powered by inbusiness-news-logo cbn omada-logo celebrity-logo LOGO-PNG-108

"Η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη όλης της Κύπρου και όχι μόνο του βορρά"

Στήριξη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τις προσπάθειες του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προσφέρει η Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, προσθέτοντας ότι παρακολουθούν τη διαδικασία.
 
Για τις εγγυήσεις, ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια μόνο του “βορρά” αλλά ολόκληρου του νησιού και πως αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει.
 
Ο Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τους προϋπολογισμούς, είπε ότι “από τότε που οι Ε/κ απέκλεισαν τους Τ/κ από τη διακυβέρνηση της χώρας, η στήριξη της Τουρκίας στους Τ/κ συνεχίστηκε με τον πιο ισχυρό τρόπο. Και σήμερα, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε κάθε είδους οικονομική και κοινωνική στήριξη”.
 
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί πριν από ένα χρόνο στις ΗΠΑ και αργότερα στην Ελβετία ισχυρίστηκε ότι “η ε/κ πλευρά με την αδιάλλακτη στάση της ήταν αιτία να χαθεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία.”
 
“Εμείς δεν δώσαμε τίποτα σε κανένα. Η Τουρκία όπως και η Βρετανία δεν είναι εγγυήτρια δύναμη μόνο του βορρά αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε εγγυητές μόνο των Τ/κ, είμαστε εγγυητές ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και όλου του πληθυσμού στο νησί. Αυτή η συμφωνία δεν άλλαξε”, ανέφερε.
 
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι “παρά το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον των Τ/κ και την άδικη απομόνωσή τους η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει την ΤΔΒΚ και θα συνεχίσει να την στηρίζει το 2017”.
 
Όπως είπε, από το 2002 μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει προσφέρει στήριξη 10 δις τουρκικών λιρών στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη βοήθεια δεν περιλαμβάνεται το σχέδιο μεταφοράς νερού που στοίχισε 1,6 δις.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
 
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;