Ανατροπή στην υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα
19:29 - 06 Δεκεμβρίου 2016
Ανατροπή στην υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών που είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη το επόμενο πρωί του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, φέρνει η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Εφετών σε διαφορετική σύνθεση από χθες, με την οποία απαντά θετικά στο αίτημα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι τουρκικές αρχές για τρεις εκ των 8 στρατιωτικών.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εφετών, που συνεδρίασε σήμερα για την δεύτερη ομάδα των Τούρκων στρατιωτικών, αποφάσισε την έκδοσή τους στην γείτονα χώρα, προκειμένου να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη. Το Συμβούλιο δέχτηκε το σκεπτικό των τριών εκ των τεσσάρων κατηγοριών για τις οποίες ζήτησε την έκδοσή τους η Άγκυρα, δηλαδή για τις κατηγορίες της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου και αρπαγής δια της βίας ελικοπτέρου, και απέρριψε το αίτημα έκδοσης για την κατηγορία της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Οι εφέτες, οι οποίοι ήταν διαφορετικοί από εκείνους που απέρριψαν την έκδοση των άλλων τριών Τούρκων στρατιωτικών τη Δευτέρα, δεν υιοθέτησαν την εισήγηση της Εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη η οποία ζήτησε να μην γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας τονίζοντας πως αν παραδοθούν στην γείτονα χώρα «είναι σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους». Η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της παρουσίασε σειρά παραδειγμάτων με άγριους βασανισμούς στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές ακόμη και θανατώσεις, επισημαίνοντας ότι με δεδομένες τις δηλώσεις του ίδιου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, εγείρεται ο κίνδυνος «παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ». Χαρακτήρισε, δε, «δημοσιογραφική περιγραφή και όχι νομικό κείμενο» τα στοιχεία με τα οποία οι τουρκικές αρχές στοιχειοθετούν το αίτημα έκδοσης που κατέθεσαν.
Οι ίδιοι οι τρεις εκζητούμενοι είπαν στους δικαστές, όπως και οι τρεις που εκδικάστηκαν τη Δευτέρα, πως δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα και τόνισαν πως αν εκδοθούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ θα υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια αναφέροντας, μάλιστα, ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα σε βάρος των οικογενειών τους.
Επιπλέον, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών τη Δευτέρα, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών άλλων Τούρκων στρατιωτικών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η υπόθεση για τους τρείς που εκδικάστηκε τη Δευτέρα, θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο (Β` Τμήμα). Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.
Οι τρεις στρατιωτικοί, των οποίων αποφασίστηκε η έκδοση, θα προχωρήσουν σε έκδοση.
Πηγή: ΚΥΠΕ