Μοναδικό βίντεο: Πώς αλλάζει το σώμα της γυναίκας στην εγκυμοσύνη

Όσο και αν το έχουμε αναλύσει, όσο και αν το έχουμε εξηγήσει από κάθε πλευρά, το φαινόμενο της εγκυμοσύνης εξακολουθεί να παραμένει ένα μικρό “θαύμα” της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ένα καταπληκτικό βίντεο από το BodyCentre για την εγκυμοσύνη δείχνει με μοναδικό τρόπο το πώς αλλάζει εσωτερικά το σώμα της γυναίκας, από την πρώτη έως και την τελευταία εβδομάδα κύησης.

Μέσα στον πρώτο μήνα, αν και δεν φαίνεται εξωτερικά στην κοιλιά σας, ορμόνες έχουν ήδη αρχίσει να “πλημμυρίζουν” τον οργανισμό. Το έμβρυο είναι ακόμα πολύ μικρό, αλλά, ήδη το σώμα αλλάζει. Οι μαστοί διογκώνονται (πρήζονται) και τους αισθάνεστε πιο ευαίσθητους. Κούραση, ναυτία και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι τα πρώτα απτά συμπτώματα.

Στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, η μήτρα αρχίζει να “φουσκώνει” και να προεξέχει από την λεκάνη. Τότε, θα αρχίσετε να αισθάνεστε τις πρώτες κινήσεις του εμβρύου στην μήτρα σας. Μέχρι το μέσον της εγκυμοσύνης, θα δείτε και το πρώτο εμφανές φούσκωμα στην κοιλιά και δεν θα μπορείτε πλέον να... κρύψετε το ότι περιμένετε παιδί.

Στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο μεγαλώνει τόσο πολύ, ώστε αρχίζει η μήτρα να πιέζει τα υπόλοιπα όργανα και το έντερο προς τα επάνω. Γι' αυτόν το λόγο μπορεί να νιώθετε ότι σας “κόβεται η ανάσα” (από την πίεση των οργάνων στους πνεύμονες), ενώ ξεκινούν και οι πρώτες καούρες. Αυξημένη είναι πλέον και η πίεση στην ουροδόχο κύστη, οπότε θα νιώθετε την επείγουσα ανάγκη να πηγαίνετε στην τουαλέτα συχνά.

Μετά τη γέννηση, όλες αυτές οι αλλαγές στο σώμα αναιρούνται, αλλά η μήτρα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δύο μήνες για να επανέλθει στο φυσικό της μέγεθος και θέση.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Δειτε Επισης

Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ
Κουνούπια μεταδίδουν έξι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες
Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει εγκαίρως τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΠΑΣΥΚΑΦ: Νέες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για απεικόνιση περιστατικών καρκίνου
Δεύτερη αιτία αναπηρίας σε νεαρούς μετά το τραύμα αποτελεί η πολλαπλή σκλήρυνση
Στην κορύφωση του το νέο κύμα COVID στην Κύπρο-Υπάρχει φάσμα από ασυμπτωματικούς μέχρι και νοσηλείες
Αυξημένα κρούσματα Covid στην κοινότητα, σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
ΠΟΥ: Υψηλή η εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας σε κάποιες χώρες
Πρεσβευτής για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία-Τιμητική διάκριση για Κύπριο γιατρό