Έτοιμη η Γαλλία να συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο

Την ετοιμότητα της Γαλλίας να συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, μετέφερε ο Πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ στοn Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την αποψινή συνάντηση που  είχαν στο Προεδρικό. Ταυτόχρονα, ο Φρανσουά Ολάντ μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την θετική τοποθέτηση, για μια τέτοια συμμετοχή, και από τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Γαλλία είναι διατεθειμένη, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού και είναι πραγματικά πρόθυμη να ανταποκριθεί προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Ολάντ ανέφερε στις δηλώσεις του πως βρίσκεται στο νησί γιατί θέλει να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και των παραμέτρων που έχουν προκαθοριστεί.

Είπε ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα και να στηριχθεί από την Ε.Ε. η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, αναφέροντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά το θέμα της παρουσίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο στη διαδικασία αυτή και είμαστε πραγματικά πρόθυμοι να ανταποκριθούμε, σημείωσε ο κ. Ολάντ.

Είπε επίσης πως η αμυντική συνεργασία Γαλλίας και Κύπρου θα ενδυναμωθεί, αφού οι δυο χώρες θα υπογράψουν τους επόμενους μήνες μια αμυντική συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ενημέρωσε τον κ. Ολάντ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική, σταθερή στήριξη της γαλλικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Σημείωσε την εκφρασθείσα επιθυμία της Γαλλίας να συμβάλει ουσιαστικά ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού και ειδικότερα σε σχέση με τη διεθνή πτυχή και τη διασφάλιση και εγγύηση εφαρμογής της λύσης.

 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»