Κάνει παιχνίδι στις Βρυξέλλες ο Μουσταφά Ακιντζί-Και βραβείο από το Politico

Με συνάντηση την οποία θα έχει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλον Γιούνκερ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες.  
 

Χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για περίπου 20 λεπτά, για την «δική του οπτική σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν», σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) μετά τη συνάντηση.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ακιντζί είπε ότι θεωρεί την απόφαση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θετική, υπέδειξε ότι οι διαπραγματευτές συναντώνται και πάλι τρεις φορές την εβδομάδα για να συζητήσουν, και ότι είναι θετικό το γεγονός ότι «τώρα έχουμε και πάλι μια καθορισμένη ημερομηνία για τη νέα σύνοδο στη Γενεύη» και ότι «επίσης μιλάμε με τους εγγυητές».
Ο Μάρτιν Σουλτς από την πλευρά του απάντησε, σύμφωνα με την πηγή, ότι την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωρίζει τις απόψεις του και στη συνέχεια είχε μια περιορισμένη συζήτηση με τον κ. Ακιντζί για το ρόλο των εγγυητών.
 
Εξάλλου, με καθυστέρηση δέκα λεπτών και μέγιστη διάρκεια περί τα 30 λεπτά, αν περιλάβει κανείς και τις διαδικασίες του πρωτοκόλλου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και του Μουσταφά Ακιντζί.
 
Δεν ακολούθησαν ούτε προηγήθηκαν επίσημες ή ανεπίσημες δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μογκερίνι, η ίδια εξέφρασε την υποστήριξή της στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Στην ίδια γραμμή υποστήριξης των διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η συζήτηση των δύο εξαντλήθηκε στην ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων και των προοπτικών που ανοίγονται μετά τη νέα απόφασή για συνέχισή τους.
 
Η Κομισιόν πάντως δεν σχολιάζει πληροφορίες ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος θα μπορούσε να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη, εκπροσωπώντας την Ε.Ε.
 
Εξάλλου, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, επιβεβαίωσε ότι η υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, είχε χθες συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον επισκεπτόμενο τη βελγική πρωτεύουσα για επαφές με αξιωματούχους της Ε.Ε., Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Ο αξιωματούχος δεν είχε περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.
 
Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί κατέκτησε τελικά το βραβείο του πλέον επιδραστικού-σημαντικού πολιτικού της χρονιάς στην Ε.Ε., που θα απένειμε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες το ειδησεογραφικό δίκτυο Politico.
Η απονομή και η τελική επιλογή έγινε σε δείπνο με τους 28 υποψηφίους που διοργάνωσε ψες το Politico.
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»