Απάντηση Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας προς Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο

Με αφορμή την ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου που δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2016,  η οποία αμφισβητεί την εγκυρότητα της αναλογιστικής μελέτης που έχει εκπονηθεί για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:
 
1.         Ο μόνος επιστημονικός τρόπος για τον υπολογισμό των δαπανών υγείας είναι η διεξαγωγή αναλογιστικής μελέτης. Ο ΟΑΥ, ως ο αρμόδιος οργανισμός για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ανέθεσε στον οίκο Mercer την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης μέσα από διαφανείς διαδικασίες και ξεκάθαρους όρους εντολής.
 
2.         Ο διεθνούς φήμης οίκος Mercer είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμβουλευτικούς οίκους στον κόσμο ο οποίος διαθέτει εκτενή πείρα στην εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ειδικά σε θέματα υγείας.
 
3.         Η αναλογιστική μελέτη εκπονήθηκε στη βάση επιστημονικών αρχών και σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Σώματος Αναλογιστών. Οι αρχές, η μεθοδολογία, οι παραδοχές και τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν καταγράφονται με σαφήνεια και διαφάνεια στην  εν λόγω μελέτη η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
 
4.         Οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν στην αναλογιστική μελέτη είναι αυτές που καθόρισε η Τρόικα ενώ τα στοιχεία προέρχονται από επίσημες πηγές όπως η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
 
5.         Η αναλογιστική μελέτη εξετάστηκε σε λεπτομέρεια και υιοθετήθηκε από την Τρόικα και την Κυβέρνηση με αποτέλεσμα η εφαρμογή του ΓεΣΥ να περιληφθεί στο Μνημόνιο Συναντίληψης. 
 
Με βάση τα πιο πάνω, ο ΟΑΥ θεωρεί ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης της εγκυρότητας της αναλογιστικής μελέτης Mercer και ότι ο κύκλος μελετών όσον αφορά στο σχεδιασμό και στην οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ έχει ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου, ο ΟΑΥ προχωρεί στην υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, στη βάση των αποφάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.  
 
 
 
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
9 Δεκεμβρίου 2016

Δειτε Επισης

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ
Κουνούπια μεταδίδουν έξι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες
Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει εγκαίρως τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΠΑΣΥΚΑΦ: Νέες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για απεικόνιση περιστατικών καρκίνου
Δεύτερη αιτία αναπηρίας σε νεαρούς μετά το τραύμα αποτελεί η πολλαπλή σκλήρυνση
Στην κορύφωση του το νέο κύμα COVID στην Κύπρο-Υπάρχει φάσμα από ασυμπτωματικούς μέχρι και νοσηλείες
Αυξημένα κρούσματα Covid στην κοινότητα, σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
ΠΟΥ: Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας σε κάποιες χώρες
Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία-Τιμητική διάκριση για Κύπριο γιατρό