Βάζουν πίεση στον Ακιντζί οι συνεργάτες του στην «κυβέρνηση»

Αντιμέτωπος με έντονη κριτική στο εσωτερικό μέτωπο αναφορικά με το Κυπριακό δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τα πυρά δεν προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την… αντιπολίτευση, αλλά και από τους συνεργάτες του στη λεγόμενη Κυβέρνηση.
 
Άκρως χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος διαμήνυσε ότι ως Κόμμα Εθνικής Ενότητας(ΚΕΕ) τάσσονται εναντίον της παραχώρησης σπιθαμής εδάφους και ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει, ούτε την Μόρφου ούτε κάποιο έδαφος του ψευδοκράτους. «Ποιου το έδαφος σε ποιον το δίνετε; Το ΚΕΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραχώρηση εδάφους σε κανέναν, αυτό το λέω ξεκάθαρα», ανέφερε ο Οζγκιουργκιούν. Για να προσθέσει πως ο Μουσταφά Ακιντζί διεξάγει τις συνομιλίες με τη στήριξη της Τουρκίας και το κόμμα του λέει ότι στηρίζει τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ΚΕΕ θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα θέματα που ο Τ/κ ηγέτης λέγει ότι υπάρχει σύγκλιση με την ε/κ πλευρά, ανέφερε: «Είδα ότι πρόεδρος του ομοσπονδιακού κράτους θα είναι Ε/κ, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα και δικός μου πρόεδρος και θα έχει πολλές αρμοδιότητες». «Ο Τ/κ ηγέτης», είπε ο κ. Οζγκιουργκιούν, «δηλώνει ότι οι Ε/κ δεν έχουν χωνέψει ότι θα έχουν Τ/κ πρόεδρο (με την εκ περιτροπής προεδρία). Εμένα με ρώτησε εάν έχω χωνέψει το ότι θα έχω Ε/κ πρόεδρο;. Λες και όλοι οι Τ/κ θα πρέπει να απλώνουν το χέρι τους, να χωνεύουν πράγματα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «μια συμφωνία γίνεται μεταξύ δύο ίσων πλευρών στη βάση της ισότητας».
«Στα συμφωνημένα κείμενα», συνέχισε, «φαίνεται ότι οι Τ/κ θα υποβαθμιστούν σε μειονότητα και θα απομονωθούν». Ισχυρίστηκε δε, ότι η ε/κ πλευρά πήρε όλα όσα ήθελε και έμεινε μόνο το θέμα των εγγυήσεων και προσπαθούν και γι’ αυτό. «Το ΚΕΕ», ανέφερε, «δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία, έχει ανησυχίες και ενδοιασμούς και δεν μπορεί να πει ναι».
 
Ο Σερντάρ Ντενκτάς
Την ίδια ώρα, ο ίδιος θα ψηφίσει όχι σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, αλλά δεν έχει αρχίσει την εκστρατεία του όχι, δήλωσε ο Σερντάρ Ντενκτάς. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», αλλά και «υπουργός δημοσιονομικών», μιλούσε στη «βουλή» κατά την πρώτη ημέρα σήμερα, συζήτησης του «κρατικού» προϋπολογισμού.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά εκφράζει την προσωπική του άποψη μετά από την αξιολόγηση που έχει κάνει για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. «Δεν άρχισα», ανέφερε, «την εκστρατεία του όχι», θα την αρχίσει ,αφού δει το κείμενο της συμφωνίας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι συμφώνησαν όχι στο περιεχόμενο, αλλά για τη διαδικασία που έπεται.
 
Ο Τουγρούλ Τουρκές
Στο μεταξύ, στήριξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τις προσπάθειες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προσφέρει η Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, προσθέτοντας ότι παρακολουθούν τη διαδικασία. Για τις εγγυήσεις, ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια μόνο του «βορρά», αλλά ολόκληρου του νησιού και πως αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει.
Ο Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τους προϋπολογισμούς, ισχυρίστηκε ότι «από τότε που οι Ε/κ απέκλεισαν τους Τ/κ από τη διακυβέρνηση της χώρας, η στήριξη της Τουρκίας στους Τ/κ συνεχίστηκε με τον πιο ισχυρό τρόπο. Και σήμερα, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε κάθε είδους οικονομική και κοινωνική στήριξη».
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ και αργότερα στην Ελβετία ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά με την αδιάλλακτη στάση της ήταν αιτία να χαθεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία».
«Εμείς δεν δώσαμε τίποτα σε κανένα. Η Τουρκία όπως και η Βρετανία δεν είναι εγγυήτρια δύναμη μόνο του βορρά, αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε εγγυητές μόνο των Τ/κ, είμαστε εγγυητές ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και όλου του πληθυσμού στο νησί. Αυτή η συμφωνία δεν άλλαξε», ανέφερε.
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»