Κι όμως έγινε - Πρόσωπο της χρονιάς στο TIME ο Τραμπ

Το περιοδικό TIME χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ "Πρόσωπο της Χρονιάς" 2016, μετά τη διάψευση όλων των προγνωστικών και τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την 8η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

 
"Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή", ήταν η αντίδραση του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των ακινήτων κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδιδόταν απευθείας.
 
Μια φωτογραφία του Ρεπουμπλικάνου δεσπόζει στο εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού και ο τίτλος είναι "Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής".


"Εδώ και 90 χρόνια, ανακηρύσσουμε το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, για το καλύτερο ή για το χειρότερο, στα γεγονότα της χρονιάς. Τι είναι λοιπόν φέτος, το καλύτερο ή το χειρότερο; Η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι το πόσο βαθιά η χώρα διαφωνεί για την απάντηση", υπογράμμισε η διευθύντρια του Τάιμ, η Νάνσι Γκιμπς.
 
"Επειδή υπενθύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία, ότι η αλήθεια έχει ισχύ ίση μόνο με την εμπιστοσύνη προς εκείνους που τη λένε, επειδή έδωσε φωνή σε ένα αφανές εκλογικό σώμα φέρνοντας στο προσκήνιο όσα το αγανακτούν και προβάλλοντας τους φόβους του, και επειδή διαμόρφωσε την πολιτική κουλτούρα του αύριο κατεδαφίζοντας εκείνη του χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το πρόσωπο της χρονιάς 2016", πρόσθεσε.
 
 
Το αμερικανικό περιοδικό ανακηρύσσει το "Πρόσωπο της Χρονιάς" από το 1927. Τα προηγούμενα χρόνια αναδεικνύει πολύ συχνά προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής: η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν το "Πρόσωπο της Χρονιάς" 2015, ενώ ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επελέγη το 2008 και το 2012, μετά τις εκλογικές του νίκες.
 
Μαζεύει του εκλεκτούς του ο Τραμπ
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε έναν υποστηρικτή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων για την ανώτατη θέση αξιωματούχου του περιβάλλοντος, άλλον έναν απόστρατο στρατηγό ως επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και τον Κυβερνήτη της Αϊοβα ως πρέσβη στην Κίνα, επιλογές που αντιτίθενται σε μερικές από τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Ο Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να στελεχώνει το υπουργικό του συμβούλιο πριν την ορκωμοσία του ως πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου, είπε ότι διορίζει τον Γενικό Εισαγγελέα της Οκλαχόμα Σκοτ Προύιτ, 48, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Ο Τραμπ επέλεξε επίσης τον στρατηγό ε.α. Τζον Κέλι, 66, για Υπουργό της Εσωτερικής Ασφάλειας, το Υπουργείο που επιβλέπει τη μετανάστευση. Ο Κέλι, ο τρίτος στρατηγός ε.α. που έχει διορίσει ο Τραμπ σε υψηλό αξίωμα, είπε στο Κογκρέσο πέρυσι ότι η έλλειψη ασφάλειας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ.

Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ στην εξουσία είπε ότι ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Αϊοβα Τέρι Μπράνσταντ, 70, ο οποίος υπερηφανεύεται για τις στενές του σχέσεις με την ηγεσία στο Πεκίνο, επιλέχθηκε ως Αμερικανός πρέσβης στην Κίνα.

Επιπλέον, μέλη της ομάδας είπαν ότι η Λίντα Μακ Μάν, 68, πρώην διευθύνων στέλεχος της εταιρείας επαγγελματικής πυγμαχίας και τηλεοπτικού δικτύου WWE και σύζυγος του προέδρου της εταιρείας, παραγωγού και πρώην παλαιστή Βινς Μακ Μάν, επελέγη από τον Τραμπ για να διευθύνει την Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων (SBA).

Και οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει πάντως να εγκριθούν από την αμερικανική Γερουσία προτού αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Τραμπ επέλεξε τον στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις ως Υπουργό Άμυνας και τον αντιστράτηγο ε.α. Μάικλ Φλιν ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Ο Τραμπ έχει ακόμα αρκετές σημαντικές θέσεις να πληρώσει στις επόμενες μέρες, μεταξύ των οποίων είναι και η μεγάλης προβολής θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Η ομάδα του είπε ότι ο πρώην Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ, σκληρός επικριτής του Τραμπ κατά την προεκλογική καμπάνια, εξακολουθεί να θεωρείται υποψήφιος για κάποια διπλωματική θέση.

Στο μεταξύ, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εκδήλωσαν χθες την υποστήριξή τους στην προσπάθεια τουλάχιστον 100 επιχειρηματιών στην Κούβα να παροτρύνουν τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την πολιτική του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως προς την Κούβα, παρά τις απειλές του Τραμπ ότι θα θέσει τέλος στην προσέγγιση της Αμερικής με τη νήσο.

Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης Ομπάμα, προσπαθώντας να εδραιώσουν τις αλλαγές πριν τις 20 Ιανουαρίου, οπότε αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο Τραμπ - ο οποίος έχει υποσχεθεί να παγώσει τις σχέσεις αν δεν συμφωνήσει σε νέους όρους η Αβάνα - είχαν συνομιλίες με τους Κουβανούς ομολόγους τους χθες στην Αβάνα.
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε φορτηγό στη Δυτική Όχθη-Πίστευαν ότι μετέφερε βοήθεια στη Γάζα
Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός
Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια