ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ «γκρέμισαν» ξανά την πρωταθλήτρια χειμώνα

Με τη συμπλήρωση του Α’ γύρου η ΑΕΚ αναδείχθηκε η πρωταθλήτρια χειμώνα. Ένας άτυπος τίτλος που η ομάδα της Λάρνακας «παίρνει» για δεύτερη σερί χρονιά. Την περσινή σεζόν οι κιτρινοπράσινοι δεν παρέμειναν μέχρι το τέλος της χρονιάς στην κορυφή, χάνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο.
 
Αυτή ήταν η πέμπτη φορά από τον καιρό θέσπισης της διεξαγωγής του πρωταθλήματος με το σύστημα των πλέι οφ, που η ομάδα που ήταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στην Α’ κατηγορία δεν κατάφερε στο φινάλε να πανηγυρίσει τον τίτλο.
 
Στις τέσσερις από αυτές, η ομάδα που έκανε την ανατροπή είναι ο ΑΠΟΕΛ. Οι γαλαζοκίτρινοι το έπραξαν το 2009, το 2013, το 2014 και το 2016 σε… βάρος των Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΛ και ΑΕΚ αντίστοιχα.
 
Μία φορά αντέστρεψε την κατάσταση η ΑΕΛ, η οποία την περίοδο 2011-12 ήταν πίσω από τον ΑΠΟΕΛ στο τέλος του Α’ γύρου, όμως τελικά κάλυψε την διαφορά και στο τέλος πανηγύρισε το πρωτάθλημα.

ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ είναι οι δύο ομάδες που –ισοβαθμούν και - ακολουθούν την πρωτοπόρο ΑΕΚ, έχοντας διαφορά μόλις δύο βαθμών (32-30). Συνεπώς, αμφότερες διατηρούν πιθανότητες για να κάνουν εκ νέου την ανατροπή στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

2007-08
Πρωταθλητής χειμώνα:
Ανόρθωση
Πρωταθλητής: Ανόρθωση
Με τέσσερις (31-27) βαθμούς διαφορά από τον ΑΠΟΕΛ ολοκλήρωσε τον Α’ γύρο η Ανόρθωση. Η ομάδα της Αμμοχώστου μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας αύξησε την απόσταση στους 11 βαθμούς (64-53), όση ήταν και η διαφορά (72-61) τους με την ολοκλήρωση και των πλέι οφ.
 

2008-09
Πρωταθλητής
 χειμώνα: Ομόνοια
Πρωταθλητής: ΑΠΟΕΛ
Μέχρι την 13η αγωνιστική η κούρσα ήταν για τρία άλογα. Η Ομόνοια προπορευόταν με 33 βαθμούς, ενώ ακολουθούσαν Ανόρθωση (31) και ΑΠΟΕΛ (30). Στην 18η αγωνιστική οι γαλαζοκίτρινοι έπιασαν τους πράσινους στην κορυφή, ενώ μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου ήταν μπροστά με 5 βαθμούς. Στο φινάλε των πλέι οφ η διαφορά ήταν έξι βαθμού (82-76) υπέρ του ΑΠΟΕΛ.
 

2009-10
Πρωταθλητής χειμώνα:
Ομόνοια
Πρωταθλητής: Ομόνοια
Μεγάλη μάχη προμήνυε το τέλος του Α’ γύρου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας ισοβάθμησαν με 28 βαθμούς – με τους πράσινους να έχουν προβάδισμα -, ενώ η Ανόρθωση ήταν στους 26 και ο ΑΠΟΠ ήταν στους 26. Στην κανονική διάρκεια η Ομόνοια ήταν μπροστά από την Ανόρθωση με τέσσερις βαθμούς (62-58) και ολοκλήρωσε τη σεζόν με εννέα (74-65) βαθμούς διαφορά από τον ΑΠΟΕΛ.
 

 

2010-11
Πρωταθλητής χειμώνα:
ΑΠΟΕΛ
Πρωταθλητής: ΑΠΟΕΛ
Την πρωτιά που πήρε από τον Α’ γύρο, έχοντας 32 βαθμούς έναντι 27 της Ομόνοιας και 26 της ΑΕΚ, ο ΑΠΟΕΛ την κράτησε τόσο στην κανονική διάρκεια (με διαφορά 12 βαθμών από την Ομόνοια), όσο και στα πλέι οφ (11 βαθμούς μπροστά από τους πράσινους).

 

2011-12
Πρωταθλητής χειμώνα:
ΑΠΟΕΛ
Πρωταθλητής: ΑΕΛ
Στους 29 ο ΑΠΟΕΛ, στους 28 Ομόνοια και ΑΕΛ και στους 25 η Ανόρθωση με το τέλος του Α’ γύρου. Οι τρεις πρώτες έμειναν στη μάχη μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, με την ΑΕΛ (60) να προπορεύεται και να ακολουθούν Ομόνοια (57) και ΑΠΟΕΛ (56). Οι γαλαζοκίτρινοι της Λεμεσού παρέμειναν στην κορυφή μέχρι το τέλος με δύο βαθμούς διαφορά από τις δύο ομάδες της πρωτεύουσας.

2012-13
Πρωταθλητής χειμώνα:
Ανόρθωση
Πρωταθλητής: ΑΠΟΕΛ
Το πέσιμο της αυλαίας του Α’ γύρου βρήκε την Ανόρθωση πρώτη με διαφορά τεσσάρων (35-31) βαθμών από τον ΑΠΟΕΛ. Μέχρι την έναρξη των πλέι οφ, όμως, ο ΑΠΟΕΛ ήταν ήδη μπροστά με έξι βαθμούς. Στη β’ φάση απλά η μεταξύ τους διαφορά μειώθηκε κατά ένα πόντο (73-68)
 

2013-14
Πρωταθλητής χειμώνα:
ΑΕΛ
Πρωταθλητής: ΑΠΟΕΛ
Το τέλος του Α’ γύρου βρήκε την ΑΕΛ στην πρωτοπορία ισόβαθμη με τον Απόλλων (30) με διαφορά τεσσάρων βαθμών από τους διώκτες τους που ισοβαθμούσαν (Ερμή, ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση). Μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου ξεχώρισαν τρεις ομάδες (ΑΕΛ 62, Απόλλων 59, ΑΠΟΕΛ 59). Ο τίτλος στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων (36 αγωνιστικές) κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική. Η κροτίδα στο Τσίρειο στο ματς ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ έφερε διακοπή και ο αγώνας συνεχίστηκε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» με τους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας να κερδίζουν και να ισοβαθμούν στους 81 με τους ομόχρωμούς της Λεμεσού. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΑΠΟΕΛ.

 

2014-15
Πρωταθλητής χειμώνα:
ΑΠΟΕΛ
Πρωταθλητής: ΑΠΟΕΛ
«Μάχη» μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα, ενώ προς το φινάλε μπλέχθηκε και η ΑΕΚ. Ο Α’ γύρος ολοκληρώθηκε με τους γαλαζοκίτρινους να έχουν διαφορά τριών (31-28) βαθμών από τον Απόλλωνα, ο οποίος πήρε κεφάλι στο τέλος της κανονικής περιόδου (52-21). Στο τέλος των πλέι οφ ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε πρώτος με 62 βαθμούς, ενώ στους 59 ήταν η ΑΕΚ και ο Απόλλωνας.

 

2015-16
Πρωταθλητής χειμώνα:
ΑΕΚ
Πρωταθλητής: ΑΠΟΕΛ
ΑΕΚ και Ανόρθωση ισοβάθμησαν στους 30 βαθμούς στο τέλος του Α’ γύρου – ένα βαθμό πίσω ήταν ο ΑΠΟΕΛ -, με την ομάδα της Λάρνακας να παίρνει τον άτυπο τίτλου της πρωταθλήτριας χειμώνα. Το τέλος της κανονικής περιόδου βρήκε τον ΑΠΟΕΛ πήρε την πρωτοπορία με ένα βαθμό διαφορά από την ΑΕΚ (62-61). Στη διαδικασία των πλέι οφ η απόσταση μεγάλωσε στους οκτώ βαθμούς (83-75).