Υπ.Δικαιοσύνης: Προτεραιότητα η μεταρρύθμιση Κοινού Συστήματος Ασύλου

Με την κατά προτεραιότητα μεταρρύθμιση του Κοινού Συστήματος Ασύλου, συντάχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας με παρέμβασή του ότι οι διαστάσεις που έχει λάβει το μεταναστευτικό αποτελούν απόδειξη ότι τα περιστασιακά και μεμονωμένα μέτρα δεν προσφέρουν ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις σε πανευρωπαϊκές προκλήσεις.
 
Οι 28 συζήτησαν σήμερα επί των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν και υπό το φως των χθεσινών επικαιροποιημένων εκθέσεων για την πορεία των αποτελεσμάτων της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
 
Ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια επίσημης παρέμβασής του στο Συμβούλιο και αναφερόμενος στην έννοια της αρχής της αλληλεγγύης, τόνισε ότι αυτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των κοινών μας προσπαθειών και ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι αλληλένδετη με την αρχή της υπευθυνότητας και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας. Δεν μπορούμε, πρόσθεσε, να αναμένουμε από συγκεκριμένα κράτη μέλη να διαχειριστούν το βάρος των μαζικών μεταναστευτικών εισροών μόνα τους. Οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν συγκλίσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει εποικοδομητικά σε αυτή την κοινή προσπάθεια, κατέληξε.
 
Σχετικά με την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στη συμβολή της Κύπρου στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης μέσω της συνεισφοράς της στους οργανισμούς FRONTEX και EASO, αλλά και μέσω της υλοποίησης των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση.  Η Κύπρος, υπογράμμισε, παρά το μικρό της μέγεθος και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει σε εθνικό επίπεδο, έχει να επιδείξει απτή συνεισφορά στην κοινή αυτή προσπάθεια.  
 
Σε ένα δεύτερο κομμάτι της συνεδρίασης οι 28 συζήτησαν και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και ιδιαίτερα το θέμα της επιστροφής αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη όπως οι επιστρέφοντες «ξένοι μαχητές» αντιμετωπιστούν συλλογικά και μέσα από μια κοινή προσέγγιση. Οι ‘28’ συμφώνησαν επίσης ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιστρεφόντων «ξένων μαχητών», σημαντική είναι η συνεργασία με τρίτες χώρες.
 
Στα πλαίσια του Συμβουλίου, και κατά τη συζήτηση του θέματος για τη Διαχείριση των συνεπειών τρομοκρατικών επιθέσεων, ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, παρουσίασε τις δυνατότητες που παρέχει ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης. Ο Επίτροπος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, αλλά και βελτίωσης της συνεργασίας των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας των κρατών μελών.
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες