνγκερ του επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ε.Ε. να βοηθήσει στην οικονομική επιχορήγηση μιας λύσης. «Σίγουρα θα υπάρξει διεθνής συμβολή στο κόστος της λύσης, αλλά δεν θα ήταν σωστό να περιμένουμε ότι θα αναλάβουν αυτοί όλο το κόστος. Ωστόσο, σίγουρα μια σημαντική συμβολή σε αυτό από την Ε.Ε. όταν κριθεί αναγκαίο θα επιταχύνει την διαδικασία, τη λύση και την εφαρμογή».
 
Δεν συζήτησαν, είπε, συγκεκριμένους αριθμούς, ωστόσο εξέφρασε ικανοποίηση για την εκφρασθείσα προθυμία της Ε.Ε. στο θέμα αυτό. «Γιατί δεν αρκεί να προετοιμάσεις τη λύση, πρέπει να την εφαρμόσεις κιόλας. Η εφαρμογή θα απαιτήσει κατά μία έννοια και την χρηματοδότηση, αυτό το ξέρουμε».
 
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικά με τον κ. Γιούνγκερ, συζήτησε επίσης το νομικό κομμάτι, θέματα πρωτογενούς δικαίου. Είδε ότι υπάρχει μια κατανόηση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τις τεχνικές λεπτομέρειες θα αναλάβουν νομικοί γραφειοκράτες.
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί να παρίσταται με κάποιον τρόπο στην πενταμερή διάσκεψη του Ιανουαρίου και επαναλαμβάνοντας ότι στο Μπούργκενστοκ υπήρχε ο κ. Φερχόϊγκεν, ανέφερε ότι θεωρεί ότι θα είναι ωφέλιμο να υπάρξει μια ανάλογη παρουσία της Ε.Ε. στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Σημείωσε δε ότι η Ε.Ε. δεν θα είναι μεταξύ των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά με ένα καθεστώς παρόμοιο με εκείνο στο Μπούργκενστοκ.
 
Κατά τις επαφές του, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, εξήγησε επίσης την θέση της τ/κ πλευράς ότι η πολιτική ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια λύση, όχι μόνο για την τ/κ κοινότητα, αλλά και για τους Ε/κ, ενώ αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε και στις ευαισθησίες των Τ/κ όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
 
Συζήτησε επίσης τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. και τη σημασία που δίνει σε αυτές, λέγοντας πως οι Τ/κ δεν επιθυμούν την διακοπή των σχέσεων αυτών και θέλουν να δουν την καλυτέρευσή τους προς όφελος και της ίδιας της Τουρκίας. Αυτό θα είναι και προς όφελος της Κύπρου, σημείωσε.
 
Ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε σημαντική τη στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπογραμμίζοντας ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο τ/κ «λαός», όπως και οι Ε/κ σε ένα δημοψήφισμα.
 
Πρόκειται, συνέχισε, ωστόσο για μια διαδικασία που διαχειρίζεται σε διαβούλευση και διάλογο με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι και σήμερα(σ.σ. χθες) υπήρξε δήλωση από την τουρκική κυβέρνηση στήριξης της διαδικασίας (από τον Τουγρούλ Τουρκές, Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κύπρου).
 
Η ανακοίνωση ότι στην πενταμερή της 12ης Ιανουαρίου θα συμμετάσχει ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, είπε, δείχνει τη σημασία και αξία που δίδεται από την Τουρκία στη λύση του Κυπριακού. Ευχήθηκε δε σύντομα να ανακοινώσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην διάσκεψη. «Έτσι εάν υπάρχουν σύννεφα αμφιβολίας θα συμβάλει η παρουσία των δύο, Ερντογάν και Τσίπρα, στο να διαλυθούν».
 
Ερωτηθείς ποιες χώρες, ποιες πλευρές και σε ποιο επίπεδο και καθεστώς θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη για το θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι οι δύο ηγέτες και σύμφωνα με τις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχιών, οι τρεις εγγυήτριες χώρες, Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. «Γι’ αυτό χρησιμοποιώ την λέξη πενταμερής, θα είναι 2+3 η σύνθεση που θα συνεχιστεί μετά τις 12 του μήνα». Υπάρχουν, συνέχισε, και οι ενδιαφερόμενες πλευρές που εάν χρειαστεί θα προσκληθούν.
 
Μέχρι στιγμής, είπε, διαβλέπει ότι τέτοια πλευρά είναι η Ε.Ε., αλλά δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να διευρυνθεί η σύνθεση περισσότερο. «Μπορεί αντί να συμβάλει να προκαλέσει ζημιά». Ως τ/κ πλευρά, δεν έχουν-είπε-κάποιο άλλο αίτημα για την σύνθεση. «Πρέπει να είμαστε πραγματιστές, να επικεντρωθούμε στο αποτέλεσμα και να μην δυσκολέψουμε την μεθοδολογία που θα μας φέρει στη λύση».
 
Σε ερώτηση για το κόστος της λύσης, ο κ. Ακιντζί συνέστησε υπομονή, καθώς υπάρχει εργασία που γίνεται σε αυτό το θέμα από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Πριν, ανέφερε, συζητούνταν μεγαλύτερα ποσά, τώρα πιο κοντά στην πραγματικότητα, αλλά συνέστησε να περιμένουμε την επίσημη έκθεση.
 
Όσον αφορά το αν θα τον συνοδεύσουν στη Γενεύη τα πολιτικά κόμματα, όπως στην ε/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το είχε δηλώσει αυτό πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη, ότι εάν θα πραγματοποιούνταν μια πενταμερής διάσκεψη θα τους ήθελε μαζί του. «Τώρα που έχει καθοριστεί η πρόσκλησή μου ισχύει. Δεν υπάρχει αμφιβολία». Εάν τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα το επιθυμούν, θα είναι μαζί του στη Γενεύη, ανέφερε. Χρειάζεται πάντοτε η συλλογική κοινή λογική και είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ενός προς τον άλλο για την ενότητα, πρόσθεσε.
 
Για να επιτύχει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να κρατηθούμε μακριά από προκαταλήψεις και πρόωρα συμπεράσματα, σημείωσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας και πάλι ότι την τελική συμφωνία θα εξετάσει και αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι ο «λαός» στο δημοψήφισμα. «Βεβαίως στο τέλος της ημέρας ως το άτομο που εκλέγηκε με 60% από τον λαό εγώ θα αναλάβω την ευθύνη. Δεν γίνεται αλλιώς». Το καθήκον που του ανέθεσε ο «λαός», πρόσθεσε, θα το φέρει εις πέρας σε διάλογο με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα.
 
Απαντώντας δε σε ερώτηση για την ετοιμασία που πρέπει να γίνει για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην τ/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα τον Γενάρη θα χρειαστεί μια περίοδος 5-6 μηνών μέχρι το δημοψήφισμα και η προετοιμασία για την Ε.Ε. θα συνεχίζεται. Αλλά, πρόσθεσε, αυτή η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί μέσα σε 5-6 μήνες. «Γι αυτό θα χρειαστούν μεταβατικές περιόδους κατά τις οποίες θα πρέπει να προετοιμαστούμε».
 
Για να κλείσει, συνέχισε, το χάσμα που υπάρχει με την ε/κ πλευρά η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. εδώ και 12 χρόνια θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια η τ/κ πλευρά και περισσότερη στήριξη. Αυτά συζήτησε, είπε, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι γνωρίζουν και δηλώνουν ότι θα συμβάλλουν.
 

Δειτε Επισης

Βελτιωτικό νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές απαλλοτρίωσεις ενέκρινε το Υπουργικό
Στο Υπουργείο Εργασίας οι δύο πλευρές στον κλάδο σκυροδέματος-Υποβάλλει τελική πρόταση ο Παναγιώτου
Τετ α τετ Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ στη δεξίωση του Στιούαρτ
Απαντά στην Αννίτα το ΑΚΕΛ-«Ο καημός να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου»
«Διασφαλίζουμε να μείνει η Τουρκία για πάντα χωρίς λύση» εξήγησε στην Παιδοβουλή ο ΠτΔ
Φωνές στα κατεχόμενα ότι δεν ερωτήθηκαν για τις συζητήσεις για ΝΑΤΟ-«Αγνοούνται τα δικαιώματα του λάου»
Κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ η Αννίτα-Τα πυρά κατά ΑΚΕΛ
Είδε τους εκπροσώπους της Παιδοβουλής ο ΠτΔ-«Η επικοινωνία με τους νέους είναι άκρως ωφέλιμη»
ΠτΔ: Πρέπει να αναδειχθεί η ιστορία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα το 1974
Μήνυμα υπέρ παλαιστινιακού λαού έστειλαν Αττάρι-Στεφάνου για Διεθνή Ημέρας Αλληλεγγύης