Σε αναμμένα κάρβουνα η ΑΗΚ

Σε αναμμένα κάρβουνα φαίνεται πως κάθεται το προσωπικό της ΑΗΚ με την αναστάτωση να είναι έκδηλη στους διαδρόμους καθώς το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού συνεδρίασε αργά το απόγευμα της Τρίτης για το θέμα της κάλυψης των θέσεων του αναπληρωτή γενικού διευθυντή και του γενικού διευθυντή.
Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 3 το απόγευμα, όμως τελικά ξεκίνησε στις 6, με τους καλεσμένους να περιμένουν 3 ώρες έξω από το γραφείο του προέδρου της Αρχής όπου μόνα τους τα μέλη προσπαθούσαν να λύσουν την σπαζοκεφαλιά για γερούς λύτες που βρέθηκε στα χέρια τους και θα κρίνει το μέλλον του οργανισμού. 

Πηγές αναφέρουν στο EnergyNews πως αρκετά από τα μέλη του δ.σ. επιμένουν στην παραμονή του κ. Αντώνη Πατσαλή στη θέση του αναπληρωτή για ακόμα τρεις μήνες, ως τον Απρίλιο, χαρακτηρίζοντας την περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, λίγες μέρες μετά την υλοποίηση του λογιστικού διαχωρισμού του οργανισμού. Ο κ. Πατσαλής παρουσιάζεται ως ο μόνος που κατέχει αρκετές γνώσεις και εμπειρία για να διαχειριστεί πολύπλοκα θέματα που προκύπτουν. Ωστόσο, μετά τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ζήτησε όπως το δ.σ. του οργανισμού του προτείνει άμεσα νέο πρόσωπο για τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή.
Ο κ. Πατσαλή αφυπηρετούσε κανονικά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ζητήθηκε όπως του δοθεί εξάμηνη παράταση μιας και εκκρεμούσε ο λογιστικός και λειτουργικός διαχωρισμός του οργανισμού ενώ ταυτόχρονα το νέο διοικητικό συμβούλιο είχε διοριστεί μόλις τον Ιούλιο. Μετά την αυστηρή γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα εξασφαλίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τρίμηνη παράταση της υπηρεσίας του Αντώνη Πατσαλή η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. 

Σήμερα, μόλις λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του λογιστικού διαχωρισμού (1η Δεκεμβρίου) οι συντεχνίες ζητούν όπως επεκταθεί η θητεία του κ. Πατσαλή για ακόμα τρεις μήνες, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν όπως πάψουν οι καθυστερήσεις στο διορισμό νέου γενικού διευθυντή. Συγκεκριμένα, κατηγορούν τον υπουργό για σκοπιμότητες, με στόχο να αφήσει ακέφαλο τον οργανισμό, μιας και δεν προωθεί νέα παράταση, αλλά και δεν εγκρίνει το σχέδιο υπηρεσίας για τον νέο γενικό διευθυντή, στη βάση της νέας δομής της ΑΗΚ που ενέκρινε η ΡΑΕΚ. 

Αυτό που φοβούνται στην ουσία είναι πως επειδή ήδη διορίστηκαν οι δύο εκτελεστικοί διευθυντές των δύο τομέων που διαχωρίζεται η ΑΗΚ, ο υπουργός μεθοδεύει να μείνει κενή η θέση του γενικού διευθυντή για να προωθήσει περαιτέρω διαχωρισμό του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ.  Αλέξης Μιχαήλ ανέλαβε ως Εκτελεστικός Διευθυντής Παραγωγής και Προμήθειας, ενώ ο κ. Αδάμος Κοντός ως Εκτελεστικός Διευθυντής Δικτ​ύων. Οι δύο νέοι εκτελεστικοί διευθυντές πρόσφατα μεταφέρθηκαν στα κεντρικά και κάνουν αγώνα δρόμου για να αποκτήσουν μια σφαιρική ενημέρωση. Κατ’ επέκταση πολλοί θεωρούν πως κανένας από τους δύο δεν είναι ακόμα σε θέση να αναλάβει τα ηνία του οργανισμού. Εξάλλου, πολύ «φρέσκο» είναι και το νέο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού που διορίστηκε περί τα τέλη Ιουλίου.

Πάντως στους διαδρόμους του οργανισμού επικρατεί η άποψη πως αν δεν γίνει δεκτή μια τρίμηνη παράταση για τον κ. Πατσαλή, ένας από τους δύο νέους εκτελεστικούς θα βρεθεί στη θέση του. Παράλληλα, αυτό που φαίνεται να τους καίει ποιο πολύ είναι η πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή. Αυτό που φοβούνται στην ουσία είναι πως επειδή ήδη διορίστηκαν οι δύο εκτελεστικοί διευθυντές, ο υπουργός μεθοδεύει να μείνει κενή η θέση του γενικού διευθυντή για να προωθήσει περαιτέρω διαχωρισμό του οργανισμού.
 
Ετοιμοπόλεμες οι συντεχνίες
Υπό τα δεδομένα, οι συντεχνίες της Αρχής ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ αντάλλαξαν εξαγριωμένες επιστολές με τον υπουργό καταλογίζοντας του ευθύνες για την υιοθέτηση της διαδικασίας διορισμού Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή αντί της πλήρωσης της θέσης του Γενικού Διευθυντή, με αποτέλεσμα σήμερα η ΑΗΚ να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όπως τονίζουν για να μην παραμείνει η ΑΗΚ ακέφαλη, θα πρέπει μέχρι την κανονική πλήρωση της θέσης να συνεχιστεί η λειτουργία της αρχής με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή. Όπως αναφέρουν, “χωρίς να αναφερόμαστε σε πρόσωπα και χωρίς να προσωποποιούμε το θέμα, πράγμα που εσείς κακώς πράττετε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μόνη διέξοδος είναι η επέκταση της Υπηρεσίας του νυν Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, καθώς είναι ουσιαστικά η μοναδική επιλογή, πέραν αυτής που με διορισμό θα πλήρωνε τη θέση του Γενικού Διευθυντή”.

Απευθυνόμενες προς τον Υπουργό, οι συντεχνίες αναφέρουν στην επιστολή τους ότι “όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο διορισμός οποιουδήποτε εκ των δύο στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή θα μόλυνε σοβαρά την ορθή λειτουργία του Λογιστικού και Λειτουργικού Διαχωρισμού της ΑΗΚ και η ίδια θα ήταν υπόλογη ως ανακόλουθη στα όσα οι ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ απαιτούν”.

Οι επιστολές πάντως δεν άφησαν ασυγκίνητο τον κ. Λακκοτρύπη ο οποίος με τη σειρά του απέστειλε εμπιστευτική επιστολή στον πρόεδρο της ΡΑΕΚ ζητώντας γραπτή διαβεβαίωση πως ο διορισμός ενός εκ των δύο νέων εκτελεστικών διευθυντών που έχουν οριστεί για τους δύο τομείς στους οποίους διαχωρίστηκε η ΑΗΚ δεν θα αντιτίθεται στο λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό της Αρχής και δεν θα υποσκάπτει την αρχή της εχεμύθειας.