Βαθύς διχασμός στην πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού

Χωρίς πολλά περιθώρια ομοψυχίας της πολιτικής ηγεσίας οδεύουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά στην κρισιμότερη φάση της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, καθότι το χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης από την μια και μεγάλης μερίδας των κομμάτων από την άλλη, μοιάζει να είναι αγεφύρωτο.
 
Η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, διά της οποίας εξαπέλυαν σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του, αποτελεί μόνο την απαρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας ανακοπής, όπως ισχυρίζονται, των διολισθήσεων του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από πηγές του ενδιάμεσου χώρου, μπορούμε να μιλάμε ήδη για σύμπηξη μετώπου στον ενδιάμεσο χώρο, όχι απλώς με φόντο τις συνομιλίες της Γενεύης και την πορεία προς αυτή, αλλά και την επόμενη μέρα. Δηλαδή, την εκστρατεία αποσόβησης μιας ενδεχόμενης κακής συμφωνίας λύσης, που δεν θα ανταποκρίνεται στις κόκκινες γραμμές τις οποίες τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θέτουν.
Άκρως χαρακτηριστικό της απόφασης των πέντε για σύμπηξη μετώπου, είναι άλλωστε και το γεγονός ότι αμέσως μετά την κοινή ανακοίνωση, έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η πραγματοποίηση κοινής Ημερίδας για το Κυπριακό με στόχο την ενημέρωση των στελεχών τους για τις εξελίξεις. Η Ημερίδα, έχει καθοριστεί για τις 20 του μήνα, και σε αυτή οι πέντε αρχηγοί των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θα τοποθετηθούν ο καθένας για μια  συγκεκριμένη πτυχή του Κυπριακού.
 
Το Προεδρικό…
Από την άλλη, αυστηρή και με σαφή υπονοούμενα όσον αφορά τον πιθανό πραγματικό στόχο των πέντε κομμάτων, υπήρξε η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κοινή ανακοίνωση του ενδιάμεσου χώρου, με τον Νίκο Αναστασιάδη να διερωτάται με νόημα κατά πόσο αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Και μολονότι στο Προεδρικό με κανέναν τρόπο δεν ήθελαν σε αυτή την κρίσιμη καμπή να δουν τους τόνους των εσωτερικών αντιπαραθέσεων να ανεβαίνουν κατακόρυφα και να οξύνονται περαιτέρω τα πνεύματα, ξεκαθαρίζουν την ίδια ώρα πως οι επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες.
Όχι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, όπως τονίζουν, αλλά πολύ περισσότερο για λόγους ουσίας, που έγκεινται, σύμφωνα με πηγές του Προεδρικού, στην αυθαίρετη και ουδόλως ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα επιχειρηματολογία από τους επικριτές του Νίκου Αναστασιάδη. Αλλά και ένεκα του γεγονότος ότι διαβλέπουν από τα συγκεκριμένα κόμματα προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος ανάμεσα στον λαό, προτού καν δουν το τελικό αποτέλεσμα της εν’ εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Διόλου τυχαία, στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν και αναφορά του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έπειτα από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για… μονίμως αντιδρούντες. Η Πινδάρου, ετοιμάζεται με τη σειρά της υψώσει ασπίδα προστασίας μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθότι αντιλαμβάνεται πως η πολεμική από τον ενδιάμεσο χώρο μόλις ξεκίνησε. Αλλά και ότι το ΑΚΕΛ, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, τουλάχιστον όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά του Νίκου Αναστασιάδη.   
   

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»