Δεν εκδίδονται ούτε δύο τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα
17:21 - 08 Δεκεμβρίου 2016
Ακόμα μία απόφαση, αυτή τη φορά για τους δύο τελευταίους Τούρκους αξιωματικούς, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα τους, εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, κρίνοντας ότι δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για το ζήτημα των οκτώ συνολικά Τούρκων. Ήδη τις περασμένες ημέρες εκδόθηκε ακόμη μία απόφαση με την οποία κρίθηκε ότι τρεις αξιωματικοί δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία, αλλά και μία δεύτερη σύμφωνα με την οποία άλλοι τρεις αξιωματικοί θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρας τους, καθώς τους εκζητεί για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Το ζήτημα πάντως παραμένει ανοιχτό αφού και για τις δύο αποφάσεις έχουν ασκηθεί εφέσεις.
Από τη σημερινή ετυμηγορία προηγήθηκε η εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών Γ. Βούλγαρη, ο οποίος έκανε λόγο για "μία ιδιαίτερη περίπτωση", καθώς αν και οι δύο αξιωματικοί θα έπρεπε να εκδοθούν εφόσον έχουν διαπράξει τα επίμαχα αδικήματα, όμως -κατά τον εισαγγελικό λειτουργό- σημασία έχει και η χώρα που τους εκζητεί. "Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της;
Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί.
Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θ; τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους;
Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν, έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη" ανέφερε ο εισαγγελέας και συνέχισε: "Αν αποφασίσετε να εκδοθούν, είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων;
Πόσες φορές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;". Παράλληλα, παρότρυνε τους δικαστές να ακούσουν τη συνείδησή τους και να απορρίψουν το αίτημα των τουρκικών αρχών, κάνοντας λόγο για αόριστο αίτημα, από το οποίο δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά.
Το λόγο έλαβαν και οι Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι υποστήριξαν ότι "αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων.
Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους.
Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται.
Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου".
Πρόεδρος: Την ώρα της απόπειρας κατά του Προέδρου Ερντογάν πού ήσασταν;
Αξιωματικός: Στην Κωνσταντινούπολη. 700 χιλιόμετρο μακριά. Όταν μάθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωί η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε και φύγαμε για να σωθούμε.
Πάρεδρος: Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;
Αξιωματικός: Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια.