Η απόφαση για επανέναρξη του διαλόγου ήταν απόφαση τόλμης και όχι δειλίας

Η απόφαση για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που έμεινε στο Μον Πελεράν «δεν ήταν απόφαση δειλίας» αλλά «απόφαση τόλμης», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε παράλληλα ότι η αποτροπή τετελεσμένων που δεν θα επέτρεπαν την επάνοδο στο διάλογο αποτελεί «καθήκον».
 
Μιλώντας σε δείπνο στη Λευκωσία, που διοργανώθηκε προς τιμήν του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Γιώργου Ντάση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε εξάλλου ότι ενδεχόμενη παράταση του αδιεξόδου, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και «θα βάρυνε όσους είχαν την ευθύνη να διατηρήσουν τον διάλογο ζωντανό χωρίς να εγκαταλείπουν βασικές αρχές και αξίες».
 
Σε εκτός κειμένου αναφορές του, είπε ακόμη ότι «η επιλογή ήταν μεταξύ στασιμότητας και περαιτέρω αδιεξόδων ή συντήρησης του διαλόγου», πάντοτε με προαπαιτούμενο τις βασικές αρχές, προκειμένου μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο και με την ελπίδα ότι η θετική ρητορική που εκφράζει η Άγκυρα θα μετατραπεί σε έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και στήριξης των συνομιλιών, να φτάσουμε επιτέλους σε ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί προοπτικές και προϋποθέσεις διάρκειας και βιωσιμότητας της λύσης και λειτουργικότητας του κράτους.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση, λέγοντας ότι διασφαλίζει όλα όσα είναι απολύτως στοιχειώδη για ένα απόλυτα εναρμονισμένο με την Ευρώπη κράτος.
 
Πρόσθεσε ότι με αυτή τη φιλοδοξία θα εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες, με την ελπίδα ότι θα γίνει κατορθωτό να ανταποκριθεί το επιδιωκόμενο σχέδιο στις προσδοκίες και έγνοιες και της μιας και της άλλης κοινότητας.
 
Διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα επιτρέψει να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού σχέδιο, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας κατοχής.
 
Περιγράφοντας τον στόχος για λύση, είπε ότι αυτή θα πρέπει να επανενώνει τη χώρα και τον λαό, να διασφαλίζει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών με πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα και να αποκαθιστά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών. Η λύση θα πρέπει, κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών, αλλά και να την καθιερώνει ως διεθνές πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος καταγγέλλει 989 εναέριες και 45 θαλάσσιες παραβιάσεις από Τουρκία στον ΟΗΕ
Ο καθένας στον δικό του ΚΕΝΤΡ(ικ)Ο δρόμο στις Βουλευτικές αλλά με ευδιάκριτα σημεία διασταύρωσης
Ξανάρχισε το τροπάρι με τους σφετεριστές ο Τατάρ-Ξεκίνησε blame game ενόψει Νέας Υόρκης
Εξαιρετικές οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο, τα καλύτερα έπονται»
Στη λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα ο Φειδίας-Έλαβε συνέντευξη από τον Τατάρ
Συναντήθηκε με τον Ντάουτι η Ολγκίν-Πήρε διαβεβαιώσεις από Βρετανία για στήριξη των προσπαθειών της στο Κυπριακό
Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα το 2024-Ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια
Στηρίζει Ερχιουρμάν για «πρόεδρο» ο Τσελέρ-Έλαβε πλήρη εξουσιοδότηση από το ΚΚΔ
Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή o Tατάρ-Διαμαρτυρήθηκε στον Γκουτέρες για συλλήψεις σφετεριστών
Δεν επηρεάζεται άμεσα από πιθανή συμφωνία Βρετανίας-Γαλλίας για το Μεταναστευτικό η Κύπρος