Κρίσιμη εποικοδομητική ασάφεια η σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο

Ασάφεια άκρως κρίσιμη στην πορεία προς τις συνομιλίες της Γενεύης του προσεχούς Ιανουαρίου αποτελεί η σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο, που έχει ως γνωστό ορισθεί για τις 12 του ίδιου μήνα προς συζήτηση του ζητήματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας.
Πρόκειται για ασάφεια η οποία προέκυψε ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή της σχετικής συμφωνίας η οποία υπήρξε κατά το περιβόητο δείπνο των δύο ηγετών της περασμένης Πέμπτης(1η Δεκεμβρίου), αφού στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών που ακολούθησε γινόταν λόγος για Διάσκεψη για την Κύπρο με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και ότι θα προσκληθούν όσα άλλα αρμόδια μέρη απαιτείται. Μια μη ξεκάθαρη διατύπωση δηλαδή, που έδωσε και δίνει στις δύο πλευρές τη δυνατότητα να την ερμηνεύουν κατά το δοκούν, με την ε/κ πλευρά από την μια να μιλά για πολυμερή, και την τ/κ πλευρά από την άλλη για πενταμερή.
 
Νομική γνωμάτευση
Ενδεικτικό της ζωτικής σημασίας ασάφειας που προκύπτει, είναι το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει ζητήσει νομική γνωμάτευση για τη διασφάλιση συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, η γνωμάτευση που ζητήθηκε είναι για να ενισχύσει τις θέσεις και την επιχειρηματολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Συνεχώς», υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά γνωματεύσεις επί πολλών πτυχών και θεμάτων, που άπτονται του Κυπριακού.
 
Διαφορετική ερμηνεία
Μόλις χθες, πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνιζε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πως μιλάμε πάντοτε για πολυμερή. «Η παρουσία της Ε.Ε. είναι εκ των ων ουκ άνευ, για την παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έγιναν και γίνονται διαβήματα για να είναι παρόντα», υπογράμμιζε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ταυτόχρονα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να αναφέρει κατά πόσο είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διάσκεψη, υποδείκνυε εμφαντικά πως το αντικείμενο συζήτησης σε μια πολυμερή διάσκεψη αφορά ένα κράτος, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν μπορεί να λείπει από τη συζήτηση το κράτος για το οποίο θα γίνει η συζήτηση.
Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έδινε τη δική του ερμηνεία σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο, μιλώντας ξεκάθαρα για πενταμερή: «Μέχρι σήμερα η συμφωνία καλύπτει μόνο τις δύο κοινότητες στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μέρος η συμφωνία καλύπτει τις τρεις εγγυήτριες χώρες και αυτό είναι σαφές, ξεκινάμε ως δύο και θα αναπτυχθούμε σε πέντε», υποστήριζε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Παράλληλα, ο Μουσταφά Ακιντζί άνοιγε την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παρουσία στη διάσκεψη, αλλά υπό το καθεστώς παρατηρητή.  
 
Όταν θα έρθει η στιγμή
Το θολό τοπίο όσον αφορά τη σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο δεν απέκρυψε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας πως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τελεσίδικα η σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο. «Η Κύπρος», είπε, «έχει ρόλο όταν θα έρθει η στιγμή επίσημων αλλαγών στις συνθήκες της Δημοκρατίας».
Ο  κ. Έιντε επισήμανε ότι δεν χρησιμοποιείται ο όρος πενταμερής ή πολυμερής, αλλά και πως δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν περισσότερες από μια απόψεις για το θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιλυθεί.
Ανέφερε παράλληλα πως είναι απολύτως ξεκάθαρο πως στη διάσκεψη θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία. Βασικός παίκτης, πρόσθεσε, θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού σε αυτήν θα ανήκει η ενωμένη Κύπρος.
Σε ερώτηση ποιος θα αποφασίσει για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο κ. Έιντε απάντησε ότι θα είναι τα Ηνωμένα Έθνη σε διαβούλευση με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, ενώ σε ό,τι αφορά την ατζέντα της διάσκεψης τόνισε πως στόχος είναι να τεθούν όσα πιο λίγα θέματα σε αυτήν.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»