Οι 7 καθημερινές συνήθειες που σας «κλέβουν» την ενέργεια

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας επιβάλλουν να είστε σωματικά και νοητικά σε εγρήγορση.

Τσεκάρετε αν συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω και δείτε τις εναλλακτικές που θα σας δώσουν πίσω την πολύτιμη ενέργεια που έχετε ανάγκη.

Ξεκινάτε τη μέρα σε πανικό
Αν αρνείστε να ξυπνήσετε, κλείνετε το ξυπνητήρι και σας κατακλύζει το άγχος για τα δεκάδες πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν καν τα αρχίσετε, έχει ήδη γίνει ένα κακό ξεκίνημα. Αλλάξτε αυτή τη συνήθεια και προσπαθήστε να καθιερώσετε μία ρουτίνα που θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τη μέρα σας, να είστε παραγωγικοί από νωρίς το πρωί και να έχετε ενέργεια και κίνητρα για να διεκπεραιώσετε τις δουλειές σας.


Δεν τρώτε πρωινό
Ένα καλό πρωινό δίνει τα απαραίτητα καύσιμα στον οργανισμό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Αν του το στερείτε, είναι αναμενόμενο να νιώθετε άτονοι και κουρασμένοι.
Επιλέξτε συνδυασμούς πρωτεΐνης με καλά λιπαρά και φρέσκα φρούτα, όπως γάλα με βρώμη και καρύδια, λιναρόσπορο και σταφίδες ή κάποιο άλλο φρούτο.


Κάνετε καθιστική ζωή
Σκεφτείτε πόσες ώρες κάθεστε μέσα στη μέρα. Αν στο χρόνο της καθιστικής εργασίας στο γραφείο, προσθέσετε το χρόνο των μετακινήσεων αλλά και αυτόν που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή στο σπίτι, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύς. Για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να παραμείνετε υγιείς, βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας. Επιλέξτε κάποια σωματική δραστηριότητα στην οποία θα είστε συνεπείς, μην τρέξετε δηλαδή να γραφτείτε στο γυμναστήριο, το οποίο θα εγκαταλείψετε μετά από λίγες μέρες.


Αφήνετε όλη μέρα το ραδιόφωνο ανοιχτό
Είναι σημαντικό κάποιος να είναι ενημερωμένος και κάποιες εκπομπές μπορεί να είναι και αρκετά διασκεδαστικές. Όταν όμως ακούτε όλη μέρα ραδιόφωνο, συμπεριλαμβανομένων εκπομπών που δεν σας ενδιαφέρουν και διαφημίσεων, σπαταλάτε τον χρόνο και την ενέργειά σας. Ακούστε ραδιόφωνο στοχευμένα, επιλέγοντας εκπομπές που σας αφορούν, σας κρατούν ενήμερους και σας μαθαίνουν νέα πράγματα ή βελτιώνουν την καθημερινότητά σας.


Τσεκάρετε όλη μέρα τα e-mail σας
Αυτή η συνήθεια σας τρώει πολύτιμο χρόνο και σας αποσπά την προσοχή από άλλες δουλειές, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Business Review, μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης σας κατά 10 μονάδες! Αντί να διαβάζετε κάθε e-mail αμέσως μόλις έρχεται, ελέγξτε τα όλα μαζί αργότερα μέσα στη μέρα. Ρίξτε μια ματιά στο ημερολόγιό σας και το πρόγραμμα της μέρας ώστε να οργανώσετε τις δουλειές σας.

Λέτε συνέχεια «ναι»
Το να λέτε σε όλα «ναι» μπορεί να σας στερεί χρόνο και ενέργεια και να αποσπά την προσοχή σας από αυτά που πρέπει πραγματικά να κάνετε ή είναι χρήσιμα για την προσωπική σας ανάπτυξη. Γίνετε πιο επιλεκτικοί σε αυτά που σας ζητούν να κάνετε και γίνετε πιο σκεπτικιστές σε συμβουλές που σας δίνουν, στην κριτική που σας ασκούν, σε κουτσομπολιά, σε άσκοπα τηλεφωνήματα και μηνύματα.


Βρίσκετε δικαιολογίες για να μην κοιμάστε

Αν προσπαθείτε να αναπληρώσετε τον χαμένο χρόνο της ημέρας, το βράδυ, καταστρέφετε το μυαλό σας. Η χρόνια στέρηση ύπνου μειώνει τις γνωστικές ικανότητές σας, επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωσή σας και αυξάνει τις πιθανότητες να κάνετε λάθη στη δουλειά ή στην οδήγηση. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες το βράδυ. Υιοθετήστε μια ρουτίνα που θα σας επιτρέπει να χαλαρώνετε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και θα σας βοηθά να πάτε για ύπνο.


ΠΗΓΗ: onmed.gr  

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα