Το φυσικό αέριο στο δύσβατο μονοπάτι της Αιγύπτου

Μπορεί η συμφωνία που υπογράφτηκε περί τα τέλη του καλοκαιριού και προνοεί την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που θα πωλείται από τη Λευκωσία στην Αίγυπτο να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας ωστόσο η γειτονική χώρα παραμένει εξαιρετικά ασταθής πολιτικά και όχι μόνο.

Όπως υπογράμμισε στο EnergyNews ο Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, Επίκουρος καθηγητής, Πρόγραμμα Μηχανικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οικονομικό κλίμα στην Αίγυπτο αυτή την χρονική περίοδο δεν είναι και το καλύτερο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αγγίζει το 10% του ΑΕΠ ενώ ο πληθωρισμός το 14%. Απόρροια αυτής της οικονομικής δυσπραγίας η χώρα αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική στήριξη ύψους $12 δις δολαρίων από το ΔΝΤ. Επιπλέον τυγχάνει οικονομικής στήριξης από την Σαουδική Αραβία. «Η ψηλή ανεργία σε συνδυασμό με την δραματική πτώση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερα τα πράγματα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η χώρα υποφέρει από περικοπές ηλεκτρισμού και αναγκάζεται να εισάγει Υγρό Φυσικό Αέριο για να καλύψει μέρος των ενεργειακών της αναγκών. Μάλιστα, μερικοί από τους όρους του δανείου από το ΔΝΤ είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού και η μείωση των επιδοτήσεων στα καύσιμα», εξήγησε.   

Θύμισε εξάλλου, πως γεωπολιτικά η χώρα απειλείται από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και επιπλέον εσωτερικά από την αστάθεια που ενδέχεται να δημιουργηθεί από την δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνει ο κόσμος. «Η Αίγυπτος προσπαθεί να αποπληρώσει τα χρέη που δημιούργησε από την μη τήρηση των συμφωνιών με τις εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Για να συνοψίσουμε η χώρα επείγεται για τον ενεργειακό της εφοδιασμό και είναι σε αυτό τον τομέα που η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει νοουμένου ότι οι επενδύσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι οικονομικά βιώσιμες. Τις ίδιες ανησυχίες εικάζω θα συμμερίζονται τόσο η ΕΝΙ όσο και η BP που διατηρούν σημαντική παρουσία στην Αίγυπτο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.