Η απόφαση για επανέναρξη του διαλόγου ήταν απόφαση τόλμης και όχι δειλίας

Η απόφαση για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που έμεινε στο Μον Πελεράν «δεν ήταν απόφαση δειλίας» αλλά «απόφαση τόλμης», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε παράλληλα ότι η αποτροπή τετελεσμένων που δεν θα επέτρεπαν την επάνοδο στο διάλογο αποτελεί «καθήκον».
 
Μιλώντας σε δείπνο στη Λευκωσία, που διοργανώθηκε προς τιμήν του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) Γιώργου Ντάση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε εξάλλου ότι ενδεχόμενη παράταση του αδιεξόδου, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και «θα βάρυνε όσους είχαν την ευθύνη να διατηρήσουν τον διάλογο ζωντανό χωρίς να εγκαταλείπουν βασικές αρχές και αξίες».
 
Σε εκτός κειμένου αναφορές του, είπε ακόμη ότι «η επιλογή ήταν μεταξύ στασιμότητας και περαιτέρω αδιεξόδων ή συντήρησης του διαλόγου», πάντοτε με προαπαιτούμενο τις βασικές αρχές, προκειμένου μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο και με την ελπίδα ότι η θετική ρητορική που εκφράζει η Άγκυρα θα μετατραπεί σε έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και στήριξης των συνομιλιών, να φτάσουμε επιτέλους σε ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί προοπτικές και προϋποθέσεις διάρκειας και βιωσιμότητας της λύσης και λειτουργικότητας του κράτους.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση, λέγοντας ότι διασφαλίζει όλα όσα είναι απολύτως στοιχειώδη για ένα απόλυτα εναρμονισμένο με την Ευρώπη κράτος.
 
Πρόσθεσε ότι με αυτή τη φιλοδοξία θα εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες, με την ελπίδα ότι θα γίνει κατορθωτό να ανταποκριθεί το επιδιωκόμενο σχέδιο στις προσδοκίες και έγνοιες και της μιας και της άλλης κοινότητας.
 
Διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα επιτρέψει να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού σχέδιο, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας κατοχής.
 
Περιγράφοντας τον στόχος για λύση, είπε ότι αυτή θα πρέπει να επανενώνει τη χώρα και τον λαό, να διασφαλίζει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών με πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα και να αποκαθιστά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών. Η λύση θα πρέπει, κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών, αλλά και να την καθιερώνει ως διεθνές πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Τα «Αριστεία Ιωάννη Καποδίστρια» σε Ομήρου, Κ. Χαραλαμπίδη και Τ. Λοϊζίδου
Η Λευκωσία να είναι έτοιμη για Προεδρία ΕΕ-Καθολικό το στοίχημα εφαρμογής της μεταρρύθμισης ΤΑ
Για μισή ώρα συνομιλούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Αμετακίνητα αδιάλλακτος ο Ερντογάν-Ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναγνώριση του ψευδοκράτους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»
Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει νόμιμο αντικαταστάτη της ΠτΒ και το θέμα παραμερίστηκε
Πέντε πρόσωπα στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο με τρία οχήματα στην Πάφο
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ