Το ζευγάρι που φτιάχνει στο Δάλι τα δικά του λικέρ με συνταγές από τη Σμύρνη

Ένα λικέρ κανέλας το οποίο δοκίμασε η Χριστίνα πριν από λίγο καιρό, ήταν η αφορμή για να αρχίσουν με το Γιάννη της τη μελέτη συνταγών από τη Σμύρνη και τους -δημιουργικούς- πειραματισμούς, οι οποίοι τους οδήγησαν στο να παράγουν σήμερα το δικό τους λικέρ, και όχι μόνο. "Όταν πήγα σπίτι και είπα στο Γιάννη ότι δοκίμασα ένα εξαιρετικό λικέρ, εκείνος προσπάθησε να μου φτιάξει ένα με γεύση κανέλας", θυμάται η Χριστίνα. H Χριστίνα Βιολάρη και ο Γιάννης Πασχαλίδης είναι 40 χρονών, έχουν τρία παιδιά και ζουν στο Δάλι. Εκείνος, εργάζεται ως αποστεωτής στον Παγκύπριο Οργανισμό Αγελαδοτρόφων και εκείνη είναι graphic designer. Σε συνέντευξή του στο Ρεπόρτερ, το ζευγάρι μιλά για την ιδέα της "Αγάλης" και τα παραδοσιακά εδέσματα που φτιάχνει. 

 

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων; Έχετε σπουδάσει κάτι σχετικό;

Χριστίνα: Η αγάπη μας για την παράδοση είναι πάντα η αφορμή για μας στο να μελετούμε, να πειραματιζόμαστε και να δημιουργούμε. Είτε είναι το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, είτε τα λικέρ ή τα κυπριακά λουκάνικα. Τα τελευταία 2 χρόνια ο Γιάννης παρακολουθεί μαθήματα οινοποιίας τα οποία είναι απαραίτητα σε αυτό το επιχείρημα μας.

Πόσο καιρό ασχολείστε με αυτό;

Γιάννης: Τα τελευταία 4 χρόνια. Τα πρώτα χρόνια ήταν καθαρά πειραματικά τα πράγματα, ήταν η χαρά να βρίσκουμε τις συνταγές, να τις μελετούμε και στο τέλος η αγωνία να τις δοκιμάσουμε. Ήταν εντελώς για δική μας ικανοποίηση. Αυτό όμως βρήκε φανατικούς θαυμαστές στο φιλικό και οικογενειακό μας περιβάλλον, έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Αγάλης.

 

Τι είναι η "Agali" και από πού βγαίνει;

Χριστίνα: Αγάλη σημαίνει υπομονή, όπως τη γνωστή ρήση "αγάλη – αγάλη γίνεται η αγουρίδα μέλι". Όπως ακριβώς γίνονται και τα λικέρ μας, με υπομονή, σιγά σιγά, θέλουν το χρόνο τους, θέλουν υπομονή και αγάπη.


Γιατί επιλέξατε το λικέρ και όχι κάποιο άλλο ποτό;

Γιάννης: Αρχικά το επιλέξαμε γιατί αρέσει σε εμάς, έπειτα μελετώντας το λικέρ και βλέποντας πως στην Ευρώπη είναι αρκετά διαδεδομένο είδαμε πως στην Κύπρο δεν έχει την ανάλογη αξία. Έτσι τολμήσαμε να του δώσουμε όσο μπορούμε τη θέση που του αξίζει. Κι ελπίζουμε να το πετύχουμε!

 

To λικέρ έχει “μυστικά”;

Χριστίνα: Το λικέρ είναι μόνο μυστικά. Κάθε συνταγή έχει τις παραλλαγές της ανάλογα από τον τόπο που προέρχεται. Μη ξεχνάμε πως είναι ένα παραδοσιακό προϊόν και οι  παραδοσιακές συνταγές έχουν πολλές παραλλαγές. Τα δικά μας  λικέρ, όσα μυστικά κι αν κρύβουν στη συνταγή τους, δεν έχουν κανένα μυστικό στα υλικά τους. Είναι φτιαγμένα μόνο με φυσικά κι αγνά υλικά, όπως ακριβώς τα βρίσκουμε στη φύση, γνήσια. Δεν υπάρχουν καθόλου πρόσθετα ούτε σε άρωμα, ούτε σε γεύση, ούτε σε μυρωδιά.

Τι γεύσεις φτιάχνετε;

Γιάννης: Φτιάχνουμε λικέρ σε γεύση λεμόνι, κανέλα, ρόδι, φράουλα, μανταρίνι, μαστίχα, κεράσι και καφέ. 

Που βρήκατε τις παραδοσιακές συνταγές;

Χριστίνα: Ο Γιάννης έχει καταγωγή από τη Σμύρνη, η οικογένεια του πάτερα του ήταν Σμυρνιοί. Η γιαγιά έμαθε τα μυστικά στη μητέρα και η μητέρα σήμερα σ’ εμάς.  Παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονο  τρόπο οινοποίησης.

 

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας γεύσεις;

Γιάννης: Τις γεύσεις που αγαπάμε τις έχουμε ήδη εμφιαλώσει. Αν δεν αρέσουν πρώτα σε εμάς δεν προχωρούμε στη παραγωγή τους. Παρόλα αυτά, είμαστε περήφανοι για το λικέρ της μαστίχας Κύπρου. Ένα περίεργο υλικό που λίγοι το γνωρίζουν,  που όμως εμείς καταφέραμε να το οινοποιήσουμε και να το προσφέρουμε στον κόσμο, ως λικέρ μαστίχας Κύπρου.

Τι άλλο φτιάχνετε εκτός από λικέρ;

Χριστίνα: Φτιάχνουμε διάφορα παραδοσιακά εδέσματα όπως λουκάνικα, παστουρμά, παστουρμά αρμένικο, καπνιστή λούντζα και μπέικον, λευκό τυρί και μαρμελάδες. Αλλά αυτά είναι για εμάς και τους φίλους μας. Με τη νέα χρονιά ελπίζουμε κι ευχόμαστε πως θα βγούμε στην αγορά με προιόντα όπως κρασί, λάδι, ελιές και βότανα από το δικό μας κτήμα, το Κτήμα Πασχαλίδη.

 

Από την εμπειρία σας ο κόσμος αγαπά τα παραδοσιακά προϊόντα;

Γιάννης: Η εμπειρία μας, μάς έμαθε πως ο κόσμος θέλει τα γνήσια προϊόντα, όσο πιο κοντινά σε σπιτικά και παραδοσιακά γίνεται. Τα λικέρ μας είναι σπίτικά με αγνά υλικά κι ο κόσμος τα προτίμησε και τα αγάπησε και τον ευχαριστούμε για αυτό.

Πού μπορεί να σας βρει κάποιος και να αγοράσει τα προϊόντα σας;

Χριστίνα: Είμαστε όπως τα λικέρ μας, homemade, άρα στο σπίτι μας, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι με αγάπη να δοκιμάσετε και να αγοράσετε τα λικέρ μας. Επίσης έχουμε σελίδα στο facebook: Agali λικερ liquer.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Τέσσερις χιλιάδες νέες διαγνώσεις καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο-Το 40% είναι μεταξύ 16-64 ετών