Εκπέμπουν σε διαφορετικές συχνότητες-Στα δύο τα κόμματα για το Κυπριακό

Την εντελώς διαφορετική οπτική γωνία από την οποία αντικρίζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά στις δηλώσεις τους έπειτα από τη σημερινή συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου οι αρχηγοί των κομμάτων.
 
Οι μονίμως αντιδρούντες
«Οι μονίμως αντιδρούντες πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό, υπέβαλαν αίτημα να είναι παρόντες στη Γενεύη όταν θα διεξάγονται εκεί οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει για το ζήτημα αυτό και ότι όποια και να είναι η απόφαση ο ΔΗΣΥ θα την σεβαστεί.
 
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. «Αντηλλάγησαν απόψεις, εκφράστηκαν οι θέσεις και οι προβληματισμοί των διαφόρων κομμάτων», πρόσθεσε.
 
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταλήξει σε μια λύση του Κυπριακού, λειτουργική και βιώσιμη, που θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, εκτιμούμε πως έφτασε η ώρα η Τουρκία να κριθεί στην πράξη αν εννοεί ότι θέλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε, υποδεικνύοντας πως είναι στο κεφάλαιο της ασφάλειας που θα φανεί εάν κατανοεί ότι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα μέλος του ΟΗΕ, δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές ούτε δικαιώματα μονομερούς επέμβασης, ούτε και ξένους στρατούς
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε  πως τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να παρακαθίσουν στη διεθνή διάσκεψη.
 
Πρόσθεσε συναφώς πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν είναι πάνω από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά εντολοδόχος του, για να σημειώσει πως άρα δεν χρειάζεται ο Γ.Γ. να καλέσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας..
 
«Η θέση η δική μας είναι ότι η φίλη χώρα η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και οι λοιπές χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αποφασίσουν οι ίδιες και να δώσουν οδηγίες στο Γ.Γ. που είναι κάτω από το Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε.
«Η Ρωσία και η Γαλλία δήλωσαν δημόσια ότι θέλουν να συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετέχει έτσι και αλλιώς ως εγγυήτρια δύναμη, και πως απομένει να υποβάλουν σε μια επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι απόφαση εντολής στον Γ.Γ., οπότε λύνονται τα προβλήματα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Προοπτικές, αλλά  και κίνδυνοι
Η παρούσα φάση του Κυπριακού είναι ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ζητώντας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου, αν είναι να δυνατόν, να διαμορφωθούν ομόφωνες απόψεις για τα εναπομείναντα κεφάλαια του Κυπριακού, αλλά και επί της διαδικασίας.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι γίνονται πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ε.Ε. και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πολυμερή.
 
Αφού ανέφερε ότι έγινε μια αρκετά εξαντλητική συζήτηση για διάφορες πτυχές των όσων εξελίσσονται, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σημείωσε πως αυτή η φάση στην οποία έχει εισέλθει το Κυπριακό είναι ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική, καθώς εμπερικλείει αρκετές προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να γίνεται αποδεκτός, αλλά ταυτόχρονα εμπερικλείει και πάρα πολλούς κινδύνους.
 
«Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, συνεπείς στα ζητήματα αρχών και χρειάζεται να λειτουργήσουμε συλλογικά», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, απευθύνοντας έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα «να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας, να ξεπεράσουμε τις έντονες απόψεις που μπορεί να έχουμε και να δούμε πώς καταφέρνουμε να συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας, συμβάλλοντας στις προσπάθειες τις οποίες θα καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
 
Όπως είπε, το ΑΚΕΛ έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν και αν είναι δυνατόν να διαμορφωθούν ομόφωνες προσεγγίσεις στα εναπομείναντα κεφάλια.
 
«Το θεωρώ σχεδόν ακατόρθωτο για να είμαι ειλικρινής, αλλά η δική μας άποψη είναι ότι τουλάχιστον θα πρέπει να το επιδιώξουμε και θα πρέπει να συζητούμε τα ζητήματα τα διαδικαστικά, δηλαδή πώς διαμορφώνουμε μια τέτοια προσέγγιση, έτσι ώστε ο Πρόεδρος να πάει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ενισχυμένος και με τακτική αλλά και θέσεις σε ουσία οι οποίες θα τον βοηθήσουν να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας», συνέχισε.
 
Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει ξεκάθαρη εικόνα για ζητήματα όπως τη σύνθεση της διάσκεψης και αν υπάρχουν προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρη άποψη.
 
Πρόσθεσε πως αναλαμβάνονται κάποιες πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί ότι η διεθνής διάσκεψη θα γίνει στην παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εγγυητριών δυνάμεων, της Ε.Ε. και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
«Αυτά τα πράγματα θα τα δούμε στην εξέλιξη των πραγμάτων και για αυτό είπα ότι πρέπει να συζητήσουμε και τα διαδικαστικά και να τα συμφωνήσουμε όσο πιο εξαντλητικά γίνεται, αν είναι δυνατόν στο Εθνικό Συμβούλιο», είπε, διευκρινίζοντας ότι «η ουσία υπερέχει της διαδικασίας και αυτό θα πρέπει πάντοτε να το έχουμε στο μυαλό μας».
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχώρησε από προηγούμενη δέσμευσή του για τον καθορισμό της ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού είπε πως σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία μάλιστα πλησιάζει στην τελική της φάση είναι μεγάλος λάθος να λες πολλά πράγματα δημόσια γιατί αυτοδεσμεύεσαι και είναι δύσκολο μετά να προβείς σε χειρισμούς για να ξεπεράσει κάποιες δυσκολίες.
 
«Έχουμε απόψεις και για το τι έγινε στο Μοντ Πελεράν και για την 1η Δεκεμβρίου, στο δείπνο εννοώ. Θεωρώ ότι δεν είναι η ώρα να ξεκινήσει ο ένας να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο, είναι ώρα να δούμε πώς συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε.
 
Σε ερώτηση αν ζητήθηκε από τα κόμματα να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει στο Εθνικό Συμβούλιο ότι θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων να το συνοδεύσουν. «Αν το ζητήσει, θα είμαστε εκεί», είπε.
 
Τέλος, για τη σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού συνέστησε υπομονή διότι θα προηγηθούν πάρα πολλές συναντήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών, θα γίνονται συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, θα καταβληθεί προσπάθεια να κλείσουν τα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής.
 
Η μεγαλύτερη υποχώρηση
Με τη συμφωνία κατά το δείπνο της 1ης του Δεκέμβρη έχει επιτευχθεί ο στόχος της τουρκικής πλευράς για διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και ο άλλος πάγιος στόχος της τουρκικής πλευράς να υπάρξει συμφωνία για να πάμε σε μια πενταμερή διάσκεψη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Υποστήριξε συναφώς ότι αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη υποχώρηση της δικής μας πλευράς τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια των συζητήσεων του Κυπριακού.
 
«Έχει συμφωνηθεί ότι στις 12 του Γενάρη θα ξεκινήσει αυτή η διάσκεψη για το Κυπριακό ως πενταμερής, θα πάνε οι δυο ηγέτες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Είπε πως για να πάει πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία στη διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να συμφωνήσει η τουρκική πλευρά. «Έχουμε ήδη δώσει την ημερομηνία, έχουμε ήδη αποδεχθεί αυτή τη σύνθεση και άρα πρέπει να αλλάξει η συμφωνία για να πάει η Κυπριακή Δημοκρατία”» σημείωσε.
 
«Γι’ αυτό το λόγο εμείς θεωρούμε ότι πρέπει τις αμέσως επόμενες ημέρες να ληφθούν πρωτοβουλίες για να αλλάξουν αυτά τα πάρα πολύ αρνητικά τετελεσμένα για τη δική μας πλευρά, καθώς εμείς δεν διανοούμαστε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη και να συζητάμε για Συνθήκες που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να έχει λόγο, χωρίς να τοποθετείται κατά πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί, χωρίς να πληρούνται οι σχετικοί όροι του Συντάγματος.  Αυτό από μόνο του πολιτικά θα επικυρώσει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι κάτι που φυσικά επιδιώκει εδώ και πάρα πολύ καιρό η Τουρκία», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς για το ποιες μπορεί να είναι οι πρωτοβουλίες στις οποίες αναφέρθηκε, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «τις έχουμε αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένουμε να μας απαντήσει κατά πόσον τις αποδέχεται».
 
Είπε πως θα αναμένουν να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα δουν πώς ακριβώς θα βοηθήσουν σε αυτές τις προσπάθειες «εάν φυσικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνήσει με τις δικές μας εισηγήσεις».
 
«Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις που μας έχουν φέρει προ τετελεσμένων και τώρα τρέχουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με τη συνεργασία άλλων χωρών για να καταφέρουμε να διορθώσουμε τα λάθη της συμφωνίας της 1ης του Δεκέμβρη».
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούν τα πράγματα μέχρι τις 12 του Γενάρη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «η δική μας θέση είναι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να βελτιωθούν τα πράγματα γιατί πάμε σε μια παγίδα».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απόφασή του να προχωρήσει στη συμφωνία της 1ης του Δεκέμβρη για τους λόγους που αποφάσισε ο ίδιος «να εγκαταλείψει όλους τους όρους και όλες τις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει για τον εαυτό του για να προχωρήσει στο στάδιο μιας διεθνούς, πολυμερούς, πενταμερούς διάσκεψης».
 
«Ακούσαμε σήμερα τις εξηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τη δική μας άποψη ότι οι εξηγήσεις του δεν ήταν καθόλου πειστικές. Ανησυχούμε ότι δυστυχώς αυτή η συμφωνία, δηλαδή η συμφωνία της 1ης του Δεκέμβρη, έχει δημιουργήσει νέα αρνητικά τετελεσμένα για τη δική μας την πλευρά», είπε.
 
«Έχουμε αποδεχτεί μιαν αυτόματη διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε μια πενταμερή διάσκεψη, η οποία δεν βασίζεται σε καμία προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας είτε στα υπόλοιπα κεφάλαια, είτε στο κρίσιμο κεφάλαιο του εδαφικού», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
«Δυστυχώς αυτή η νέα συμφωνία αναιρεί τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι πρέπει για παράδειγμα να υπάρχει συμφωνία επί των κριτηρίων και σε ένα χάρτη πριν να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε διεθνή διάσκεψη να συζητήσουμε το εδαφικό και την ασφάλεια».
 
«Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έλεγε πως είναι μόνιμη και πάγια τουρκική επιδίωξη να διασυνδεθεί το εδαφικό με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Και δεν πρέπει, έλεγε, να επιτρέψουμε στην Τουρκία να επιτύχει αυτό το στόχο. Δυστυχώς με τη συμφωνία της 1ης του Δεκέμβρη αυτός το στόχος έχει επιτευχθεί ως επίσης έχει επιτευχθεί και ο άλλος πάγιος στόχος της τουρκικής πλευράς να συμφωνήσουμε να πάμε σε μια πενταμερή διάσκεψη», είπε.
 
Ερωτηθείς εάν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «εάν μας καλέσει ο Πρόεδρος, εμείς θα τον συνοδεύσουμε».
 
Είπε πως αυτοί το έχουν ζητήσει αυτό και επιθυμούν να πάνε όπως επιθυμούσαν να πάνε μαζί του και στο Μοντ Πελεράν και «εκείνος αρνήθηκε να μας πάρει».
 
«Εμείς επαναλάβαμε σήμερα τη δική μας θέση ότι θα πρέπει να πάει το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποφασίσει αν θα μας πάρει μαζί του ή όχι», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
 
Να αποφύγουμε τα χειρότερα
«Αυτό που θέλουμε είναι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία του και κυρίως να βοηθήσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως «η απουσία μας αυτή τη στιγμή θα ήταν μια ανεύθυνη πολιτική πράξη, υπεύθυνη πολιτική πράξη είναι-παρά τις επιμέρους διαφωνίες τις οποίες έχουμε και δημόσια διατυπώσει -οφείλουμε να συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις, οι οποίες να ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου».
 
«Ο ίδιος ο Πρόεδρος θα έχει την τελική ευθύνη. Εμείς θα έχουμε την ευθύνη στο τέλος, ανάλογα με το τί θα έλθει κοντά μας εάν θα το στηρίξουμε ή αν θα το απορρίψουμε».
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως υπήρξε μια συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο γύρω από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, αλλά και την προοπτική για την επίτευξη κάποιας λύσης στο Κυπριακό ενόψει των όσων έχουν συμφωνηθεί.
 
Εκφράσαμε, είπε, τις έντονες ανησυχίες μας για μερικές επικίνδυνες πιθανόν εξελίξεις και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τις λάβει σοβαρά υπόψη.
 
Όπως για παράδειγμα, πρόσθεσε, δεν μπορεί στην οποιαδήποτε διαδικασία να μην είναι παρούσα κατά τρόπο επίσημο και επιβεβαιωμένο η Κυπριακή Δημοκρατία. «Σε αντίθετη περίπτωση ο καθένας αντιλαμβάνεται πια ότι καταλήγουμε στις προτάσεις και στις θέσεις της Τουρκίας για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη συνέχεια», σημείωσε.
 
Είπε πως το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να είναι παρόντα σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. «Καταθέσαμε και τις δικές μας απόψεις για το πώς θα πρέπει να προσκληθούν για να παρευρεθούν ούτως ώστε να μην υπάρχει μια μόνιμη παρουσία από πλευράς των Άγγλων και των Αμερικανών δεδομένων των τεράστιων ευθυνών που αυτές οι δυο χώρες έχουν όσον αφορά και την πρόκληση του κυπριακού προβλήματος αλλά και τη συντήρησή του υπό τη σημερινή μορφή», ανέφερε.
 
Θα πρέπει λοιπόν, πρόσθεσε, και άλλες χώρες όπως είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς και η Ε.Ε.
 
Επίσης, σημείωσε, ανέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό θα πρέπει να παραμείνει σταθερός σε αυτά τα οποία από την αρχή είχαν συμφωνηθεί, ότι αυτό που πρέπει κυρίως αυτή τη στιγμή να επιβεβαιωθεί είναι ο καθορισμός των κριτηρίων και ενδεχομένως η κατάθεση από την πλευρά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας του χάρτη.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως «έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για το πώς ακριβώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χειριστεί αυτά τα ζητήματα».
 
Είπε πως έχουν ζητήσει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει και να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε και εμείς τις τελικές αποφάσεις και τις δικές μας απόψεις».
 
Ανέφερε ακόμη πως ζήτησαν από τον Πρόεδρο όπως στις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν παρευρίσκεται το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες απεγκλωβισμού από αυτή τη διαδικασία σε περίπτωση που δεν τηρηθούν συμφωνηθέντα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ασφαλιστικές δικλείδες πάντοτε υπάρχουν. Το θέμα είναι το πώς εμείς θα τις αξιοποιήσουμε και πώς θα τις ενεργοποιήσουμε, ανέφερε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης πως «όταν για τις συζητήσεις στην Ελβετία είχαμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας για τη σκοπιμότητα και πού ενδεχομένως θα κατέληγαν, είχαμε κατηγορηθεί ότι δεν θέλουμε τη λύση, ότι είμαστε λυσοφοβικοί, ότι θέλουμε τη διχοτόμηση».
 
«Σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο υπήρχε έντονος προβληματισμός εάν και κατά πόσον αυτή η διαδικασία της Ελβετίας ήταν θετική ή αρνητική και διαπιστώνουμε στη συνέχεια ότι σχεδόν το σύνολο των προτάσεων και των ανησυχιών που ως ΕΔΕΚ είχαμε διατυπώσει σταδιακά επιβεβαιώνονται», ανέφερε.
 
«Και είναι καλά κάποιοι να μελετήσουν και λίγο το παρελθόν για να μπορούν να διαγνώσουν το παρόν και να προλάβουμε τα χειρότερα για το μέλλον», κατέληξε.
 
Ο τρομοκρατημένος άνθρωπος
Για πολύ λανθασμένες τακτικές που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χωρίς να ενημερώσει κανένα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.
 
Ο κ. Περδίκης είπε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταγράφεται μια πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων που ζητά οπωσδήποτε στη διεθνή διάσκεψη να συμμετέχουν-όχι να είναι οι παρόντες-οπωσδήποτε η Κυπριακή Δημοκρατία με διακριτή παρουσία, η Ε.Ε. και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
«Εξ’ ου και η κοινή θέση των πέντε κομμάτων όπως κατατέθηκε σήμερα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη», ανέφερε.
 
«Ο Πρόεδρος δεν την απέρριψε, θα τη συζητήσει. Εμείς θεωρούμε ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να δώσει απάντηση για να πάρουμε και εμείς τις αποφάσεις μας», ανέφερε ο κ. Περδίκης.
 
Ερωτηθείς τι αφορά η κοινή αυτή θέση, ο κ. Περδίκης είπε πως αφορά το να απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να ζητήσει να διασφαλιστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα, θα προσκληθεί και θα είναι παρούσα η Ε.Ε. και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
«Βέβαια, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ομολογήσει ότι από τη στιγμή που έχουν προσκληθεί τα πέντε μέρη, οποιοσδήποτε επιπλέον προσκληθεί θα πρέπει να γίνει αυτό μετά από τη σύμφωνη γνώμη των πέντε. Και εγώ δεν βλέπω να είναι εύκολο η Τουρκία ή ο Ακιντζί να αποδεχτούν την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Περδίκης.
 
«Είναι για αυτό που θεωρούμε πως ήταν ξεκάθαρα λάθος η απόφαση που πάρθηκε στο δείπνο», σημείωσε.
 
Ανέφερε πως εξήγησαν στον Πρόεδρο γιατί κατά τη δική τους άποψη είναι λάθος αυτό που έγινε με την απόφαση του δείπνο, προσθέτοντας πως είναι λάθος γενικά να παίρνονται αποφάσεις υπό το κλίμα του πανικού και του εκβιασμού και πως ο τρομοκρατημένος άνθρωπος δεν παίρνει σωστές αποφάσεις, ακόμα και εάν είναι ηγέτης όπως είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Ο Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για πολύ λανθασμένες τακτικές που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να ενημερώσει κανένα. «Και αποκλειστικά μόνος του θα παίρνει και την ευθύνη αγνοώντας τις προεκλογικές τους διακηρύξεις και δεσμεύσεις περί του ώμου των πολλών και περί της ανάγκης να ενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε.
 
«Αν είναι έτσι που ενώνουμε δυνάμεις, τότε διερωτώμαι πώς είναι η διχόνοια και η διάσπαση των δυνάμεων», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.
 
Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι πρόκειται για συμφωνία για πενταμερή και αν θα πρέπει να αλλάξουμε τους όρους για να γίνει πολυμερής, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως «συμφωνούμε όλοι σε αυτό εκτός από τον ίδιο τον Πρόεδρο».
 
 Διολισθαίνουμε επικίνδυνα
«Έχουμε επισημάνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους τρομακτικούς κινδύνους που απειλούν τον τόπο από τις συνεχείς υποχωρήσεις και τη διολίσθηση προς τις τουρκικές θέσεις με το πρόσχημα της αναγκαιότητας της συνέχισης των συνομιλιών», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.
 
«Έχουμε επίσης επισημάνει ότι η ρητορική του φόβου και του εκφοβισμού του πληθυσμού από την μη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δεν ευσταθεί και  το δίλημμα είναι κάλπικο, διότι ουδείς μπορεί να παρεμποδίσει την Τουρκία από την προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών ή την πολιτογράφηση παρανόμων εποίκων, οιανδήποτε στιγμή το επιθυμήσει, πριν ή μετά τη λύση.
 
Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τόσο μεγάλη έγνοια για την πολιτογράφηση εποίκων δεν θα αποδεχόταν την συμπερίληψη των μέχρι τώρα πολιτογραφηθέντων στον υπολογισμού του πληθυσμού του ούτω καλουμένου πληθυσμού του τουρκικού  συνιστώντος κρατιδίου.
 
Θεωρούμε ότι διολισθαίνουμε επικίνδυνα προς τις τουρκικές θέσεις και πιστεύουμε  ακράδαντα  ότι η λεγόμενη πολυμερής θα μετεξελιχθεί σύντομα σε τετραμερή, με συμμετοχή Ε/κ, Τ/κ, Αγγλίας και Τουρκίας, εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως τις έχει καθορίσει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.
 
Εμείς εμμένουμε στην πάγια θέση μας ότι η όλη διαδικασία συνιστά αυτοχειρία του Κυπριακού Ελληνισμού.
 
Εν τούτοις, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη στήριξη κάθε προσπάθειας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Δεν προέβην σε δηλώσεις μετά το πέραν του Εθνικού Συμβουλίου σεβόμενη συλλογική απόφαση των πατριωτικών δυνάμεων για την έκδοση γραπτής δήλωσης μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου», καταλήγει στη γραπτή της δήλωση η Ελένη Θεοχάρους.
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας